Minden szülőpár számára óriási sokk és aggodalom, amikor a kisbabája a vártnál hamarabb érkezik meg. Magyarországon ma minden tizedik szülés koraszülés, vagyis nagyon nagy a jelentősége annak, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint minden lehetőséget megadunk-e a kisbabának a túlélésre és az egészséges fejlődésre. Ma már azt is tudjuk, hogy a szülők folyamatos jelenléte mellett elengedhetetlen a kenguruzás is, ami nem más, mint a szülő és a gyerek bőr-bőr kontaktusban töltött ideje. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy ez hogyan és milyen körülmények között történik.

Amit nem tudunk elégszer elismételni a kenguruzásról

A WHO állásfoglalása szerint a koraszülött kisbaba a megszületés után kenguruzás közben is stabilizálható, az édesanyja mellkasán ellátható.

A szülők bevonásával megvalósuló újszülöttgondozás során kezdettől fogva minél több, de legalább naponta nyolc óra kenguruzás javasolt az anyával.

Ha az ő állapota nem teszi ezt lehetővé, akkor az apa vagy a nagyszülők is vállalhatják ezt a feladatot.

Az inkubátor védelmezi ugyan a babát, de azt is elzárja tőle, ami jó neki

Nagy Lívia, a Melletted a helyem Egyesület alelnöke elmondja: bár az inkubátor arra hivatott, hogy védelmet nyújtson a koraszülött babáknak, olyan dolgoktól is elzárja őket, amelyekre viszont szükségük lenne, és ilyen az emberi, elsősorban a szülői hang is. Ráadásul, míg a kisbabák fejlődése szempontjából kedvező hangokat kizárja, azokat a frekvenciákat sajnos nem, amik zavarók lehetnek számukra.

Az elmúlt években ezért kutatni kezdték, hogy a szülő hangja milyen hatással van a koraszülöttek állapotára. A szakértők azt találták, hogy a hatása egyértelműen jótékony, és nincsen jelentős különbség abban, hogy az anya vagy az apa beszél a babához. Ma már a nemzetközi gyakorlatban a gyógyítás természetes része, hogy a szülő nap mint nap énekel, mesét olvas, vagy beszél a koraszülött kisbabájának.

Ennek köszönhetően még tovább vizsgálhatták a szülői hang klinikai hatását, és egy idén márciusban publikált kutatás rámutatott, hogy az anya dúdoló, búgó (dallamos beszédet vagy lágy éneklést imitáló hangja) kenguruzás közben még a normál beszédhangnál is hatékonyabb.

A mellkas rezonálásának és a bőr-bőr kontaktusban pihenő baba által hallott anyai/szülői hangoknak klinikailag kimutatható hatásuk is van. 

Mi is történik pontosan?

Mint a szakemberek megfigyelték, javul a kisbaba vegetatív idegrendszerének működése, ezen keresztül pedig a keringés és a légzés is stabilabbá válik. Ez a fajta szülői kontaktus olyan szenzoros impulzust ad mind a szülőnek, mind pedig a kisbabának, aminek hatására mindkettejük pszichés állapota javul, csökken a szorongás, nyugodtabbá válnak. Emellett az anyánál mérséklődik a szülés utáni depresszió esélye, és növekszik az érzelmi biztonság és a kötődés erőssége.

Ebben fontos szerepe van a pozíciónak is: amennyiben kenguruzás közben a vertikális helyzet helyett a diagonális (félülő) pozíciót alkalmazzák, a szülő és a kisbaba láthatják egymás arcát.

Mi a helyzet Magyarországon?

A kenguruzás és a szülők bevonása egyre több helyen és nagyobb mértékben valósul meg. A nehézséget a koraszülött osztályok mérete, illetve a csecsemőápolók létszáma jelentheti. Annak érdekében, hogy a kenguruzás és a dallamos szülői hang együttes jótékony hatása minél nagyobb figyelmet kapjon a koraszülött osztályokon, a Melletted a helyem Egyesület minden évben programot szervez. A PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztályokon már jól ismert kenguruverseny részeként idén a meseolvasással egybekötött kenguruzással töltött időt is mérik majd.

A kenguruzással kapcsolatos, szülőknek szóló legfontosabb és leghasznosabb információkat, például az alapelveket és tévhiteket, vagy éppen a koraszülött kisbabák szülei számára kifejlesztett ingyen elérhető applikáció linkjét ebben a cikkben találjátok meg. Sok kenguruzást kívánunk minden koraszülött babának és szüleinek! 

Források: https://www.mellettedahelyem.huhttps://link.springer.com/article/10.1007/s10919-020-00335-1;

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10969544/

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / IvanJekic

Kőrizs Kata