Sajnos nem én találtam ki a pucéran dolgozós napot, hanem egy Lisa Kanarek nevű nő, aki egy komplett brandet is felhúzott rá Working Naked® néven. Igazi úttörőként több mint húsz éve hagyta ott az uncsi irodai állását, hogy azontúl inkább otthonról dolgozzon. Az akkori begyöpösödött gondolkodásra jellemző, hogy az első öt évet titkokban tolta végig, nem verte nagy dobra, hogy a saját étkezőasztala vagy épp kanapéja meghitt közegéből végzi a munkáját – attól való félelmében, hogy nem veszik majd komolyan. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és sokan megtapasztalhattuk az úgynevezett home office előnyeit és hátrányait. Lisa farvizén evezve azonban ezúttal inkább a pozitívumokra koncentrálok, hiszen ő is ezért hívta életre a „dolgozz meztelenül!” napot: hogy megadja minden munkahelynek – ha csak évente egyszer is – az otthoni munkavégzés kényelmét, szabadságát és rugalmasságát.

No, de ezen kívül is temérdek érv szól amellett, hogy ledobd a ruhád most azonnal, mondok is gyorsan még párat, amik nagy hirtelenjében eszembe jutottak:

2. Időt spórolhatsz vele

Ó, ha visszakaphatnám azt a temérdek időt, amit reggelente a ruhásszekrényem előtt töltöttem azon lamentálva, mit vegyek fel! Hiszen köztudott, hogy egy nőnek két teli gardróbszekrény mellett sincs egy épkézláb rongya sem. Ahogy az is széles körben ismert tény (brit tudósok bebizonyították), hogy messze rövidebb az előre várható élettartama annak a férfinak, aki mindezt értetlenkedéssel fogadja. Ha viszont nem kell felöltözni egyáltalán, azzal csak éves szinten 3750 percet spórolhatsz meg! Úgy bizony, az pedig egy komplett munkával töltött élet alatt 117 nap! A fene se öltözik fel ezentúl.

3. Pénzt spórolhatsz vele

Ha nem kell felöltözni, akkor pénzt sem kell költeni ruhákra, ami különösen azok számára jó hír, akik eddig kénytelenek voltak túlárazott smart casual-gúnyákra eltapsolni a nehezen megkeresett betevőt. És akkor arra már nem is térnék ki, hogy ezeknek a drága öltönyöknek, elegáns kosztümkéknek a kiválasztásával és meg nem vásárálásával mennyi extra időhöz juthatsz. Tényleg, aki ezek után ruhát vesz magára, annak valószínűleg elmentek otthonról.

4. Mindenki egyenlő

Nem véletlenül találták ki az iskolai egyenruhát, hiszen egy olyan közegben lehet csak mindenki maximálisan egyenrangú, ahol már az uniformisban sincsenek különbségek. Egy munkahelyen ezt úgy érheted el legkönnyebben, ha mindenki Ádám-, illetve Éva kosztümben jelenik meg. Töröld el a különbségeket, legyen tökéletesen kivitelezett a lapos szervezeti kultúra, éljen a pucérkodás!

5. Mindenki őszinte lesz

Ha eddig gyanakvó szemmel meregetted az asszisztens csajt azt feltételezve, hogy a pozíciódra tör, vagy úgy érezted, képtelen vagy kifürkészni a főnököd burkolt utasításait, akkor vedd le, de nyomban a ruhád! Hiszen a pőre testek óhatatlanul is azonnali őszinteséget generálnak.

6. Siker siker hátán

Egy olyan munkahelyre, ahol mindenki pucér, az ügyfelek is szívesebben térnek be, nagyobb hajlandósággal adnak megrendelést, mondhatni, az egész világ figyelő tekintete felé fordul. Ennél ütősebb, mégis költséghatékonyabb reklámot el sem tudok képzelni. (Még mindig rajtad van a ruha?! Most tényleg keresztbe akarsz tenni a gazdaság fejlődésének és a cégen belüli előmenetelednek?!)

7. Tisztelet a magántulajdonnak

Ha egész nap anyaszült meztelenül tevékenykedsz a munkahelyeden, garantált, hogy soha többé senki nem fogja elvenni a holmijaidat. A székedre például biztosan nem fognak csak úgy odaülni, de

ha például a tolladat sem az asztalon, hanem praktikusan a melled alatt tartod, hogy mindig kéznél legyen, garantáltan ott találod legközelebb is, amikor szükséged lesz rá.

8. A főnök kevesebbet fog baszogatni

(Vagy többet, de az más tészta.) Ha eddig minden fiszfaszért behívatott a főnök az irodájába, akkor legalább ma nyugodtan hátradőlhetsz. Ha minden egyes alkalommal a csupasz habtesteddel kell szembe néznie, valahányszor odaugrasztana valamiért, hidd el, kétszer is meg fogja gondolni, valóban olyan fontos-e a mondanivalója. Dobd le a gúnyát izibe', ne gondolj a holnappal!

9. Egy hagyomány része lehetsz

A karácsony mostanra már rettentően old school, a húsvét meg tiszta mainstream, a házasság pedig túlontúl kockázatos, nekem elhiheted. Ha szereted a tradíciókat, de mégis valami frissre, újra, izgalmasabbra vágysz, akkor vetkőzz le, de gyorsan! Ezzel egy füst alatt egy csodálatos közösség részévé válhatsz, mert olyan vállalatokhoz társulhatsz meztelenségedben, amelyek már bátran nekivetkőztek ezen a jeles napon. Ilyen például ez a New Castle-i hivatal, ahol filmen dokumentálták az eseményeket és a tapasztalataikat.

„Azt hiszem, ezt a napot sohasem fogjuk elfelejteni. Bár azt nem tudom, ez jó hír-e… vagy rossz” – vallja be egyikük a videóban. Egy másik cég viszont annyira belejött a pucérkodásba, hogy az egynapos ünnepet egy komplett hónapra kiterjesztették. „Igaz ugyan, hogy a fűtésszámlát megdobta picit, és legalább annyi vörös fanszőrzetet be tudtunk volna gyűjteni, amennyi egy kisebb baba fejére elegendő, de úgy hiszem, ennyi áldozat igazán belefért cserébe az elégedettségi szintért, ami elárasztotta a munkahelyet” – nyilatkozta az egyik beosztott.

Az az igazság, hogy engem mindez teljesen meggyőzött, megyek is vetkőzni, és majd feltétlenül beszámolok róla, mit szóltak a kollégák. Ti is dobjátok le a textilt most rögvest, éljen a „dolgozz meztelenül!” nap, és az őszinte, sallangmentes kollegiális viszony!

 

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Lolostock