De mi a gyönyör egyáltalán?

– hangzik el a kérdés már az induláskor. A megkérdezett alanyok pedig pironkodva igyekeznek megfogalmazni, számukra mit takar ez a kifejezés. A szex még mindig tabutéma – XXI. század ide vagy oda –, és amennyire különbözőfélék vagyunk nemi, faji, vallási alapon, vagy éppen a szexuális orientáció szempontjából, annyira közös bennünk a világ minden egyes pontján, hogy a szexedukáció milyensége meg sem közelíti az elégséges szintet.

Ha van egyáltalán ilyen az oktatási intézményekben, többnyire csupán arra terjed ki, hogy a szex veszélyes, a nem kívánt terhesség, a nemi betegségek pedig kerülendők. Az, hogy mennyire fontos, hogy ismerjük a saját testünket, a vágyainkat, és beszélni is tudjunk róla a partnerünkkel (például, hogy hogyan mondjunk nemet valamire, ami számunkra nem komfortos, és hogyan élvezhetjük a szexet), na, arról általában egy szó sem esik.

A társadalmunk tele van gátlással és szorongással a témával kapcsolatban.

Én rendkívül szerencsésnek tartom magam, mert nálunk otthon sosem volt tabu a szexualitás. Bármit kérdezhettem, magától értetődő volt a szüleim számára, hogy beszélgessünk a témáról, és ennek köszönhetően – meg gondolom, a személyiségemből fakadóan is – számomra nem jelent problémát, ha a szexről kell beszélnem. Meg tudom fogalmazni a páromnak az igényeimet, nem idegenkedtem soha a testem megismerésétől, és sosem tekintettem úgy a szexre, mint valami mocskos, bűnös élvezetre. Ráadásul, nem elhanyagolható tényező, hogy fehér cisz (akinek nemi tudata és születéskori biológiai neme megegyezik) heteró nőként a társadalom nagy részénél egyébként is kiváltságosabb helyzetben vagyok. A gyönyör alapelveitől viszont még így is rengeteget kaptam. 

A sorozat a női szexualitást helyezi fókuszba három részen át – a test, az elme és a kapcsolatok aspektusából, átlagosan kb. ötven percen keresztül. És bár nők beszélnek a női testről, női hormonokról, női szexualitásról, mégis vallom, hogy ezt a sorozatot mindenkinek látnia kell, hogy ne csak a már emlegetett orgazmusszakadék, hanem az összes szakadék csökkenjen a nemek között. Akár binárisan gondolkozunk, akár nem.

Forrás: Netflix

Na de most már tényleg: mi az isten az az orgazmusszakadék?

A sorozatban elhangzik, hogy míg a férfi nemi szervek anatómiájából fakadóan az ő esetükben viszonylag egyértelmű, mikor élnek át orgazmust, ez a női nemi szervvel bírók esetében már korántsem ilyen egyszerű.

Felmérések kimutatták, hogy a nők fele, miközben azt gondolta, hogy orgazmusa volt, valójában nem élvezett el, csupán más, kellemes érzést azonosított az orgazmussal.

Nem azért, mert meg akarná játszani, egész egyszerűen azért, mert még soha nem élte át az érzést. Ezzel szemben a férfiak, ha azt mondják, hogy elélveztek, többnyire valóban át is élték az orgazmust.

A szakértők további érdekességeket árulnak el arról, hogy pontosan hogyan is épül fel a női nemi szerv, mi a különbség a hüvely, a vagina és a vulva között, illetve, hogy mi is a csikló szerepe. Az elmúlt évtizedekben a híres-hírhedt G-pontra úgy hivatkozott a legtöbb női magazin, mint a kis fekete ruhára, aminek minden szekrényben ott KELL lógnia, azt sugallva, hogy veled van a gond, ha a saját G-pontodat még nem sikerült felfedezned.

Tudományos szempontból azonban ez a pont nem létezik – nincs anatómiailag elkülöníthető eksztázisgomb beépítve a hüvelycsatornánkba.

Szóval mindenki megnyugodhat, aki eddig eredménytelenül keresgélte! Az azonban igaz, hogy egyes embereknél, amikor a belső csikló (bizony, ilyen is van!) merevedésre képes szövete megnövekszik az izgalomtól, nekinyomódhat a hüvely belső falának. Tehát az, amit G-pontnak gondolunk és aposztrofálunk, valójában a csikló izgatása belülről.

További tévhiteket oszlatnak el a megszólalók például a női ejakulációval kapcsolatban, amiért az úgynevezett skene-i mirigy felel, de az is kiderül, hogy

a nők csupán negyede-harmada képes megbízható orgazmusra pusztán behatolás útján!

Az egyik legnagyobb mítosz, amit a tömegkultúra belénk égetett a hollywoodi filmek által, hogy egy gyors numera bárhol és bármikor elég ahhoz, hogy a nők sikítva élvezzenek el pillanatok alatt. Nyomatékosítom, hogy mindenkiben rögzüljön, és senki ne gondolja, hogy vele van a gond, ha nem tud elmenni kizárólag a behatolás révén: a nők kétharmada-háromnegyede egyáltalán nem vagy csak nagyon ritkán képes erre! Mivel a pénisz vaginába történő behatolása egy nagyon megbízható módja annak, hogy egy cisznemű heteroszexuális férfinak orgazmusa legyen, automatikusan belénk ivódott, hogy a cisznemű heteroszexuális nőknek is így kell elérniük az orgazmust. Ha pedig ez nem történik meg, sokan megrémülnek, hogy velük van a baj. NINCS! 

