Miért fontos a madarak téli etetése?

A hazai madarak egy része ősszel veszi a madársátorfáját, és elindul délnek. Őket nem kell etetni. Másik részük itt marad, de annyira fél az embertől, hogy nincs is esélyünk etetni őket. (Persze vannak, akiknek ez is sikerül, de az átlag parizervásárló népnek nem fog.) Vannak, akik télen érkeznek hozzánk, nekik már Tata is tiszta Athén, örülnek az enyhébb télnek.

Teljesen jogos a kérdés, hogy a nálunk telelő madarak kibírnák-e emberi etetés nélkül ezt a pár hónapot. A válasz: vélhetően igen. Még nem vágtunk ki minden fát, még találnak magvakat az ügyesek, kibírnák nélkülünk is. Mi több, ha kevésbé lennénk akkora barmok, hogy minden tudásunkkal irtjuk a természetet, akkor még jobban lennének telente is… De az van, hogy még vannak emberek, olyanok, amilyenek, és ezzel kell együtt élnie a madaraknak is.

Ne legyen tehát illúziónk, nem mi mentjük meg a madarakat télen. A téli etetés viszont olyan biztonságot adhat nekik, annyival könnyebbé teheti a túlélésüket, hogy mindenképp érdemes belevágni. De csak akkor, ha egészen addig biztosítjuk az ennivalót számukra, amíg a tavasz be nem köszönt. Ez olyan elköteleződés, mint a róka megszelídítése a Kis hercegben. Evéssel nem viccelünk.

Miért jó dolog a madáretetés?

Állatokat tartani jó, ha nem lenne az, nem vacakolna ezzel már évezredek óta az emberiség. Az egyik legjobb dolog ebben az etetés, ilyenkor látszik, hogy az állat milyen elemi örömet érez, az egész teste ezt muzsikálja. És nemcsak a nagyi szereti nézni, ahogyan az unokái esznek, hanem az unoka is szereti nézni, ahogy a madarak esznek. Egy jó helyre telepített etetővel olyan interaktív, 3D mozit tudunk varázsolni a családnak, amivel nem sok minden ér fel. Nem csupán felismerhetjük az etetőre látogató különböző madárfajokat, de a viselkedésüket is nagyon jól meg lehet figyelni. És amit ennyi ideig figyelünk, azt meg is szeretjük.

Ha kialakul az ember és az állat közötti szeretetteli kapcsolat, akkor nem kell annyit okoskodni az élővilág védelméről, mert belülről jön a parancs.

Az a gyerek, aki az etetőn már felismer néhány madárfajt, aktívabban tud a körülötte élő élőlényekkel foglalkozni, nagyobb érdeklődést építhet fel magában, mint az, aki csak a képernyőn keresztül ismeri meg távoli tájakon élő állatokat. A madáretetés tehát nemcsak a madarakról szól, hanem rólunk és gyermekeinkről is.

Mikor etessünk?

Alapszabályként tartsuk magunkat ahhoz, hogy amikor már megjelennek a fagyok, és ameddig még jelen vannak a fagyok, akkor a madarak nagyon örülnek az élelemnek. Ez lehet akár egy fél évig tartó periódus is, de idén még novemberben is lehetett pulóver nélkül sétálni, így még nem vagyunk elkésve most sem. Persze ilyenkor is lehet már adni nekik egy kis magot, almát, főleg ha csak most kezdjük el az etetést az új helyen. De tényleg,

csak akkor kezdjünk el madarakat etetni, ha ezt egész télen folyamatosan vállalni tudjuk.

Parrot Helping GIF - Find & Share on GIPHY

Ahogyan mi is a konyhától néhány méteres körzetben szeretjük eltölteni a hidegebb napokat, úgy a madarak is az etetők környékén rendezik be az életüket. Nem kezdenek el nagy területen kóborolni, ha van egy biztos élelemforrás, a repülés ugyanis nagyon energiaigényes dolog, nem fogyasztja a jó kis cinkekerozint, ha spórolhat vele. (Mi sem repülnénk annyit, ha a saját zsírunkkal kellene hajtani a légcsavart!) Ha hosszabb időre elutazunk, akkor előtte fokozatosan csökkentsük a kihelyezett élelmet, hogy legyen idejük új helyeket keresni. Ez nem gond. Esetleg megkérhetünk valakit, hogy ne csak a halakat vagy a cicát etesse, hanem a madaraknak is adjon.

Mivel etessünk?

Aki hidegben van, zsírt eszik, az eszkimók sem véletlenül szoktak rá a fókára a müzli helyett. Ha tehát zsiradékokat és olajokat adunk a madaraknak, azzal nagyon jót teszünk velük.

A természet remek formákban adagolja nekünk a zsiradékot, úgy mint kacsaháj, dió stb. A fekete napraforgó a legegyszerűbb, de vehetünk pintyeknek való magkeveréket is, a különböző boltok számtalan kiszerelésben árulnak ilyeneket. Bármilyen olajos mag jó, ha nem sózott és nem pörkölt, adhatunk tehát pár szem mogyorót, diót, akár pisztáciát is. Ezzel ügyesen csatornázzuk át a zsírbevitelt a tévé elől az etetőbe. A cinkegolyót sem mi együk meg, viszont a zsíros sajtunkból is adhatunk nekik.

Mivel ne etessünk?

Ahogy az itatóba sem tennénk kólát, úgy az etetőbe se tegyünk popcornt, csipszet, sós rágnivalókat. De semmi kenyeret, morzsát, péksütit, mert ezek is nagyon gyorsan megromlanak, és a madarak halálát okozhatják.

Feeding GIF by Angry Birds - Find & Share on GIPHY

Etetők

Madáretetőt mindenki tud eszkábálni, a párkányon a virágcserép alátéttől kezdve a kivágott műanyag palackon át az apró fa házikóig számtalan megoldást választhatunk. Kétbalkezeseknek és visszaeső háztartási baleseteseknek pedig ott vannak az áruházak, ahol sokféle etetőt lehet kapni. Az ablak mellé, ahonnan a madarakat figyeljük, érdemes kitenni egy plakátot, amin a leggyakoribb hazai madarak szerepelnek, közöttük olyan is, amit télen láthatunk.

A madáretetés nem csak a madarakról szól. Rólunk is, a világhoz való viszonyunkról, az odafigyelésről, a megfigyelés és megismerés öröméről. A madarak boldogulása segíthet minket is boldogulni! Ne hagyjuk ki!

 

Kökéndy Ákos

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Avatarmin