A kisgyerekek és szüleik reggelei gyakran nehezen kezdődnek. Az anyák és apák tanácstalanok, mit lehetne tenni, hogy kiszámíthatóbb és gördülékenyebb legyen a nap kezdete. 

De miért olyan nehéz?

Tapasztalatom szerint a gyerekek ellenállásának sokféle oka lehet. Mivel minden család más, nem lehet általánosítani, és minden család dinamikáját érdemes megfigyelni ahhoz, hogy pontos képet kaphassunk a helyzetükről. Az öt leggyakrabban előforduló ok azért kirajzolódik – és mint megfigyeltem, legtöbbször ezek állnak a háttérben: 

  1. A gyerek nem szeret valamiért az intézménybe járni, esetleg történt ott valami. Ha erre gyanakszunk, érdemes a gyereket megkérdezni és meghallgatni, majd az óvoda személyzetével beszélgetést kezdeményezni. 
  2. Elmaradt a reggeli. Az éhes gyerekek (és felnőttek) kevéssé türelmesek és együttműködők, és nehezebben viselik a frusztrációt. Ezért a sírásos reggeleket gyakran megelőzhetjük azzal, hogy öltözködés előtt, még pizsamában enni adunk neki. Ha nem éhes, egy pohár innivaló is segíthet.

  3. Kapkodás. Ha a reggelek hektikusak, és a szülők az utolsó pillanatra hagynak mindent, akkor az öltözködés és indulás stresszessé válik. Óriási a nyomás a szülőkön, hogy pontosan érkezzenek, ezért megeshet, hogy a türelmetlenségük a gyerekre is átragad. Ilyen rohanós reggeleken nincs idő beszélgetni, viccelődni és játszani, holott mindez kiemelkedően fontos lenne egy óvodáskorú számára.

  4. Feszült otthoni légkör. Azok a reggelek gyakran telnek könnyek között, amelyeken a szülő folyamatosan követelmények elé állítja a gyereket, és a gyereknek nincs beleszólása az őt érintő kérdésekbe. Ha a szülő nem kérdezi meg, hogy mit szeretne reggelizni, mit szeretne felvenni, nem engedi önállóan öltözködni, azaz semmibe nem enged beleszólást, ami a gyerek testével kapcsolatos, az heves tiltakozást válthat ki. Hogyha független és önálló gyereket szeretnénk nevelni, fontos odafigyelni ezekre a kérdésekre.

  5. Kiszámíthatatlanság. Ha a reggelek mindennap máshogy zajlanak, ha nincs fix napi rutin, az hozzájárulhat ahhoz, hogy instabillá váljanak a gyerekek. Ha ugyanis nem tudják, hogy pontosan mi fog történni, maguk igyekeznek kitalálni a forgatókönyvet – és lehet, hogy a végeredmény ellentétes lesz a szülő aktuális elvárásaival. Nem nehéz kitalálni, hogy ahol vélemények ütköznek, ott konfliktus várható.

Mit tehetünk?

Ha szülőként elejét szeretnéd venni a reggeli csatározásoknak, akkor érdemes megvizsgálni a családi reggeleket, és célzottan készülni az átalakításra.

A harmonikus hétköznapok ugyanis nem történnek meg maguktól, szükség van a felnőttek tudatosságára.

A szülőknek irányítaniuk kell a reggeli menetrendet, és finoman útmutatást adni a gyerekeknek. Az a gyerek lesz kooperatív ugyanis, aki biztonságban érzi magát, ezt a biztonságot pedig a szülők adják azzal, hogy átgondoltan menedzselik a mindennapokat.

Kartali Zsuzsanna: Kékpara

WMN Life – 2024. április 2. – WMN

A következő néhány praktikus tipp segíthet ebben:

  • Készíts elő, amit csak lehet előző este. Segíts a reggeli rutin könnyebbé tételében azzal, hogy előző este kiválasztod a ruhákat, összerakod a reggeli és/vagy tízórai kellékeit, és minden más szükséges dolgot. Ez segíthet csökkenteni a reggeli rohanást és stresszt. 

  • Az egyértelmű és strukturált reggeli rutin segít a gyereknek nyugodtan kezdeni a napot, mert pontosan tudja, mi fog történni. Készíthetsz egy kis képekből álló listát, ami mutatja, hogy mi a reggelek sorrendje: felkelés, reggeli, fogmosás, öltözködés stb. Ez a lista legyen a gyerek által jól látható helyen.

  • Fontos, hogy jusson elegendő idő mindenre, ne percre kiszámolva, hanem ráhagyással. Így nem kapkodással kezdődik a nap. Akár az is segíthet, ha tíz perccel korábban keltek, próbáld csak ki! 

  • Fontos megérteni, hogy a gyereknek is lehetnek nehézségei a reggeli elindulással. Ők is kelhetnek bal lábbal, ha éjjel rosszabbul aludtak. Ezért légy türelmes és megértő velük (tudom, néha nehéz), és próbálj nyugodt hangnemben beszélni. A szülő hangulata, ne feledd, átragad a gyerekre.

  • Adj pozitív megerősítést és motivációt a gyerek számára, ez ösztönözi őt a reggeli rutinban való aktív részvételre. Adj neki kisebb-nagyobb feladatokat, amitől ő is fontosnak érzi magát. (Gyere, vedd fel a cipődet, és te nyithatod ki a kulccsal az ajtót.)

  • Próbálj meg beszélgetni a gyerekkel arról, miért érzi nehéznek a reggeli indulásokat. Lehet, hogy van valami a háttérben, aminek a megváltoztatásához nincs is nagy erőbedobásra szükség. Együtt találhattok megoldásokat az esetleges problémákra vagy félelmekre. Ez a partneri viszony nagyon kifizetődő, hiszen a gyerek is felelősnek érzi magát a jókedvű reggelekért.

  • Fontos, hogy légy következetes a reggeli rutinban és az elvárásokban. Ha a gyerek tudja, hogy mit várnak el tőle minden reggel, könnyebben alkalmazkodik hozzá. 

A gyereknevelésben sajnos sosem működnek a dolgok csettintésre. Sokszor a szülők viselkedésének is át kell alakulnia, hogy egy-egy nehéz helyzet oldódjon. Nem életszerű csak a gyerektől várni, hogy jól „működjön”, miközben mi nem változunk. A jó hír viszont az, hogy minden kaotikus helyzetre van megoldás!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Halfpoint Images

WMN szerkesztőség