A szépségért, az egészségért meg kell szenvedni, de megéri!

Ha az első benyomás után nem rohansz el azonnal a legközelebbi finom kezű svéd masszőr irányába, garantálom, hogy te is fanatikus rajongója leszel annak, hogy valaki a meridiánjaidat babrálja a talpadon keresztül. Mielőtt nekiállna 70 ezer idegvégződést átnyomogatni a lábadon, a kínai masszőr letesz eléd egy dézsa forró vizet, és szór bele egy kis fehér port – tengeri sót, gyógynövényeket, de némi felár ellenében olajat is lehet kérni. A forró egész pontos értelmezéséhez némi segítség: nem a kellemesen meleg hévízi hőforrásra kell ám gondolni, hanem forrásponthoz közeli hőfokra. Ha mégis sikerül beletenned a lábad, akkor kezdődik is a lábmasszázs: mégpedig a hátadon. Ne aggódj, nem marad ki a karod, a fejed, és természetesen a talpad sem. Ahogy a hátadon stimulálják az akupresszúrás pontokat, azaz a masszőr ujjbeggyel nyomkodja a hátadat, ahogy a térdét húzza végig a gerincoszlopodon, olyannyira lazító hatású, hogy minden masszázs után a föld felett lebegek. És mire a talp masszírozásához ér, én általában már az igazak álmát alszom, pedig a lényeg ekkor zajlik: a talpon ugyanis valamennyi létfontosságú szervnek megvan a megfelelő pontja, és rendellenesség esetén fájdalmat érez a delikvens, ahogy az elzárult blokkokat oldják fel. Hogy keretet adjon a tevékenységnek, a masszőr a pontos menetrend szerinti rituálé vége előtt még a lábadhoz nyom két tűzforró törölközőt, de ekkor ez már meg sem kottyan.

Az eredmény még soha nem maradt el: minden alkalom után olyan friss és üde vagyok, mint márciusi hóvirágon a harmatcsepp.

Fotó: Trembácz Éva Zsuzsa
Ilyen egy szalon - Fotó: Trembácz Éva Zsuzsa

Egyet fizetsz, sokat kapsz!

Bár talpmasszázsnak hívják, a neve abszolút alulpozicionálja ezt a szolgáltatást. Az összetett szó mindkét tagja némiképp megtévesztő. Először is, szó sincs finom mozdulatokról, krémektől lucskos, gyengéd lábsimogatásról. A kínai lábmasszőr, kérem szépen, nyomkod ujjbeggyel, ütögeti a combodat tenyéréllel, nekifeszíti a térdét a gerincednek, és gyakran érezheted úgy, hogy éppen az ujjpercével akarja átrendezni az agytekervényeidet, vagy az öklét szeretné két bordád közé becsúsztatni. Mindez ne rettentsen el, mert ez segíti a vér áramlását, stimulálja a test energiahálózatát, oldja a testi-lelki feszültséget. A teljes testmasszázs után pedig az ízlelőbimbókat sem hagyják inger nélkül: azonnal hoznak is egy kis zöld teát és gyümölcsöt.

A dolog pikantériája

Az „ahány ház, annyi szokás” koncepció érvényesül, így érdemes felkészülni az egyéni sajátosságokra. Volt, ahol a hajamat húzgálták, és volt, hogy a masszőr egy szerszámos ládikát tett le elém, amelyből egy piros kalapács kandikált ki – mint utólag megtudtam, nem ok nélkül. Miközben bennem éppen oldódtak az energetikai blokkok, a masszőr a kis piros kalapácsot elkezdte rendeltetésszerűen használni: egész pontosan kalapált vele… természetesen hol máshol, mint a lábamon?

Némi pikantériát ad egy masszázsnak, amikor az ember nem tudja eldönteni, hogy sztenderd szolgáltatást kap éppen, vagy esetleg kandi kamerás felvétel zajlik körülötte.

Teljes a skála!

A talpmasszázst a kínaiak betegségek kezelésére és megelőzésére is használják, így az egyszerű helyektől kezdve a luxusszalonokig mindenféle hely közül lehet választani. Van, ahol tíz ágy áll egymás mellett, és egy ismeretlen férfi közelében a lábadat a dézsába lógatva figyeled a CCTV-n az asztalitenisz-bajnokságot, van, ahol a cigaretta is előkerül, és van, ahol a finom eleganciával berendezett szobában bódító citromfűolaj-illat, hangulatvilágítás és pánsíp hangja segít a teljes ellazulásban.

Térdkalapácsolás ide, hátütögetés oda, én nagyon hálás vagyok a Sárga Császár Belső könyvének, hogy évezredeken át megőrizte ezt a kincset.

Trembácz Éva Zsuzsa

Ha kíváncsi vagy, hogyan látja Éva a világot, kattints ide, ha pedig többet olvasnál arról, milyen az élet Kínában, ahol a családjával él, akkor nézd meg Éva Facebook-oldalát.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/michelangeloop