Két éve került hozzánk az egyik macskánk, amikor ősszel Gyulán töltöttünk pár napot. Az utolsó este a szállásunkon a netet bújtuk a másnapi programok megtervezéséhez, amikor szembejött velünk egy felhívás, miszerint egy legelőn talált pár hetes cica gazdát keres. Meg is volt tehát a gyulai kiruccanás záróprogramja: a gyerekek ujjongva örültek, amikor megtudták, hogy egy nyávogó, selymes szőrpamaccsal térünk haza.

Mielőtt bekopogtattunk volna a kiscica jótevőjének házába, úgy gondoltuk, az új családtag először majd megijed tőlünk, és csak hosszas kergetés után tudjuk hazavinni. De nem így történt: amikor először megláttuk, bátor léptekkel közeledett hozzánk, és mintha azt mondta volna a tágra nyílt szemével: „Vigyetek magatokkal!” De fölösleges volt ezt kérnie, már azóta tudtuk, hogy hozzánk fog tartozni, mióta elolvastuk azt a bizonyos felhívást.

Mikor a gyerekeink meglátták, megszűnt számukra a külvilág, csakis vele foglalkoztak, a hazaúton is csak róla beszéltek. Annyira izgatottak voltak a kiscica érkezése miatt, hogy a megszokottnál jóval később nyomta el őket az álom az autónk hátsó ülésén.

Az új családtagnak hamar nevet adtunk: mivel Gyulán találtunk rá, mindenki a Gyuszira szavazott

Annak ellenére, hogy jól tudtuk, nősténycica került hozzánk. De nem csak a neve miatt számított különlegesnek az új kedvencünk: a bundája színe valami egészen rendkívüli volt: fekete, szürkéssárga és barna foltok folytak össze rajta egy teknőctarka kompozícióba. „Úgy néz ki, mint egy csavargó” – jegyezték meg többen, amikor először látták, én pedig közben megállapítottam, hogy a bundájának a színe a sorsát is jelképezi, hiszen egy kitagadott, elkergetett cicáról van szó, aki ki tudja, merre és meddig csellengett, amíg rá nem talált a megmentője Gyulán.

halál macska gyász cica

Gyuszi megpróbáltatásai véget értek, amikor hozzánk került, de azt nem mondhatni, hogy nyugalmas volt nálunk az élete, hiszen egy kisfiú és egy kislány kedvenc játszópajtása lett – viszont hihetetlen türelemmel tűrte, ahogy például ide-oda hurcolászták, vagy bunkert építettek neki. Persze előfordult, hogy már sok volt a „jóból”, és megsértődve elrohant, de egy-két órával később újra megjelent a nappalinkban, és várta, mivel fogják szórakoztatni az újdonsült barátai – amikor a kislányom a játék babakocsijában tologatta, azt például kifejezetten szerette.

Nem túlzás kijelenteni: rajongtunk ezért a cicáért. És nemcsak mi, hanem a hozzánk látogató rokonok, ismerősök, barátok is. Viszont volt egy haragosa is Gyuszinak. A legidősebb macskánk, a háromlábú Gilbert látványos felháborodással fogadta, hogy belépett az életünkbe: a korábban bújós ölcica az új jövevény színre lépését követően tüntetőleg mindig elrohant, ha meg akartuk simogatni. Az ideje nagy részében pedig mellőzte a társaságunkat: jóformán csak akkor bukkant fel, ha megéhezett. Nem voltunk meglepődve, sejtettük, hogy a magát a ház királynőjének tartó macskát érzékenyen fogja érinteni a „trónfosztás”.

Bevallom, néha én is bosszús voltam Gyuszira: minden alkalommal háborogtam kicsit, amikor elcsent egy-két falatot az asztalon vagy a tűzhelyen lévő ételből. De utána mindig megjegyeztem magamnak: „aki nem pakolja el a vacsora maradékát, magára vessen, ha megeszi a macska”, majd ölembe vettem, és megsimogattam a kis dorombolót, hogy érezze: újra szent a béke. 

halál macska gyász cica

De amúgy sem tudtam rá haragudni, mert különleges kapcsolat alakult ki köztünk.

Amikor korán reggel felébredtem, hogy csendben dolgozhassak, minden lépésem követte: együtt főztük a kávét, majd a számítógép mellé is leült velem, időnként pedig az ölembe feküdt, hogy ott folytassa a nem sokkal korábban félbehagyott szunyókálást. A feleségemmel – aki home office-ban dolgozik, így szinte egész nap élvezhette a társaságát – sokszor meg is jegyeztük: „Kutyalelke van ennek a macskának.”

De egy ideje már senki sem ugrik a lábam elé, amikor kikelek az ágyból, és csak a klaviatúra idegesítő kattogását hallom a dorombolás helyett.

halál macska gyász cica

Ugyanis két hete, amikor meglátogattunk egy ismerős családot, az egyik pillanatban egy üzenet villant fel a telefonomon. „Sziasztok, itt van az egyik cicátok, nincs jól, nagyon gyenge, nem akar sem enni, sem inni” – írták a szomszédok, a mellékelt fényképen pedig egyértelműen látszott, hogy Gyusziról van szó. Mivel akkor messze voltunk az otthonunktól, a reménykedésen kívül nem tehettünk semmit. A szomszédaink ugyan minden követ megmozgattak, még fecskendővel is próbálták etetni szegény cicát, de sajnos hamar bekövetkezett az, amit én már az üzenet elolvasása óta sejtettem. A gyerekeknek nem mondtuk el, mi történt: önfeledten játszottak a barátaink hasonló korú lurkóival, nem akartuk, hogy szomorú hangulatban teljen a nap hátralevő része. 

Este, miután elbúcsúztunk a vendéglátóinktól, tudattam a gyerekeinkkel, hogy amikor hazaérünk, Gyuszi cica már nem fogja őket várni. Közben pedig eszembe jutott a hazautunk Gyuláról: két éve szívderítő gyerekkacajtól volt hangos az autó – de aznap csendes szomorúságban teltek a kilométerek.

– Tudjátok, Gyuszi cica már a dédik ölében dorombol ott fenn az égben, akik biztos nagyon örültek, hogy ők lettek az új gazdái – magyaráztuk pityergő gyerekeinknek elszoruló torokkal, akik szépen lassan beletörődve a kedvencük elvesztésébe, egyszer csak a következőt kérdezték:

– De ugye Gyuszi cica is kapott egy csillagot, mint a dédik?

– Igen, ő is kapott, és ha éjszaka felnéztek az égre, rájöttök majd, melyik az övé – válaszoltuk.

Néhány nap múlva este elmentünk sétálni. A gyerekek egyszer csak megálltak, és az égbolt felé mutattak: 

– Nézzétek csak, megtaláltuk Gyuszi csillagát! Az Esthajnalcsillag az, amelyik a legfényesebben csillog – mondták ragyogó szemekkel.

halál macska gyász cica
Aradi Zsuzsa: A három grácia

A következő héten sokat esett az eső, és még estére sem tűnt el a felhőtakaró, viszont a minap pirkadatkor újra tiszta volt az égbolt. Ahogy egyre sötétedett, a leköszönő nap helyén megjelent egy ragyogóan fényes pont. Nem tudtam levenni a szemem az égi csodáról, a körülötte levő csillagporban pedig mintha tappancsnyomok rajzolódtak volna ki.

A képek a szerző tulajdonában vannak

Nádudvari Péter