(hirdetés)

1. Hétköznapi boldogság

A sör azért is pöpec, mert egyáltalán nem kell a fogyasztásához különleges alkalom. Cserébe viszont bármilyen tevékenységhez passzol. Pontosan emlékszem, milyen fergeteges érzés volt azon a forró nyári estén, amikor az egész napos lakásfestés után (valami agyroggyanás következtében úgy döntöttem, kitöltöm az éves szabad, gyerekmentes három napomat én hülye) a hófehér falak között szisszentettem fel magamnak egy jéghideg üveggel, miközben a festékes bödönömön üldögéltem. De ha idegen városban sétálok, és kitikkadva beülök az első szimpatikus helyre, akkor az a frissen elém tálalt hideg sör az egész eseményt borostyánszínű örömmel tölti el. Úgyhogy mélyen egyetértek a régi vikingekkel, akik úgy hitték, a túlvilágon majd egy böszme nagy kecske várja őket, akinek a tőgyéből soha nem fogy ki a sör. Így legyen! De őszintén szólva azzal is ki lennék békülve, ha majd öregkoromban a brüsszeli öreg nénikhez hasonlóan én sem egy bögre habos kakaó, hanem egy pohár sör mellett vesézném ki a barátnőimmel a világ dolgait.

2. A sör egy csomó kajához remekül passzol

Pad thai. Csípős indiai fogások. Ecetes hal. Sült kolbász. Hamburger. (Mondd meg igaz lelkedre, el tudsz képzelni léleksimogatóbb földi mennyországot egy korsó sör és egy kézműves hamburger kombójánál?!) De akár fincsi sajtokat is rágcsálhatsz mellé...

2

3. NEM hizlal

Ne kerülgessük a forró elefántot a szobában, vágjuk csak ki a frankót: sokan azért nem isznak sört, mert nem mernek. Mert hizlal. De hát minden hizlal, ami komplexebb egy oxigén atomjánál. Ám a sör messze nem akkora mumusa a diétázóknak, mint sokan hiszik. Az ital 93 tömegszázaléka víz, alacsony alkoholtartalmának köszönhetően pedig pompásan oltja a szomjat ebben a rekkenő nyári melegben. Egy deciben 38 kalória van – csak úgy összehasonlításképpen: ugyanennyi vörösborban 85, zsíros tejben 62, narancslében pedig 43. A sörhasnak nevezett gömbölyű idomok mögött inkább a korsók mellé becsúsztatott falatok, valamint a kellő mennyiségű testmozgás hiányának kombinációja áll, nem pedig szegény kis maláta. A sörkorcsolyaként felszolgált sós mogyoró 100 grammjában például 585 kalória van – csak szólok.

4. Demokratikus nedű, ami mindenkinek jár

„A legdemokratikusabb ital, a miniszter sem kap jobb sört, mint a kocsisa” – jegyezte meg igen találóan a sörről Paul Heyse író. Valóban, már az ókori suméroknál is mindenki ihatott sört, a társadalmi státusz nem a minőséget, csak a mennyiséget határozta meg. Neked sem kell egy pohár csapvízzel szomorkodnod a fesztiválon, ha épp le vagy égve. A drága borokkal, fancy koktélokkal szemben a minőségi sör abszolút megfizethető partikellék.

sor

 

És végül a fenti pont nagyon fontos kiegészítője:

5. A sör NEM férfi ital

Komolyan, már attól, hogy leírtam ezt, felment a vérnyomásom. (Sebaj, majd iszom rá egy sört.)

Hidd el bátran, nem létezik olyan, hogy külön férfi meg női sör! De tényleg, ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy van férfi és női sajt... meg férfi és női bor: a csajoknak csak az uncsi mozzarella és az édes lőre dukál, a fiúknak meg a jó kis gorgonzola és a pinot noir. Micsoda majomság lenne, nem? Van, aki a gyümölcsös sört szereti, van, aki a barnát, a citrusosat, a whisky-s hordóban érleltet (énénén!) vagy a kávésat. Ez szigorúan független a kromoszómáktól. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb nőnek kifinomultabbak az ízlelőbimbóik, mint egy átlagos férfinak, tehát az ízeket is jobban érzik. Ki lehetne hát alkalmasabb  nálunk egy pohár jéghideg sör maximális és szakszerű élvezetére?

6. Ez amúgy is a MI ősi szakmánk

(Ne légy lüke, nem a prostitúcióra gondolok!) Az ókori Babilonban és Egyiptomban a sörfőzés eredetileg női munka volt, amit véresen komolyan vettek. Ha valaki rossz, horribile dictu vizezett sört készített, azt nemes egyszerűséggel bedobták a folyóba. (Úgy kell neki, bizony!) A legősibb sör receptje 4000 éves – ami pedig régi, az csak jó lehet, hát nem igaz?

sor

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/

Gifek: ITTITT, ITT