Egyáltalán, mire való a prosztata?

Megdöbbentő, de ha rákeresel a prosztatára, akkor a szokásos Wikipédia link után csak prosztataproblémákkal foglalkozó oldalak következnek, vagyis az egészségesen működő prosztatáról meglehetősen nehéz részletes információkat szerezni. 

A prosztata vagy más néven dülmirigy tulajdonképpen hígítja az ondót (az általa termelt tejszerű váladékkal), és gondoskodik arról, hogy a spermiumok gyorsan haladjanak, belepumpálja az ondófolyadékot a húgycsőbe, neki köszönhetően lövell ki.

A magömlésről már írtam, amikor a péniszt „vettem elő”, de most a prosztata miatt érdemes pontról pontra végigvenni az egész folyamatot. 

via GIPHY

A spermiumok a herékben keletkeznek, és miután éretté váltak (vagyis elnyerték a jól ismert ebihalformát), a mellékherébe vándorolnak az ondóvezetéken keresztül, majd ott, illetve az ondóvezetékben várják, hogy szükség legyen rájuk (itt egyébként hetekig termékenyek maradnak). Az ondóvezeték áthalad a prosztatán, és van két leágazása is: az ondóhólyag és a Cowper-mirigy. Ejakuláció előtt először a Cowper-mirigy váladéka halad át a húgycsövön, ami semlegesíti az ott maradt vizeletrészecskéket. Aztán az ondóvezetékből érkező ondó összekeveredik az ondóhólyag által termelt, a spermiumokat váladékkal körülvevő anyaggal, majd a prosztata is hozzáteszi a maga tejszerű váladékát, illetve gondoskodik arról, hogy az addigra már végleges állagát elérő cucc kilövelljen, így még a hüvelyben is gyorsan haladhasson a célja felé. A váladék, amit termel, enyhén lúgos kémhatású, alvadásgátló enzimet és fehérvérsejteket is tartalmaz. 

A prosztata fő funkciója tehát a spermiumot „vivő” váladék termelése és megfelelő helyre juttatása. Miközben az ondót kilövelli, összehúzódik, és ez a felszínét borító idegvégződések miatt hozzájárul a férfiak gyönyörérzéséhez.

Van több „mellékes” is: a simaizomszövet, ami az ondót kilövelli, ugyanezt teszi a vizelettel is, emellett az alsó húgyúti szerveket védi a fertőzésektől. 

Forrás: Az emberi test (Teljes áttekintés szervezetünk felépítéséről és működéséről) Budapest, 1993

És hogy kapcsolódik mindehhez a prosztatagyógyszer-reklám?

Ha már annyit hallottuk, hogy az akadozó vizelet, és a sok éjszakai kimászkálás megoldása a prosztatagyógyszer, gyorsan elmondom, hogy mi az összefüggés. A prosztata dió vagy gesztenye nagyságú szerv, ami a férfiak 45 éves koráig ekkora is marad. Ekkor azonban valamennyire természetes módon megnagyobbodik, és ha ez kórossá válik, akkor nyomhatja a húgycsövet, és akadályozhatja a vizelet átfolyását. 

Gondolom, ez a férfiaknál ugyanaz a dolog, ami miatt sok nő intimtornázik az idő előrehaladtával. 

A férfiaknak viszont nem elég elsétálni a gyógyszertárba és betárazni a reklámozott tablettából, ugyanis a prosztata megnagyobbodását okozhatja fertőzés vagy akár rákos elváltozás is, úgyhogy ilyen tünetek esetén az első út az urológushoz kell, hogy vezessen. Többek között ezekre a betegségekre hívja fel a figyelmet évek óta a movember-kampány, aminek keretében a férfiak bajuszt növesztenek – és remélhetőleg urológushoz is elmennek. Kell is hozzá a bajuszban feltámadó férfierő, mert a prosztatavizsgálat az ánuszon keresztül zajlik, úgyhogy a férfiak nyilván egymást tapossák, hogy sorra kerülhessenek a rendelőben. Mondjuk, azért némileg igazságtalan, hogy mi, nők bőven 45 éves korunk előtt is évente járunk nőgyógyászhoz (remélhetőleg mindannyian), ami hasonlóan „kellemes” élmény.

via GIPHY

Jó, de hogy jön a prosztatához a szexuális örömszerzés?

Most, hogy már kiképeztük magunkat a prosztatából, jöjjön a következő szint, csak erős idegzetűeknek! 

