Lehet sietni

Amikor a megfelelő emberrel találkozol, nem leszel ribanc akkor sem, ha már az első alkalommal az ágyban köttök ki. Vagy a kanapén. Persze ehhez tényleg ki kell várni a megfelelő embert.

Nem kell sietni

Több évtizedes távlatból abban már egészen biztos vagyok, hogy nem kell nagyon siettetni a szexet, de ezt akkor még nem tudja az ember, és amíg meg nem történt, addig úgysem érdekli semmi más.

Sokféle tapasztalatot kell gyűjteni ahhoz, hogy rájöjj, ez bizony TÉNYLEG csak akkor megy, illetve akkor lesz jó, ha abszolút kölcsönös. Anélkül kábé nem ér semmit.

Merd kimondani

Sose legyen lelkiismeret-furdalásod amiatt, hogy nyíltan kimondod, mit akarsz és mit nem! Ha valaki azzal jön, mi ILLIK és mi nem, mit KELLENE tenned vagy nem tenned és hogyan, fordulj sarkon, és integess!

Vigyázz, kinek mit mondasz

Nagyon jó dolog beszélni a szexről, de nem mindegy, hogy kivel. Főleg, ha valamivel problémád van, gondosan válogasd meg, hogy kinek mesélsz róla – ha lehet, a partnereddel kezdd, és ne mástól kelljen megtudnia.

Ismerd meg magad

Nézegesd magad sokat a tükörben, ismerd meg a tested, mert amíg te nem ismered, addig mástól sem várhatod el, hogy ismerje.

Beszélj sokat a szexről – és ha úgy adódik, szex közben –, de sose mérd a saját vágyaidat, igényeidet másokéihoz. Mindig légy őszinte önmagadhoz és mindig legyenek idősebb barátaid, akiktől tudsz őszintén kérdezni.

Nem vagy szarabb!

Ezt igazából a majdnem húszéves önmagamnak szeretném üzenni, mert kicsit későn érő vagyok, khm… Az üzenet ezzel is összefügg: ne parázz, hogy elment melletted az élet, amiért még nem volt pasid/szex az életedben. És ne köss emiatt rossz kompromisszumot.

Légy nagyvonalú magaddal (főleg külső tekintetében)

Nagyjából negyedannyi dolog miatt kellene szoronganod, mint ahány miatt szorongsz. Nagyon sablonos, de húsz év múlva azt fogod érezni, hogy a világ legboldogabb embere lennél, ha újra úgy nézhetnél ki, mint amit most „vaskosnak” érzel. Nem vagy vaskos. És

senki nem nézi a (nagyrészt képzeletbeli) hurkákat szex közben, pláne nem, amikor mindkettőtöknek az az első alkalom.

Akkor is mondhatsz nemet, ha ígértél valamit

Bármikor lehet nemet mondani. Nem tartozol senkinek semmivel, a flörtölés nem jelent ígéretet vagy garanciát egy esetleges kufircra, de még az ígéret sem jelenti azt, hogy ne dönthetnél bármikor úgy, hogy állj, és nem szeretnéd tovább folytatni. Akkor is szerethető vagy, ha nem fekszel le valakivel. Ha meg ezért nem szeret, menjen a fenébe.

Az idő… fontos (de nem a legfontosabb)

Lehet, hogy az első alkalom nagyon-nagyon rövid lesz. Ez még nem jelent semmit. Elég hamar újra lehet kezdeni.

Légy türelmes, de ne túlságosan

Igyekezz kivárni az éppen megfelelő időt és alkalmat, hogy lásd, összepasszoltok-e az ágyban. Van, akivel elsőre semmi extra, harmadikra viszont konkrétan fanfárok szólnak. Viszont akivel a tizedik alkalom is langyos, pedig már terítékre került a fél Kámaszútra, arra nem érdemes időt vesztegetni.  

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni

Gyakorlat teszi a mestert (mielőtt férjhez mentem elég sokat gyakoroltam). És:

mindent próbálj ki, hogy legyen miről mesélned (a Háború és béke az én történeteimhez képest egy kisregény).

A szexről és a szülőkről

Mindenki tudja, hogy szexeltek a szülői házban, akármilyen halkan csináljátok. Éppen ezért felesleges lopakodva távoznod reggel, nem lesz kevésbé kellemetlen találkozni a pasid szüleivel két nappal később. Egyébként sincs semmi szégyellnivaló abban, hogy két majdnem felnőtt ember, ráadásul párkapcsolatban, évekkel a beleegyezési korhatár fölött szerelmeskedik egymással. Ezt a szülők is tudják, csak te érzed cikinek, teljesen fölöslegesen.

A pornóról

A pornó nem egyenlő a saját szexualitásoddal, de persze hosszú távon semmi se gáz, ha oké vagy magaddal. De csak akkor!

Lassan tágítsd a… spektrumot

Nem megfelelni kell, hanem megtanulni a tested, és otthagyni azokat a pasikat, akik ezt nem hagyják, nem értik, vagy nem bátorítanak. Szóval a szex akkor lesz jó, ha nem máshoz, hanem magadhoz alkalmazkodsz, és eleinte tényleg érdemes bizalmi, szerelmi alapon kezdeni, hogy aztán tágíthasd a spektrumot. Khm.

És ti mit üzennétek fiatal önmagadoknak szexügyben?

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Uwe Krejci