Pár héttel ezelőtt, amikor Dáviddal, a látássérült férfival készítettem interjút, beszélgetés közben szóba került, ki hány éves. 

– Én negyvenhét vagyok – vallottam be (inkább ezt, mint a kilóim számát!), mire azt felelte, nagyjából épp ennyinek saccolt. Nagyon meglepett, hogy az életkort is ilyen pontosan meg tudja valaki állapítani csupán a hang alapján… pedig akkor még nem is tudtam, mi minden más is kihallható csupán annyiból, hogy beszélünk. 

Mutatkozz be, megmondom, ki vagy!

Kiss Katát kérdeztem arról, mi mindent képes megállapítani egy látássérült ember másokról csupán a hangjuk alapján. (Talán emlékszel, Katával főztem egy ízben vegán vadast a WMN konyhájában. Katát 14 éves korában diagnosztizálták cukorbetegséggel, majd 36 éves korában a betegsége miatt baleset érte, aminek következtében teljesen elveszítette a látását. Az akkor elismert divat- és fétisfotósként dolgozó nőnek az egész életét újra kellett terveznie. Ma már a Kézenfogva Alapítvány munkatársaként tart érzékenyítő előadásokat és tréningeket, küldetése, hogy segítse a fogyatékkal élők integrálódását a társadalomba, az épeket pedig abban, hogy merjék jobban megismerni őket, ezen kívül saját egyesületében is dolgozik.)

„Azt sokszor meg lehet állapítani valakiről csupán a hangja alapján, hogy milyen a testalkata. Az, hogy mennyire széles a mellkasa, hallatszik abból, ahogy zöngülnek a hangjai.

Egy operaénekesnek például teljesen más hangja van, más a hangképzése. De ez csalóka is lehet, vannak nagyobb termetű nők, kifejezetten vékonyka hanggal” – válaszolta Kata a kérdésemre, és azt is elárulta, a bemutatkozáskor megtörténő kézfogás is nagyon árulkodó. Az öregedés során megvastagodnak a hangszálak, így változik az ember hangja – általában, de nem mindig. Kata is téved néha: amikor például Enyedi Ildikót hallotta a tévében beszélni, a 68 éves filmrendezőről azt hitte, egészen fiatal lány. Kata azt állítja, a dohányosokat is azonnal kiszúrja hang alapján, akárcsak azt, ha valakinek hiányzik esetleg egy-két foga, de ha nyúlszája vagy farkastorka van az illetőnek, azt is rögtön „kihallja”.

A személyiségedről is árulkodik a hangod

A Göttingeni Egyetem viszonylag friss kutatása szerint nem csak a fizikai tulajdonságainkra derülhet fény a hangunk alapján. A kutatók 2000 önkéntes vizsgálata után úgy vélik,

a mélyebb hangszín a dominánsabb, extrovertáltabb és magasabb szocioszexualitású (azaz az alkalmi szex iránt jobban érdeklődő) emberekre jellemző, nemtől függetlenül.

Az azonban nem derült ki a kutatásból, vajon a hangok egyéni különbségei a személyiségjegyek tényleges különbségeihez kapcsolódnak-e, és így a hangi jellemzők valóban érvényes jelzések-e a személyiségre.

Öregedő hang

Ami viszont tény: egy középkorú felnőttnek nemtől függetlenül csökken a hangmagassága. Ennek az az oka, hogy gravitáció hatására (sok egyéb testrészünkkel egyetemben) a gége is lejjebb süllyed, ettől viszont megváltozik a hangszalagok és a száj közötti távolság. A hangszalag nyúlása megváltoztatja a rezonancia jellemzőit, ami kedvez az alacsonyabb frekvenciáknak, így a hang mélyebben szólal meg. A nőknél a menopauza, illetve a hormonális átalakulás is közrejátszik a hang változásában, a hangszálak merevebbek lesznek, és meg is vastagodnak, a hangminőség is durvább lesz. 

A férfiaknál azonban előfordulhat akár az is, hogy a kor előrehaladtával magasabb lesz a hangjuk. A hangszalagok ugyanis az ő esetükben el is vékonyodhatnak, emellett merevebbé válnak, a hangjuk emiatt gyengébb, és „szuszogósabb” lesz.

Ezek a változások természetesen fokozatosan mennek végbe, így nem kell attól tartani, hogy a kamaszkori mutáláshoz hasonlóan fel-le szánkázik az ember hangja. Azonban ha hirtelen változást tapasztal valaki, érdemes orvoshoz fordulni, ez ugyanis valamilyen neurológiai rendellenesség, például a Parkinson-kór első jele is lehet.

Megőrizhető a hang fiatalossága?

Ha szeretnél az idő ellen dolgozni, és nemcsak megjelenésben, de hangban is fiatalos benyomást kelteni, akkor tehetsz lépéseket a cél érdekében! Először is: ne kíméld, hanem használd a hangodat, amit – akárcsak egy izmot – tréningben kell tartani. (Ahogy az is sokat segít, ha rendszeresen mozogsz.) 

A rendszeres éneklés is jótékony hatású, szóval, ha még nem érzed készen magad ahhoz, hogy csatlakozz egy kórushoz, vagy karaokebárokban bontakoztasd ki a tehetségedet, egy-egy nótát legalább a zuhany alatt trillázz el! De ha idegenkedsz a dalolástól, a hangosan olvasás is ugyanolyan hatékony a hang fiatalságának fenntartásában.

A hangod fiatalossága érdekében érdemes leszokni a dohányzásról, ami a hangszálaknak olyan, mintha dörzspapírral mennél rájuk, illetve csökkenteni az alkoholfogyasztást is, ami nemcsak a szájüreg nyálkahártyáját irritálja, de refluxot is okozhat, ami szintén rossz hatással van a hangra.

Ha viszont úgy érzed, a hangszálak és a test tornája, illetve az életmódváltás nem a te asztalod, akkor van egy izgalmas hírem: mesterségesen is fiatalon tarthatod a hangodat! Létezik ugyanis egy olyan eljárás, amelynek során folyadékot fecskendeznek a hangszalagok legmélyebb izomrétegeibe, hogy a hangszalagok szorosan együtt rezegjenek, amitől nemcsak bársonyosabb lesz a hangod, de hangosabban is tudsz majd beszélni… ha épp ez lenne a vágyad (és a környezetedé is). Ennek az eljárásnak lehet ideiglenes, 3–18 hónapig tartó hatása vagy akár tartós is – utóbbi esetében az injektálható anyagokat sebészi úton ültetik be.

Mit gondolsz, rólad mit árul el a hangod?

Források: Britishvoiceassociation, Verywellhealth, Neurosciencenews 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / stock_colors

Fiala Borcsa