Köztudott – és tudományosan igazolt – tény, hogy számtalan előnye lehet annak, ha úgy döntünk, nem fogyasztunk (többé) alkoholt, és ez az elhatározásunk szó szerint szemmel látható eredményekkel járhat: akár súlycsökkenéshez is vezethet, hiszen az alkohol jelentősen megnöveli a kalóriabevitelünket. A YouGov felmérése rávilágított arra, hogy Angliában például a borok kedvelőinek átlagos italfogyasztása havonta körülbelül 2000 kalória többletet jelent számukra. Ha tehát letesszük a poharat, az elősegítheti a fogyást, ezáltal enyhítheti az esetleges ízületi fájdalmakat, csökkenti a vérnyomást, továbbá a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét, valamint a szívbetegségek és a sztrók kockázatát is, illetve a májunk is regenerálódhat. Mivel az alkohol vízhajtó hatású, a fogyasztása a bőrünkön is nyomot hagyhat – hatására dehidratálttá válhatunk. Ha búcsút intünk az ivásnak, energikusabbak leszünk, javul az alvás minősége, ez pedig kihat a fizikai és a mentális jóllétünkre, az általános közérzetünkre is. Egyszóval számos érv szól a száraz január (és úgy általában a száraz év) mellett, a Tracking Happiness felmérése alapján mégis

az alkoholról való teljes leszokás áll a leggyakrabban megszegett újévi fogadalmak toplistájának élén. 

Majdnem szárazon

Ez lehet az oka annak, hogy világszerte egyre népszerűbbé válik a Damp January/Dryish January, azaz a nyirkos, vagy majdnem száraz január kihívás, ami nem a (teljes) lemondásra, hanem a mértékletességre hívja fel a figyelmet. Az Urban Dictionary a száraz január olyan változataként határozta meg a fogalmat, ami azoknak való, „akiknek kisebb az akaraterejük, vagy szeretnék megünnepelni a különleges eseményeket, esetleg csak egy italra vágynak”. Ráadásul ennek a verziónak csak egyetlen szabálya van: a hónap elején állítsunk fel bizonyos kereteket az alkoholfogyasztás terén a saját elképzeléseink alapján, majd tartsuk magunkat hozzájuk.

Vannak, akik mindössze különleges alkalmakon, társasági összejöveteleken isznak pár pohárral, míg mások azt tűzik ki célul, hogy kizárólag hetente két napon tölthetnek maguknak a kedvenc borukból. Mindegy, mit fogadunk meg, a lényeg az, hogy

olyan elvárásokat fogalmazzunk meg a majdnem száraz januárra, amelyeket reálisnak és komfortosnak tartunk: kutatások is mutatják, hogy ha egy ételt vagy italt eltiltunk magunktól, csak még jobban kívánjuk, és a megszabott határidő lejárta után hajlamosak lehetünk a túlfogyasztására.

A Damp January koncepciójával lehetőségünk nyílik arra, hogy tudatosan átgondoljuk a „kapcsolatunkat” az alkohollal: Előfordulhat, hogy gyakran „szociális ivókká” válunk, a társaság hatására (akár nyomására) rendelünk magunknak valamit? 

 

Egy 2021-ben publikált tanulmány szerint a száraz január sok esetben éppen ahhoz vezetett, hogy a kutatásban résztvevők az év többi részében „nagyobb szabadságot” adtak magunknak az alkoholfogyasztás terén. Ezek után talán nem meglepő, hogy a mindfull „ivóalkalmazás”, a Sunnyside társalapítója szerint 2023-ban a Dry(ish) January kihívás 25.000 résztvevőjének 68 százaléka a Damp January mellett tette le a voksát, és csak 32 százalékuk szavazott a teljesen száraz januárra. Mivel a kihívás kevésbé szélsőséges, egyben nagyobb esélyt is ad arra, hogy a kezdeményezéshez csatlakozók az év első hónapjának végével is folytatják a már elkezdett életmódváltást, sőt, további lépéseket tesznek meg egészségük érdekében. 

Mindent vagy semmit?