A sorozatban részletesen bemutatnak néhány népszerű segédeszközt, de a szex egészségre gyakorolt jótékony hatásairól is szó esik. Sajnos az is kiderül, hogy a szex élettani hatásait célzó kutatások nem számítanak támogatott területnek, legtöbbször éppen azért, mert sokak számára még mindig kényelmetlen a téma. Annak ellenére, hogy az egészséges és kielégítő szexuális élettel orvosolhatóvá válhat akár a depresszió vagy az álmatlanság is.

Forrás: Netflix

De nem csak tudományos információkkal látják el a nézőt a készítők

A megszólalók hangsúlyozzák, miért olyan fontos a saját testünk elfogadása és szeretete, és ehhez kézzelfogható, konkrét gyakorlatot is javasolnak, amely nemcsak a mentális egészségünkre, de a szexuális életünkre is kiemelkedő hatással lehet.

A sorozat a szexuális disszonancia témájára is kitér, amelyről szintén ritkán hallunk, pedig nagy eséllyel mindannyian megtapasztaltuk már. A vágy, a nemi szervek és a gyönyör három egymástól elkülöníthető tényező.

Egyáltalán nem biztos, hogy az agyunk készen áll a szexuális együttlétre, még ha a testünk más jelzéseket ad is, vagy fordítva.

Főleg a cisznemű és heteroszexuális nőknél ugyanis nagyon kicsi az egyezés a testben jelentkező fizikai izgalom mértéke és aközött, hogy milyen mértékű izgalomról számol be az illető az adott pillanatban. Előfordulhat például, hogy az orgazmus pusztán a test reflexválasza, de nem társul a gyönyör érzésével. Egy kapcsolat elején például a felek gyakran kísérleteznek, és bizonytalanabbul fejezik ki, mit szeretnek és mit nem. Előfordulhat, hogy az egyik fél csinál valami olyat, ami nem annyira jön be a másiknak, a teste mégis azt jelzi vissza, hogy jóleső dolog történik a számára, a partner pedig ebből azt a következtetést vonja le, hogy ezt máskor is érdemes csinálnia. Sajnos tévesen.

A kommunikáció tehát elengedhetetlen, és ez az elsődleges kulcs a jó szexhez, bármennyire triviális megoldásnak tűnik is.

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét is a hasznunkra válhat, hiszen nagy valószínűséggel mindannyian tudjuk, hogy nem elég hangulatba jönni, ki is kell tudni zárni a zavaró tényezőket. Méghozzá azért, mert az agyban működik egy úgynevezett kettős kontrollmechanizmus. Az egyik része ennek a szexuális gyorsító, ami úgy működik, mint egy gázpedál: az összes szexuális vonatkozású infót észreveszi a környezetünkben. Ha a gázpedált inger éri, vagy ha valami szexuális vonatkozású dolog történik, a szervekbe vér áramlik. Ugyanakkor ezzel egy időben a mechanizmus másik oldala a fék, amely észrevesz mindent, ami okot adhat arra, hogy ne induljunk be, potenciális fenyegetésként kódolva a jelzéseket. A fék ilyenkor „Állj le!” jeleket küld, noha a nemi szervek ezt nem feltétlenül veszik figyelembe. A kis huncutok. Így eshet meg, hogy már nem is vagyunk jelen a pillanatban, és szex közben azon gondolkodunk, milyen régen voltak kimosva a függönyök.

Forrás: Netflix

Ha kívülről látjuk magunkat, és azon kezdünk el szorongani, hogy vajon hogyan nézünk ki, megfelelünk-e a partnerünk igényeinek, nem keltünk-e csalódást, az az önfigyelés, amelyet a Masters és Johnson kutatócsoport határozott meg elsőként. Ilyenkor nem tudunk ráhangolódni az adott pillanatban kialakuló gyönyörre. Világos tehát, hogy

a szexuális szégyenérzet, a testképzavar, a magunk elé állított elvárások, a múltbeli traumák, az aktuális hangulatunk és stressz-szintünk, a kapcsolatunk, a saját testünkhöz való viszonyunk mind-mind nagyban befolyásolják, illetve előrejelzik a szexuális kielégülést,

a vágyat, az izgalmat, a gyönyört és az orgazmust.

  

Ez a háromrészes sorozat olyan, mintha a rendkívül hasznos információk mellett igyekezne a köztudatba bebetonozott mítoszokat ledönteni, és egyidejűleg a lelkünket, az önbizalmunkat, és a nőiességünkbe vetett hitünket is balzsamozná. Közben pedig rendkívül hasznos néznivaló lehet minden férfinak is, aki szeretné jobban megérteni a női test, agy és lélek működését.

Szívesen néztem volna még A gyönyör alapelveit, és örülnék, ha egyre több és több ilyen témájú sorozat válna nemcsak elérhetővé, de népszerűvé is. Mert bőven van még mit dolgoznunk azon, hogy minden tabut ledöntsünk, ami a szexualitást övezi, és végre igazán, önfeledten élvezhessük mindannyian a szexet.

Krajnyik Cintia

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Pexels / Valeria Boltneva