„Szlási", a magyar cummantós
Az érzés, amikor vége van egy nehéz napnak. Nincs fullasztó hőség, és nem épp egy hidegfront kellős közepén fázol. Ilyenkor esik legjobban egy jó fröccs: hűsít, nincs tele alkohollal, pont jók az arányok. Elégedett vagy a helyzettel, amikor az egyik külföldön élő barátnőd egy fotón „veled koccint" éppen, ám a kezében mégsem a beígért fröccs van, hanem… mi vaaaan??! Jégkása? Horvát Sára írása.
-
Annyit mondok csak: Frozémonádé
Az Okoskonyhában főzni szoktam, néha sütni. Most viszont elérkezett az a nap, amikor a bárpult mögé állok, legalábbis képzeletben, mert olyanom nincs, és szerencsére ehhez az italhoz nem is kell semmiféle mixerfelszerelés. Ami viszont elengedhetetlen: az rozé, limonádé és jég. Mondom mégegyszer, ízlelgesd:
Rozé + limonádé + jég
A barátnőm szerint a frozen rosé lemonade, vagyis a frosémonade a felnőtt limonádé, ráadásul jégkása, vagyis slushie, de legyen már inkább szlási, és igencsak addiktív. Mióta megtanultam, ha tehetném, minden nap kiülnék az erkélyre a paradicsomaim közé, és ezt kortyolgatnám azért, mert jó napom volt. Vagy rossz. Vagy csak azért, mert nyár van. A koktélokat kevéssé kedvelők (itt felteszem a kezem, mert néha jópofa egy savanykásabb koktél, de nem vagyok rajongó) is imádni fogják, mert ez mégiscsak egy limonádé, amit mindenki szeret, és meglepően jól illik a rozéhoz. Az eredeti változathoz cukorszirup kell, friss citromlé, rozé és tört jég, viszont másfajta édesítővel, sőt anékül is elkészítheted, bár a citromlé savasságát érdemes legalább minimálisan ellensúlyozni. Az egészben teljesen nyilvánvalóan a pia a lényeg, ezért csináld úgy, ahogy neked jó. Elméletileg jégkásával lett kitalálva, szerintem úgy viccesebb is, jégkockával viszont elegáns italt varázsolhatsz belőle.
A sziruphoz egy rész cukor és egy rész víz szükséges, vagyis, mondjuk: egy bögre cukor, egy bögre vízzel felforralva, és még egy-két percig főzve, majd kihűtve. A recept pedig négy adagra szól, a legjobb, ha minden hozzávaló hideg.
Rozémonádé, avagy a Rozé szlási
Hozzávalók:
5 dl gyümölcsösebb rozé
4 evőkanál citromlé
4 evőkanál cukorszirup
4 pohár jégkocka vagy 3 pohár tört jég
Elkészítése: A bort keverd össze a citromlével és a cukorsziruppal. Ha jégkását szeretnél, akkor használj tört jeget, hogy jobban bírja a turmixgép. A jégkását tedd turmixba, majd öntsd rá a rozémonádét. A pulzáló gombbal keverj rajta néhányat, hogy iható jégkása legyen, de ne olvadjon el, és azonnal fogyaszd. A mentalevél pedig nemcsak dísznek jó, hanem ízben illik is az italhoz.
Horvát Sára
A képek a szerző tulajdonában vannak.