Nem kell grincsnek lenni ahhoz, hogy egyedül legyél karácsonykor

Sok oka lehet annak, hogy valakit egyedül ér az ünnep. Szakítás, válás, haláleset, távoli munkavégzés, szociális nehézségek, szorongás, rugalmatlan munkahelyi szabályok vagy ügyeleti munkavégzés, idegen ország, betegség… Bármelyik eredményezhet egyszeri vagy rendszeres egyedüllétet az ünnepek alatt. Persze mindent meg lehet szokni, de egyedül lenni a szeretet ünnepén nem mindenkinek könnyű.

Én például pontosan emlékszem arra az őszi délutánra, amikor a naptárt felütve a gyerekeim édesapjával egyeztetni kezdtünk arról, mikor-hol lesznek a gyerekek a téli szünet alatt. Gyorsan kiderült, hogy idén, 37 évesen, életemben először egyedül töltöm majd a karácsonyt. És nagyjából ezzel egyidőben úrrá lett rajtam a pánik. 

Mit fogok csinálni? Kinek fogok főzni? Dekoráljak egyáltalán? Mit ér a karácsony, ha nincsenek velem a gyerekeim, nincs pizsamás pezsgős reggeli és közös mozidélutánok? 

Végül aztán többé-kevésbé másként alakul nálunk az ünnep, de az érzés megmaradt. Miként ünnepel, ünnepel-e egyáltalán az, akit egyedül talál a karácsony?

Hányan vannak egyedül?

Hazánkban a 2011-es KSH-adatok alapján az összes háztartás mintegy 31 százaléka volt egyszemélyes. Ez egyébként az uniós középátlag, ugyanis a vizsgált 28 országból a 14. hely lett a miénk. A sereghajtó akkoriban Ciprus, Spanyolország és Portugália volt, a sort pedig Finnország, Észtország és Dánia vezette 40 százalék körüli aránnyal. A 2022-es népszámlálási adatokból – ahogy arról az nlc.hu is beszámolt – az is kiderült, hogy tavaly már minden harmadik háztartásban egy személy élt. 

Gábos András és Kopasz Marianna kutatása arra is rávilágított, hogy

az összes egyszemélyes magyar háztartás mintegy 65 százalékát adják a nők – melynek oka jellemzően az, hogy ők várhatóan tovább élnek, mint a férfiak. Ezt támasztja alá az is, hogy az egyszemélyes háztartások 49 százalékát a 65 éves vagy annál idősebb korosztály adja. 

A szerzőpáros megállapította azt is, hogy a statisztikai adatokból érdekes trend rajzolódik ki: a nyugat-európai államokban egyre nagyobb a 25–49 éves korcsoportba tartozók által vezetett egyszemélyes háztartások aránya is. (Dániában, Luxemburgban és Hollandiában például nagyobb számban fordulnak elő a tudatosan egyedül élő fiatalok által vezetett egyszemélyes otthonok, mint az időskorban egyedül élők.)

Vagyis mind többen vannak, akik saját döntésük, vagy egyéb körülmények következtében – akár alkalmi jelleggel, akár évről évre, de – egyedül ünneplik a karácsonyt. 

 

Így menedzselheted a karácsonyt egyedül!

Az nyilvánvaló, hogy az egyedüllétből nem szükségszerűen következik, hogy magányosnak is érzed magad. Ugyanakkor egyedül lenni egy olyan pillanatban, amikor a legtöbben a párjukkal, szeretteikkel, gyerekeikkel ünnepelnek, érzelmileg és mentálisan egyaránt megterhelő feladat lehet.

Ennek kezelésére számos trükk és lehetséges megoldás létezik. Ismerj meg néhányat, melyek segíthetnek túljutni a holtponton, ha idén te is egyedül ünnepelsz!

1. Ne maradj egyedül! (Kivéve persze, ha épp ez az, amire vágysz!)

Jobb ha tudod: nem te vagy az egyetlen a környéken, akit az élet nevű társasjáték az ünnepek időszakára (is) partvonalra állított. Azaz: mások is járnak a cipődben! 

Szóval itt az ideje, hogy átkeretezd mindazt, amit az ünnepről tudtál, és

ahelyett, hogy családi ünnepként gondolnál a karácsonyra, tényleg a szeretet, az összetartozás és a szívbéli kapcsolódások ünnepeként teremtsd újra önmagadban.

Ergo, vérségi kapcsolatra vajmi kevés szükség van a közös ünnepléshez, értékközösségre viszont annál több.

Találd meg azokat, akik hasonlóan gondolkodnak, és szervezz online eseményt a közösségi média felületein! Dobj össze egy karácsonyi batyus bulit a Couchsurfingen, hívd át azokat az ismerőseidet, akikről úgy sejted, ők is egyedül ünnepelnek, vagy csak kopogj be a szomszéd nénihez egy doboz süteménnyel, és szánj időt a vele való beszélgetésre! Hidd el, néha az élet írja a legjobb forgatókönyveket, és miközben adni akarsz, sokkal többet kapsz majd, mint amire számítottál!

