Rövid, de nyálas személyes kitérő következik, mielőtt a ma esti epizódról mesélnék nektek. Ez ugyanis a Ki vele! tavaszi évadának utolsó adása, és én végtelenül hálás vagyok ezért a nyolc részért, azért, hogy a Viasat3 csatornán beszélhettünk egy csomó fontos és progresszív témáról, olyanokról is, amikről országos tévécsatornákon nem szokás. Hogy megmutathattuk azt is, a fontos témák nem lesznek kevésbé tartalmasak attól, ha merünk humorral közelíteni hozzájuk, és egy műsoron belül is lehet sírni és nevetni is, lúdbőrözni és vitatkozni. Mindenkinek köszönöm, aki részt vett ebben: készítőként, háttérből segítőként, szereplőként.

És akkor most már beszéljünk a műsorról, mert érdemes!

Kormos Anett Náray Tamás meztelenség prüdéria Ki vele!
Fotó: Viasat3 / Fábián Bori

„Provokálsz? Nem, csak szeretném átadni, hogy jól érzem magam a bőrömben”

Az, hogy hogyan vagyunk mi a saját testünkkel, azon is múlik, milyen visszajelzéseket kapunk rá. Kormos Anett fogalmazza meg, hogy „mások szemének tükrében látjuk önmagunkat”, és ha egy gyerek picit dundi, akkor már kétéves korától olyan visszajelzéseket kap, akár csak kedveskedve, viccesen, hogy Anett szerint az „megrohasztja” a lelkét. Náray Tamás szerint az a baj, hogy 

„nem bírnak az emberek kussolni”. Pedig, mint mondja: „Kéretlenül valakire ráönteni valamit, a legnagyobb parasztság.”

Fegyverneky Sándor a vékonyságára, Fajgerné Dudás Andrea pedig a túlsúlyára kap rendszeresen megjegyzéseket. Miközben – mondják ők – pontosan tudják, hogy mennyire jól vannak a saját testükben. „Te egy különleges darab vagy” – mondja Kormos Anett Andreának, és tényleg. Náray Tamás pedig bevallja, hogy a szó jó értelmében, de mindig is irigykedett azokra, akik ennyire jóban tudnak lenni magukkal. „Én meg vagyok fertőzve egy csomó szorongást, gátlást adó dologgal.”

Kormos Anett Náray Tamás meztelenség prüdéria Ki vele!
Fotó: VIASAT3 / Fábián Bori

„Az, hogy én a gyerekemnek a testiségről elkezdjek beszélni… már most izzadok”

A beszélgetéshez csatlakozik Szél Dávid gyerekpszichológus, az Apapara blog alapítója, aki arról beszél, hogy a gyerekek viszonya hogyan alakul a meztelenséggel, testtel, testiséggel, és hogyan tudják ezt alakítani a szülők (vagy tudnák az intézmények, ha foglalkoznának ezzel). 

„A szexuális nevelés – és szándékosan használom ezt a kifejezést – az nem egyszeri beszélgetés, hanem folyamatosan zajlik. Nincs egy időpont, hogy addig semmit ne tudjon egy gyerek, utána meg mindent tudjon. Amikor a gyerekek elkezdenek szexuális életet élni, akkor már rég késő. Mindig beszélgessen a szülő a gyerekkel, ez a lényeg” – mondja Szél Dávid.

Akkor is, ha nem komfortos a szülőnek ez a beszélgetés? – teszi fel a kérdést Csepelyi Adrienn. „Az, hogy én a gyerekemnek a testiségről elkezdjek beszélni… már most izzadok” – csatlakozik D. Tóth András. 

„Akkor is – folytatja Szél Dávid. – Csak találja meg a szülő, hogyan tud mégis komfortos lenni. Lehet, hogy egy csomó mindenre nem tud válaszolni, zavarba jön, de ezt el lehet mondani a gyereknek. Nekem nem kell úgy beszélnem, hogy az nekem rossz legyen.”

Kormos Anett Náray Tamás meztelenség prüdéria Ki vele!
Fotó: Viasat3 / Fábián Bori

Szülőként az is nehéz, hogy nincsenek olyan szavaink, amiket kényelmes használni, de alkalmasak a gyerekkel való beszélgetésre.

„Sok felnőtt ember sem tudja megnevezni a nemi szervét”

– mondja Csepelyi Adrienn. Kormos Anett azt mondja, aki együtt él a gyerekével, az fogja látni, hogy mik a belépési pontok ebben a kérdésben. 

Kormos Anett Náray Tamás meztelenség prüdéria Ki vele!
Fotó: VIASAT3 / Fábián Bori

Sajnos az oktatási rendszernek is lenne felelőssége a gyerekek szexuális nevelésében, de ez jelenleg egyáltalán nem működik.

„Jobb az, hogy én az apukámat lobogó farokkal látom átszaladni a nappalin?”

Náray Tamás felveti, hogy vajon jobb-e a mai gyerekeknek azért, mert a szülők lazábban kezelik ezt a kérdést, együtt fürdenek a gyerekükkel, mert ő például sosem látta a szüleit ruha nélkül. Dudás Andrea viszont a képein is megmutatja a testét, és szerinte ez a gyerekeknek természetes, hiszen „anyjuk csecsén nőnek föl”. Ebben a kérdésben nincs egyetértés a stúdióban. 

D. Tóth Kriszta egy pornószínésznővel, Kiara Lorddal beszélgetett, aki azt mondja, ő nem felelős azért, mert a pornó eljut a gyerekekhez és károkat okoz: „Én csak egy játékosa vagyok, ne engem utáljatok, hanem a játékot” – mondja. Szél Dávid szerint a fő baj az, hogy

„a pornó létrehoz igényeket, amik valójában nincsenek”.

A szülők kedvesen elmondják a gyerekeknek, hogy a szex az, amikor két egymást szerető ember cirógatja egymást, és akkor jön a pornó, ami ehhez képest egészen mást mutat, még a testrészek sem úgy működnek, mint a valóságban. Sajnos ennek nincs feloldása, csak oda lehet visszakanyarodni, hogy beszélgetni kell a gyerekekkel. De ennél sokkal kézzelfoghatóbb tanácsokat is ad Szél Dávid, nézzétek meg: ma este 21 órától, a Viasat3-on.

És a Ki vele! teljes csapata nevében köszönjük az eddigi figyelmet!

Tóth Flóra