Végignéztem több nyúl halálát, végignéztem a zokogó gazdikat, a gyerekeket, akik imádták Tapsit/Nyuszkót/Bélát, figyeltem az orvost, amint közölte, hogy sajnos a nyúl szinte biztosan nem éli meg a reggelt, és láttam, hogyan szenvednek ezek az érzékeny állatok. És mindezt miért? Mert az emberek többségének nagyjából annyi gondolata van a nyulakról, hogy helyesek, szőrösek és répát esznek. Oszt szevasz!

Mielőtt döntenél, gondold át ezt a 10 dolgot:

1.
A nyúl egy érző állat, az emlősök családjába tartozik. Létezik törpe- és óriás változat belőle, de a klasszikus húsnyulak sem éppen apró jószágok, bár amikor rásózzák az emberre, akkor még azok. Néhány hónap, és hopp jön a csodálkozás, az apró cukimuki állatból egy drabális disznó lett. Jó értelemben persze. 

2.
Oké, úgy döntesz, kell neked, a gyereknek vagy apunak a nyúl. Kerül amibe kerül, felhajtasz egyet, mert húsvétkor a gyerek boldog lesz tőle. Mondjuk, ez utóbbi igaz. Szóval elhatározod, hogy kell egy nyúl. Beütöd a Google-ba a nyúltenyésztőket, vagy megnézed a netpiacon: már 1500 forintért kapsz egy nyulat. Általában törpének hirdetik őket, aztán, hogy lesz-e belőle egy nyolckilós állat, akit megfogni sem lehet, az kétesélyes. Persze, ezzel nem akarom azt sugallni, hogy minden tenyésztő egy rohadék, aki csak a pénzre megy, és ott ver át, ahol akar – de vannak köztük ilyenek is, akiket nevezzünk inkább szaporítóknak. A jó tenyésztő hét-nyolchetes kor alatt nem ad el nyulat, felajánlja, hogy megnézheted, hol és hogyan tartja az állatokat, mellékel egy oltási könyvet, és persze legalább egy oltással rendelkezik az állat. 

3.
A nyúlnak kell kecó is, enélkül semmit nem ér a dolog. A kertből kettő másodperc alatt lóg el, megfogni viszont maximum a szomszéd kutyájának sikerül majd. A ketrechez kell önitató, alom, táp is. Ez sem olcsó, és még helyet is kell találni az egész hóbelevancnak. 

4.
A nyulat oltani kell. Ez van. Persze, ha végig akarod nézni, hogy elpusztul, akkor ez kihagyható lépés, de alapvetően azért nem túl elegáns olyan betegségben meghalni, ami ellen van oltás. Szóval a myxomatózis és az RHD ellen is van oltás, nagyságrendileg 5000 forintba kerül.

5.
A nyúl nő, nődögél – ha jól eteted, és eljön az idő, amikor ivarérett lesz. Na, ez az a pont, ahol rádöbbensz, mekkora szívás, ha baknyulad van. A bakok ugyanis büdösek, ráadásul jelölnek is, úgyhogy annyi a nagyi Biedermayer szalongarnitúrájának, a frissen megvett IKEA-s kanapénak vagy épp az örökölt perzsaszőnyegnek. Erre egy megoldás van, az ivartalanítás, ami természetesen pénzbe kerül, és még izgulhatsz is, hogy minden rendben menjen.

6.
Ha nőstény nyulad van, az nem fog jelölni, viszont rágni ő is képes. A gyerek XBOX-ának speckó kábelét, a leandert, a diffenbachiát (ami mérgező), és mindent, ami számára vonzó. Rágás közben képes szarni is, ráadásul

a nyúl olyan állat, amelyik megeszi a kakáját. Csak mondom. Persze nem mindet eszi meg, szóval jó eséllyel te vagy a gyerek bele fog lépni. És nem lesz boldog tőle. 

7.
A nyúl foga hajlamos túlnőni. Ezért le kell vágatni, természetesen az állatorvossal. Ami megint egy rakat pénzbe kerül, feltéve, ha a doki szereti a pénzt, és nem mondja meg, hogy a fogvágás maximum egyperces meló, amiért nem illik sok ezer forintot elkérni.  

8.
A nyúl után takarítani kell, mert ha nem, a lakás hamarosan büdös lesz. Kell neki mindenféle dolog, és egy idő után azt veszed észre, hogy szénát vásárolsz aranyáron, ha nincs a környéken egy lovarda vagy tehenészet, ahol mázsaszám veheted a nyúltápot. Aztán vadászhatsz gyümölcsfaágakra is, amit előszeretettel rág a nyuszkó, ami nem tűnik problémának, de a város közepén viszonylag nehéz friss cseresznye- vagy barackágra bukkanni. 

9.
A nyúl gyomra igen érzékeny, és sok minden megszomorítja. A túl friss zöldség- és gyümölcs, a túl sok mag, a dohos széna mind hazavághatja a bélrendszerét, ennek a vége pedig gyakran igen szomorú. Jó esetben csak a pénztárcád érzi meg, meg a gyerek, aki napokig szorong, hogy meggyógyul-e a kis kedvenc. 

10.
Ha elutaztok, akkor is kell foglalkoznia valakinek a nyúllal. A barátok, haverok és családtagok nagy része viszont kutya- és/vagy macskatartó, őket tehát kilőttük. Panzió? Vagy a szomszéd átnéz naponta etetni? Egyik sem tuti megoldás. Ráadásul a harmadik nyár után mindenki baromira elfoglalt lesz éppen arra a két hétre, míg ti a tengerparti fetrengést választjátok. Persze le lehet vinni a Balatonra a jószágot, ám elég stresszes nekik a 40 fokban aszalódva állni a dugóban, mert két hülye pont a nyári őrületben ment össze, és az sem biztos, hogy nem árt meg nekik a légkondi 24 foka. Ráadásul ez hat-nyolc éven át tartó program lesz, mert egy megbecsült családtagként tartott nyúl legalább ennyi ideig él. Arra pedig ne bazírozz, hogy az állatkertbe leadhatod a nyuladat, mert 2008 óta ők sem veszik át a megunt kedvenceket. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/coramueller