Ha pedig egyedül akarsz lenni, akkor se feszülj bele, csak engedd meg magadnak, amire vágysz! Így tesz Erika is, aki idén a gyerekei nélkül, teljesen egyedül tölti a karácsony napjait. 

„Tekintettel arra, hogy a gyerekeim édesapja decemberben munkára hivatkozva egyáltalán nem vitte el a kicsiket, arról álmodozom, hogy december 23-án éjszaka készítek egy forró fürdőt, belefekszem, és nézem a kedvenc sorozatomat. 24-én pedig ugyanezt folytatom.

Közben azért főzök is, mert megígértem, hogy idén én készítem a töltött káposztát. Közte sok-sok alvást, karácsonyi zenére való konyhai riszát és eszméletlen sok sorozatozást, pihenést tervezek. Ha minden kötél szakad, majd előveszem a könyveket, amiket az idén el akartam olvasni. Jó lesz.” 

Közben azért hozzáteszi, hogy imádja a gyerekeit, és mindennap élménykalendáriumozott velük, de most már tényleg jól jön majd egy kis pihenés végre.

2. Mondj igent!

Nemet mondani az új dolgokra sokkal könnyebb, mint igent mondani az ismeretlenre. Változtatás nélkül viszont nincs változás, ugyebár… Szóval ha új helyzethez kell akklimatizálódni vagy egyszerűen csak szeretnéd idén társaságban tölteni az ünnepet, akkor ne szégyenkezz, mert egyedül maradtál. Mesélj róla, említsd meg ha szóba kerül, és ha valaki meghív magához, mondj igent! 

Shagun, aki londoni családjától távol, Budapesten tölti majd az ünnepet, azt mondja, a last minute meghívások mindig a legjobbak.

„Gyerekként Indiában nevelkedtem, és az iskolában, ahova jártam, minden évben karácsonyi bulit rendeztek. Később a barátaimmal folytattuk a hagyományt: évről évre karácsonyi BBQ-partit rendeztünk. Mára azonban szétszóródtunk a világban, így a közös ünneplés elmarad. Az édesanyám Londonban él, én pedig évek óta Budapesten dolgozom, így általában az ünnepeket is itt töltöm. Előbb-utóbb mindig akad valaki, aki elhív egy karácsonyi vacsira, meghív egy buliba vagy valamilyen eseményre, én pedig örömmel megyek, mert általában nagyon szórakoztató, meghitt esték kerekednek belőlük.” 

 

3. Foglalkozz a jólléteddel és adj hálát azért, amid van!

A legtöbben feltételekhez kötik az ünnepi körülmények megteremtését, a szépen díszített asztalt, a finom falatokat vagy a karácsonyi időszakra jellemző kisebb-nagyobb extrákat.

Te ne legyél egy közülük! Tartsd észben: nem kell ahhoz nagy társaság, hogy a kedvenc ételedet ehesd, megvásárold a szaloncukrot, amit imádsz, vagy hogy elővedd a szebbik étkészletet. Te magad(ban) is megérdemled a legjobbat, és nem önzés egyedül is igent mondani a szép pillanatokra.

Ha teheted és erre vágysz, utazz el, fészkeld be magad a fotelbe egy jó könyvvel, vagy menj önkénteskedni, hiszen számos állatmenhelyen, civil szervezetnél és ételosztásnál elkél a segítő kéz! Közben pedig ahelyett, hogy arra koncentrálnál, mi az, ami hiányzik, fókuszálj arra, amid van. A portugál João szerint ez egyáltalán nem könnyű.

„Talán tíz éve annak, hogy utoljára a családommal töltöttem az ünnepeket. A közös vacsora, az éjfélig tartó beszélgetés és az éjszaka közepén való ajándékbontogatás persze hiányzik, de felnőtt vagyok, így elfogadtam, hogy a munkám gyakran nem engedi, hogy hazautazzak. Megszoktam már, hogy így van, emiatt mégis megkopott az ünnep.

Huszonnegyedikén általában sétálok egyet a városban, ahol épp vagyok, megcsodálom a fényeket, aztán hazamegyek, vacsorázom és korán lefekszem. Idén a város Budapest, a rutin pedig a szokásos.”

Karácsonykor (is) történhetnek csodák

Ma már a távolság sem szükségszerűen akadálya a kapcsolódásnak, hiszen „találkozhatunk” online, tarthatunk vége-hossza nincs beszélgetéseket telefonon és appokon, elérhetjük azokat, akiket szeretnénk. Akkor is, ha adott esetben már évek óta nem beszéltünk velük.

Hiszen felhívni egy korábban megbántott ismerőst és elnézést kérni tőle, felvenni a rég eldobott fonalat egy kapcsolatban, megbocsátani annak, aki megbántott minket… mind egy-egy lehetőség. Szirupos és filmes, de mikor volna jobb alkalom rá, mint karácsonykor, a szeretet ünnepén?

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Halfpoint

Z. Kocsis Blanka