Bizonyos ételek a nevükben hordozzák, honnan érkeztek, kik alkották meg őket, mely nemzet verheti a mellét, hogy ez az ő remeke. Persze olyan is akad közöttük, ami teljesen félrevezeti a népet, mert például a franciasaláta eredete erősen vitatott, míg az orosz hússaláta vagy a szecsuáni bors tényleg Oroszországban, illetve Kínában őshonos. Így van ez a bolognai spagettivel is. Vagyis így tudta eddig a világ, ám Virginio Merola, Bologna polgármestere bombát robbantott gasztrofronton.

A politikus a Twitteren fakadt ki, azt állítván, hogy bolognai spagetti nem létezik, mégis világhírű. Merola a Rai rádióadónak nyilatkozva elmondta, hogy inkább annak örülnének, ha a világ végre értesülne róla, hogy Bolognában találták ki a tagliatelle, a tortellini és a lasagne tésztákat. 

Nehéz vitatkozni ezekkel a kemény szavakkal, mert valljuk be, Merolának tényleg nincs könnyű dolga. A bolognaiként elhíresült tésztaételhez a ragú di carne alla bolognese hasonlít legjobban – ami egy lapos, kézzel készült, tojásos tésztát (tagliatelle) takar nagyon hosszan főzött marhahússal, zöldségekkel, paradicsommal és borral. Ez az étel Emilia-Romagna tartomány remeke, melynek a fővárosa Bologna. Nem úgy, mint a spagettinek.

A polgármester ezért egy szándékos „fake news”, vagyis álhírkampányt indított a közösségi médiában, és arra kérte az embereket, hogy osszanak meg fotókat a saját országukban készülő bolognaikról. A képeket később a FICO Eataly World parkban szeretné kiállítani, amely a világ legnagyobb – ételekkel foglalkozó, tematikus helye, és mily meglepő, épp Bolognában található.

Nem perdöntő, de elég jó bizonyíték arra, hogy valóban mennyire sántít a spagetti bolognese-sztori, hogy Bolognára alapvetően a soktojásos tészták jellemzők, míg a spagetti durumlisztes, tehát tojás nélkül készül.  

A gyanú szerint a skandináv országok lakói kezdték el a XX. század elején Spaghetti alla Bolognese néven hívni az ételt, mely az idők folyamán egyre inkább átalakult. A sok hús helyett egyre több paradicsom jellemezte, mígnem eljutottunk oda, hogy ma már üveges, vagy ne adj' isten por verzióban árulják a boltokban, amitől minden jó érzésű olasz kiborul. Meg minden nem olasz is, aki szeret rendes ételeket enni.

Más vélemények szerint nem a gonosz skandinávok taszították a mélybe Bologna hírnevét, hanem a II. világháborúban Olaszországba vezényelt amerikai és angol katonák. Ők ugyan az eredeti verziót kóstolták, de hazatérésük után – mivel az ottani olasz éttermekben hiába keresték – úgy döntöttek, hogy jó lesz az spagettivel is, nem kell túlgondolni a dolgokat. 

A statisztikák szerint Nagy-Britanniában évente 670 millió adag bolognai fogy, a németeknél pedig ez a harmadik leggyakoribb fogás, ami asztalra kerül.

Ők ráadásul sajttal megszórva tálalják, de ez még semmi ahhoz képest, ahogy a japánok eszik. A felkelő nap országában ugyanis kenyérre halmozzák, és úgy eszik, míg az ausztrálok vegemite-tal (szendvicskrémmel) és gombával tuningolják. 

Milyen az igazi?

Azt is elárulom. A tradicionális receptet az Olasz Gasztronómiai Akadémia 1982. október 17-én védjegyezte. Ez alapján meglepően egyszerű étel, csak a megfelelő alapanyagokat kell hozzá beszerezni. 

Hozzávalók négy főre 

300 gramm darált marhahús (szegy, lapocka)

150 gramm sertés szalonna

50 gramm sárgarépa

50 gramm zellerszár

50 gramm hagyma

300 gramm paradicsomszósz vagy hámozott paradicsom

½ pohár vörösbor

egy pohár teljes tej

egy kis alaplé

olívaolaj vagy vaj

só és bors

A szalonnát kockákra vágjuk, a zsírját kiolvasztjuk, majd egy kevés olívaolajat/vajat hozzáadva a zöldségeket megpirítjuk. Ha megvan, mehet rá a darált marhahús, ami ha megpirult, akkor jöhet rá a vörösbor. Ha a bor már elpárolgott, mehet rá a paradicsom, a fűszerek, és innentől már nincs más teendőnk, mint hátradőlni, és lassú tűzön nagyjából két órán át főzni. Ha elfőtt a leve, mehet rá egy kis plusz alaplé. A végén kerüljön hozzá a tej, amely a paradicsom savasságát szelídíti meg. Ha valaki lemondana a tésztáról, eheti puliszkával is, ez is teljesen autentikus.

És egy életre felejtsd el, hogy létezik bolognai spagetti!

Zimre Zsuzsa