A prosztata – micsoda meglepetés – tele van idegvégződésekkel (ezért fokozza a gyönyört, amikor összehúzódik, hogy kilövelljen rajta keresztül az ondó). Ebből kiindulva kilövellés nélkül is lehet stimulálni.

Csak ahhoz – ugye – először meg kell találni. Most gondolom, mindenki visszapörgetett a korábbi ábrához, csakhogy azon nem sok minden látszik ebben a tárgykörben… úgyhogy elmagyarázom. Angolul úgy szokták megfogalmazni, hogy a „hátsó út” vezet a prosztatához, vagyis konkrétan az ánuszon keresztül lehet eljutni a prosztata felületéhez.

Forrás: Getty Images/SHUBHANGI GANESHRAO KENE

A prosztatamasszázsként is emlegetett örömszerzési technika tulajdonképpen ujjal történik, méghozzá a végbélnyíláson keresztül. A prosztata az ánusz belső, pénisz felőli oldalán van, körülbelül kettő-négy centire a nyílástól. Tapintásra finomabb és húsosabb érzés, mint a végbélnyílás felülete. 

Ennek a területnek a megtapintása, simogatása (amit a szaknyelv stimulálásnak nevez, de szerintem ettől nem sok mindenkinek jön meg a kedve hozzá) sok férfi beszámolója szerint teljes testes orgazmushoz vezet. Ez a prosztatamasszázsnak is nevezett dolog, amit ujjal lehet csinálni.

Persze ez azért nem ennyire egyszerű, nem véletlen, hogy férfi G-pontnak, vagyis P-pontnak is nevezik, mert egyrészt meg kell találni, másrészt megfelelően kell masszírozni – és még ez sem jelent garanciát semmire. Ez nem egy agyonkutatott terület, szóval nem igazán lehet tudni, hogy minden férfinak érzékeny-e a prosztatája, és mindenkinél ugyanaz az élmény a végeredmény. Ráadásul ez olyan szexuális élmény, amihez mindkét fél nyitottsága kell, szóval valószínűleg sosem lesz része az „alap” csomagnak.

Ha mégis belevágtok, a vízbázisú (tehát nem olajos) síkosító mindenképpen szükséges, az ujjra húzott óvszer pedig azért ajánlott, hogy nehogy a kezünkkel (ami híresen nem a legtisztább részünk) valami olyan baktériumot juttassunk be a végbélbe, ami gondot okozhat. (De azért az alapos kézmosás is segít.) A végbélnyílást nem kell extrán tisztítani, ebben a cikkben már leírtam, hogy ritkán történik olyasmi bármilyen anális szexélmény során, hogy ürülék kerül a sztoriba, de akit ennek a lehetősége nagyon elborzaszt, az valószínűleg úgysem fog ilyenekkel kísérletezni. Viszont ami előfordulhat, hogy a prosztata stimulálása vizelési inger érzést vált ki, így célszerű az ilyen kalandok előtt elmenni pisilni (és nemcsak azt, hogy finoman fogalmazzak… valamint egy alapos fenékmosás sem árt, de a legtöbb szakértő az anális szex előtt nem javasolja a házi beöntést, csak a gondos tisztítást).

Akár magában/magával kísérletezik az ember, akár a partnerének csinálja, a végbélnyílásba kerülő ujjon érdemes „eszközölni egy körömvágást” – ez nem az a dolog, amit hegyes műkörömmel is meg lehet oldani.

Mondani sem kellene, hiszen bármilyen – főleg újként kipróbált – szexuális élménnyel kapcsolatban alap, hogy mindkét fél bármikor megvétózhatja a kísérletet.

És akkor a végén ejtsünk egy pár szót a masszírozás módjáról: az alaposan síkosított ujjat lehet ki-be csúsztatni, lehet „nyomkodni” vele a remélhetőleg megtalált prosztatát, mintha csengő lenne, vagy lehet odabent körkörösen mozgatni. Ha valami nem komfortos, de még tovább próbálkoznátok, akkor esetleg a pozícióváltás segíthet. Természetesen segédeszközök is játszhatnak, elsősorban a vibráló típusúak, de ez talán már a következő szint. Az pedig szerintem már túlmutat ennek a rendhagyó biológiaórának a  keretein.

Tóth Flóra 

További információkat ITTITT és ITT találtok. Akit csak a prosztatamasszázs érdekel, a biológia nem, az utolsóra kattintson.

Korábban is írtunk már a témáról ITT és ITT  olvashatod el cikkeinket. A második hipervicces!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Overearth