„Ha a szokásaink megváltoztatásáról van szó, sokak számára vonzó a »mindent-vagy-semmit« elképzelés, azaz egyik napról a másikra szeretnék elhagyni azt, amit károsnak tartanak” – mondja Frauhammer Alexa, tanácsadó szakpszichológus. „Az alkoholfogyasztás abbahagyását illetően rengetegen erre a drasztikus hozzáállásra esküsznek, míg mások bárhogy próbálkoznak, visszaesnek.

A kudarcban és a visszalépésben nagy szerepet játszik az, hogy sok esetben nem vagyunk tisztában azzal, miként is működnek pontosan maguk a szokások”

– magyarázza Alexa, majd kifejti, hogy olyan rutinműveletekről, automatikus cselekvéssorokról beszélünk ilyenkor, amelyeket különösebb gondolkodás nélkül hajtunk végre. Ezek egyébként úgynevezett szokáshurokként alakulnak ki, ami három „összetevőből” áll: jelből, magából a rutinból, és az általa megszerzett jutalomból.

„Az alkoholfogyasztás kérdésénél maradva, a gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: jel lehet számunkra például az, hogy feszültek vagyunk; ennek oldására ihatunk (ez válhat rutinná), az alkoholfogyasztás eredményeképpen pedig ellazulunk – vagyis megkapjuk a »jutalmunkat«: egy nyugodt, kellemes, oldott állapot érzését. Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy a szokásaink így működnek, és nincs más módszerünk arra, hogy az adott jutalmat (példánkban az ellazult, oldott állapotot) elérjük, hamar belebukhatunk a vállalásunkba.” 

 

Csak okosan!

A tanácsadó szakpszichológus kiemeli azt is, hogy „A szokáshurok működési elve mellett maga a »mindent-vagy-semmit« felfogás is okozhat nehézséget, hiszen ebbe a gondolkodási keretbe nem fér bele a legkisebb hiba sem. Ha viszont az mégis megtörténik, akkor jellemzően »most már úgyis mindegy« felkiáltással teljes feladásba fordul át a korábbi fogadalmunk”. Alexa kihangsúlyozza az akaraterőnk fontosságát is a szokásainkon való változtatás során – úgy véli, erre egyfajta izomként kell tekintenünk.

„Az akaraterőt lehet fejleszteni, erősíteni, de az is tudni kell róla, hogy a kapacitása véges. Egy napunk során rengeteg olyan helyzet van, ahol működtetnünk kell: a döntési helyzetek tipikusan ilyenek – legyen szó egészen apró (Mit együnk reggelire?) vagy nagyobb volumenű kérdésről (Melyik állásajánlatot fogadjuk el?). Mivel a kialakult szokásaink viszont automatikusan működnek, mindenképpen figyelmet, tudatosságot, és ezekkel együtt akaraterőt igényel a megváltoztatásuk.

Egy szokás formálásánál azért is szerencsésebb és biztosabb kis lépésekben haladni, mert ezáltal kevésbé merítjük ki az akaraterő-készletünket – és ezzel együtt kisebb az esélye annak, hogy feladjuk csupán azért, mert kimerültünk.”

Alexa a közismert SMART-elv (Specific=konkrét, Measurable=mérhető, Achievable=elérhető, Relevant=releváns, Time-bound=időhöz kötött) egyik elemére, az elérhetőségre hivatkozva kitér arra is, hogy érdemes reális célokat kitűzni magunk elé – például az alkoholfogyasztásunk mérséklésében is.

„Így nagyobb a valószínűsége, hogy el is érjük azt. A sikerélmény pedig mindenképp motiváló: a siker és az elégedettség érzése már önmagában is jutalmazó, emellett segít kialakítani bennünk a meggyőződést, hogy mi olyan valakik vagyunk, akik meg tudják valósítani a fogadalmaikat. Ezek a sikerélmények ezáltal az énképünkre is hatással vannak.” 

Ezért majdnem száraznak lenni januárban valóban okos döntés lehet.

Források: ITTITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Anton Vierietin

Barna Borbála