Bizony csak első pillantásra tűnik úgy, hogy egyszerű projekt elindulni otthonról. Sokat nehezít a feladaton, ha nő vagy, gyereked van, és mindehhez társul még a kinti hideg, téli idő is. Lássuk, hogyan indulj el otthonról...

...egyedülálló férfiként?

Vedd fel a cipődet... és hajrá!

...terhes nőként?

Az indulást megelőző két órában már semmi folyadékot ne vegyél magadhoz. Indulás előtt egy órával mindenképpen menj el pisilni. Majd ezt ismétled meg tízpercenként.

Indulj el.

Szaladj vissza a lépcsőházból pisilni.

Szaladj vissza a kertkapuból pisilni.

Szaladj vissza a buszmegállóból pisilni.

Nem biztos, hogy tényleg kell, hiszen az ellentmondana a fizika és a biológia összes törvényének, de a biztonság kedvéért kéredzkedj be a sarki kávézóba pisilni. Aztán örvendezz, hogy nem vaklárma volt, tényleg kellett.

...egy újszülött anyukájaként?

Először is gondosan ellenőrizd, vajon tényleg beraktál-e mindent, amire a környéken tett rövid séta alatt szükség lehet? Cumi, pótcumi, bárányszőrme kocsibetét, melltartóbetét, pótpelenka, plüssmajom, termoszban tea a babának, másik termoszban tea a papának, cseh pelenka, kötött takaró, pamut takaró, csörgő és jeges szél elleni finn arckrém – pipa!

Öltözz fel, mielőtt a csecsemőt is bebugyolálod, nehogy kimelegedjen, és leizzadjon a fűtött lakásban.

Miután már a tollkabátot is magadra kanyarítottad, kezdd el belecsomagolni a csemetét a nyolc különböző rétegbe, bodyba, rugiba, pulóverbe, kardigánba, kiskabátba, nagykabátba és sapkába. Közben nekiáll óbégatni: valószínűleg megint éhes. Tedd annyira szabaddá magad, hogy megetethesd. Pelenkázd be, majd csomagold vissza. Miután derekasan kimelegedtél... és leizzadtál a fűtött lakásban üldögélve egy tollkabátban... Indulás! Időközben pisilned kell? Nem baj, kibírod!

...két kisgyerekekkel?

A babakocsi aljába dobáld be azt a nyolcvankettő játékot, amire minden valószínűség szerint szükség lehet a játszótéren. Öltözz fel. Tollkabátban kergesd végig az egyik gyereket a lakásban, majd ha sikerült nyakoncsípned, gyömöszöld be a kezeslábasba. Most gyorsan kapd el a másikat is! Aztán rángasd elő az első gyereket a konyhakredenc alól, és kösd a lelkére, hogy most már semmiképpen se tűnjön el! Rángasd elő a másik gyereket a ruhásszekrényből, és kösd a lelkére, hogy most már semmiképpen se tűnjön el! Cipzározd újra be az elsőt a kezeslábasba, majd ezt ismételd meg a másodikkal is. Keresd meg az időközben szanaszéjjel elszórt sapkákat és kesztyűket. Halmozd vissza a babakocsi aljába a nyolcvankét elengedhetetlen játékot. Közben totál leizzadtál és pisilned is kell? Elmehetsz ugyan a vécére, de akkor a második lépéstől kezdhetsz mindent előről, szóval... nyugi, kibírod.

...kamaszgyerekkel?

Indulás előtt egy nappal értesítsd a gyermeket terveidről, és jelezd felé, hogy neki milyen érdeke fűződik ehhez, így jóval kevesebb ellenállásra számíthatsz majd a startnál. Indulás előtt két órával kérd meg, hogy öltözzön fel. Ezt húszpercenként ismételd meg. Indulás előtt egy órával kiabálj be a szobájába, hogy jöjjön, mert most azonnal menni kell. Ne dőlj be a jójómárisjövök válasznak. Indulás előtt háromnegyed órával, fél órával, negyed órával nyomatékosan kérd meg, hogy most már aztán igazán jöjjön. Ne kezdj el optimista módon örvendezni, ha végre kicsoszog a szobájából! És semmiképp se kapj idegösszeroppanást, amikor visszamegy a telefonjáért, majd a sapkájáért, aztán a fülhallgatójáért, végül az időközben bent felejtett telefonjáért, hacsak nem akarsz visszajutni az egyes mezőre. Öltözz fel... és indulás!

 Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/goodmoments