-

„Ha nem akarod, majd akkor sikerül!"

Amire mindenképpen fel kell készülni, hogy blazírt pofával tudjuk fogadni a család és barátok segítő szándékú sikersztorijait és kezelési tanácsait. Amivel a legtöbben megkínálnak, és aminek köszönhetően pillanatok alatt elönti az agyamat a gőz, ha azzal nyugtatnak, „Ne aggódj, majd ha nem akarod ennyire, akkor meglásd, magától összejön.” Gondoljuk már együtt végig ennek a mondatnak az értelmét! Az ember vagy szeretne gyermeket, vagy nem. És igen, amikor ugyanez az ember valamit (vagy valakit) nagyon szeretne, és nem kaphatja meg, akkor többnyire még inkább akarja. És nem, nekem sincs egy kapcsoló a fejemben. Bár lehet, hogy a nőgyógyászom is erre utalt, amikor azt javasolta, hogy esténként nyugodtan iszogassak egy kicsit. In vino veritas, vagyis: részegségben a termékenység.

„Add fel, akkor majd biztos összejön!"

Szintén dobogós helyezést ér el a fenti mondat kicsit továbbfejlesztett változata, amikor már az életből vett konkrét példával rukkolnak elő. Minden barátomnak van egy ismerőse, aki hat inszemináció és öt lombik után már épp feladta, majd ezután teljesen spontán teherbe esett, hogy onnantól kezdve zsinórban gyártsa az utódokat. Volt, amelyik túl is szaladt, és még 43 évesen is jött egy meglepetés baba. Oké, rendben, értem én... De ha az ember nem tett meg mindent, akkor még remélhet sikert, nem? Hogyan adhatnám fel ezt a törekvésem? Hát, köszi, de nem.

„Egy egyhónapos vakációra nem gondoltál még?"

Személyes kedvencem a javaslat, mely szerint el kell menni nyaralni egy hónapra, teljesen kikapcsolni, elfelejteni a munkát, és akkor majd meglátom, azonnal össze fog jönni a baba. Aha... Mondjak fel? Mert versenyszférában dolgozva ez nagyjából így lenne kivitelezhető. Persze lehet, hogy szükségtelen lenne felmondani, mert egy hónap után maguktól is kirúgnak. Egyébként pedig, bár bioszból sosem voltam erős, de mintha nem lenne az embernek minden ciklusban peteérése. A magamfajtának biztos nem. Passzoljam el az egész évi szabimat egy lutrira, tudván, hogy ha visszamegyek dolgozni, akkor egyhavi lemaradást kell egy hét alatt behoznom? Biztos nagyon nyugodt és kipihent lennék végig.

„Tudok egy frankó helyet..." (kacsintás)

Volt, aki ehhez egyébként mellékelte a konkrét apartman címét is, ahol ő sikeresen abszolválta a legutóbbi fogantatást. Hát, köszi, talán ezt is inkább majd máskor.

„Figyusz, ismerek egy príma vajákost!"

A mentális rákészülés mellett számos alternatív kezelési tanácsra is lehet számítani. Amiket nyilván meg lehet fogadni, ugyanakkor a kétségbeesés rossz tanácsadó. Könnyen vagyonokkal gazdagíthatsz mindenféle lelkes kuruzslót. Persze a hit sokat segít, így semmiképp nem akarok senkit lebeszélni pusztán azért, mert én szkeptikus vagyok.

„Tűpontos módszer az akupunktúra, hidd el!"

Ajánlottak már nekem akupunktúrás kezelést is. Azaz, ha már a férjed gyengédsége nem hoz eredményt, akkor menj el a talpadat tűvel szurkáltatni. Ó, köszi. Már tényleg csak ez hiányzik a boldogságomhoz...

„Ilyen girhes testtel mit akarsz?"

Igyekszem nem túl sokat zabálni, figyelek az alakomra... de azért azt enyhén szólva túlzásnak éreztem, amikor valamelyik családtagom rám szólt, egyek már rendesen, hiszen ki akarna beköltözni oda, ahol ennyire nincs jó dolga.

„Csak alaposan át kellene téged gyurkálni!"

Küldtek speciális masszázsra is, ahol a masszőr a helyére masszírozza a csípőmet és a derekamat, hogy könnyebb legyen a fogantatás. Nem tudom, nagyanyámnak is újrakalapálták a csípőjét, de nem lett tőle sokkal termékenyebb, az biztos...

„A csillagaidban van a hiba"

Egy ezoterikus barátnőm tenyerét a hasamra helyezve közölte, hogy nagy sötétséget érzékel a petefészkeim környékén, és egyébként sem lát még mellettem senkit, ami azt jelenti, hogy egyetlen lélek sem választott még ki engem anyukájának. Bevallom, elbőgtem magam, amit ő terápiás sikernek könyvelt el, és önelégült mosollyal szemlélte lelki megtisztulásom.

„Mélyhipnózisban kellene kicsomózni a gyerekkorod."

Kaptam telefonszámot egy szuper nőhöz, aki visszavisz a gyermekkoromba, hogy kielemezzük az ott elszenvedett sérelmeket, amelyek nyilván gátolnak abban, hogy szülővé váljak.

Hát, köszi, talán ezt is inkább máskor.

Tóth Sára

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/_HAAF_