Jeges vízben a lábad, a csuklódon rizs, a szemeden uborka – és már kész is vagy

Én is alig várom, hogy 

úgy jelentkezzek be egy online meetingre, hogy a lábam jeges lavórban ázik (azt mondják, a lábfej a legfőbb stratégiai pont, szóval ha mást nem, akkor legalább azt hűtsük), 

és a hűtés szempontjából további fontos területeken (csukló, boka, könyök- és térdhajlat, nyak) kis fagyasztott rizscsomagocskák nyugszanak. A rizs ugyanis ideális arra, hogy zokniba vagy textilzsákba csomózva lefagyasszuk, és a testünk hűtésére használjuk, mert a keményítőtartalma miatt sokáig tartja a hideget. (Kevésbé felkészültek esetleg nedves törülközővel is hűthetik ezeket a pontokat.) A hűtött uborka pedig a legjobb az arcra – ezt nemcsak azért érdemes használni, hogy szép legyél, hanem azért is, hogy ne legyen annyira meleged.

A hideg zuhany mindig jó megoldás (kivéve meeting közben), de a tudósok mégis inkább a langyos vizet javasolják, azért, hogy a hirtelen hideg élmény után a szervezet ne kezdje el melegíteni magát (erről még lesz szó).

Hogyan tudod belülről hűteni a testedet?

Azt mindenhol leírják, hogy a koffein, a nikotin és az alkohol sajnos melegíti a szervezetet, így érdemes őket mellőzni, vagy legalább visszaszorítani a fogyasztásukat. Hiába hűsítő tehát egy pohár sör vagy fröccs, utána hőt termel a szervezet, így végül rosszabbul jövünk ki belőle. A könnyű, hideg ételeket javasolja minden szakértő, és azt, hogy 

ne most csapassuk a csilit és hasonló kemény fűszereket, mert a csípőstől extrán izzadunk, ami elég nagy szívás, amikor amúgy is csöpög rólunk a víz. 

Hideg levesek, vízben bővelkedő gyümölcsök és zöldségek – lehetőleg nyersen –, és mindenféle menta a legjobb, ha evésről van szó. Kifejezetten ajánlottak a savanyított zöldségek és gyümölcsök, és ilyen melegben érdemes gyakrabban, de kevesebbet enni (ezt amúgy is ajánlják), főleg, hogy sokan nem is tudnak nagy mennyiséget magukhoz venni. Az emésztés ráadásul mindenképpen hőtermeléssel jár, szóval minél többet eszünk, annál inkább melegünk lesz utána, amihez akár extrém fáradtságérzet is párosulhat. Nassolnivalónak fagyasszunk le gyümölcsöt, úgy még hűsítőbb lesz (de vannak, akik ezt cáfolják, olvassatok tovább, és az ideális folyadék-hőmérsékletnél kiderül, miért).

Ital tekintetében a víz, a mentatea, a kókuszvíz és a citromos víz az ajánlott: napi 3-4 liter.

Bár sok oldal írja, hogy hideg vizet igyunk, vannak, akik inkább a langyos italokra (például mentateára) esküsznek, mert ha hirtelen sok hideget fogyasztunk, akkor a szervezetünk kompenzálni kezd, és elkezdi automatikusan melegíteni magát (pont, mint a korábban említett zuhanynál). Ti tapasztaltatok ilyesmit? (Én nem.) 

Életvezetési tanácsok meleg időben

Ha gondolkoztatok a hajvágáson, akkor ne habozzatok, 

akár néhány centivel rövidebb frizura is jóval kevésbé melegít ilyenkor. 

Ha ragaszkodtok a hosszú hajhoz, akkor mindenképpen fogjátok fel, mert a nyak is fontos pont a hőérzetünk szempontjából, és ha egy hajzuhataggal melegítjük, az rossz hatással van az általános közérzetünkre.

Azt, hogy 11 (vagy inkább 10) és 3 (vagy inkább 4) között lehetőleg ne menjünk a tűző napra, még fény- és fejvédelemmel sem (vagy csak nagyon rövid időre), remélem, senkinek nem kell mondani. A szabadtéri sportolást pedig időzítsük napkelte elé vagy napnyugta után, habitustól függően, mert akkor lényegesen elviselhetőbb a hőmérséklet.

A kedvenc ajánlásom a kicsit módosított mediterrán életformára való áttérés: a legnagyobb melegben inkább aludjunk (már aki tud), és inkább kora reggel és késő este dolgozzunk.

Mondjuk, azt szívesen megnézném, ahogy valaki a főnöke elé áll ezzel az ötlettel, hogy akkor a nyári hónapokra módosítsuk az egész működést. (Ilyen kaliberű változásokhoz sajnos egy Covid kell, az meg ne legyen újra!)

A napsütéses órákban a vakondélet a célravezető (dolgozni úgy is lehet), és ha valaki azt hinné, hogy a kicsit áteresztő sötétítő függöny nem számít, az téved, minden fényvisszaverés fontos (és sötétedésig érdemes űzni). Éjszaka viszont lehetőleg mindent tüntessetek el a levegő útjából, és tárva-nyitva legyen az összes ablak (ez szúnyogháló hiányában a rovarok miatt kicsit problémás lehet). Egyes oldalak a lámpák felkapcsolását sem javasolják, mert azok is termelnek hőt. Ha ezt nem vesszük is annyira komolyan, akkor legalább a főzést minimalizáljuk, mert a sütő és a tűzhely tényleg ontja magából a hőt.

Az ágy előkészítéséhez érdemes ahhoz az ókori egyiptomi praktikához folyamodni, hogy a takarót (ami ebben a melegben szerintem legyen inkább csak huzat) hideg vízbe áztatjuk lefekvés előtt.

Ha ez a nedvessége miatt nem olyan kellemes (bár szerintem forróságban nem válogat az ember), akkor érdemes egy száraz lepedő vagy törülköző a nedves cucc és a test közé. Mások nem ennyire drasztikusak (de ugye, nem tudhatjuk, milyen meleg volt az ókori Egyiptomban), és csak azt ajánlják, hogy finoman fújjuk be a fekhelyünket egy hideg vizes spriccelővel, csak épp hogy nedves legyen. Vagy a takarót, lepedőt dobjuk be a hűtőbe reggel egy zacskóba csomagolva.

A kedvenc tanácsom meleg ellen az, hogy mentálisan hűtsük le magunkat: nézzünk karácsonyi filmeket, havas tájakat, téli sportokat. (Ezt állítólag égési sérüléseket szenvedett katonákon tesztelték.)

Nektek milyen hűsítő tippjeitek vannak?

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Kathrin Ziegler

Tóth Flóra