1. A macskák ökológiai lábnyoma jóval kisebb, mint a kutyáké

Nem új infó, hogy egy kutya ökológiai lábnyoma felér egy Land Cruiser ökológiai lábnyomával, míg a macska jóval kisebb kárt okoz a környezetnek, de hogy számokat is mutassunk: Robert és Brenda Vale a Time to eat the dog? című könyvében kiszámolta, hogy míg egy németjuhász ökológiai lábnyoma 1,1 hektár, egy macskáé csak 0,15 – ami elég jelentős különbség.

A macskák ökológiai lábnyomát tovább csökkentheted, ha csak egészen ritkán, vagy sosem adsz nekik marhahúsalapú tápot (helyette sok halat és szárnyast), illetve ha az almukat takarékosan használod (ez nyilván a pénztárcádnak is jót tesz), és természetes alapanyagút (például papírt vagy kukoricát) választasz. Emellett mind az eledel, mind az alom vásárlásakor ügyelj arra, hogy minél nagyobb kiszerelésűt vásárolj, hogy ezáltal is csökkentsd a csomagolás mennyiségét.

2. Nem vagy egyedül a bajban 

Tudományosan igazolt tény, hogy a macskatulajdonosok jobban küzdenek meg a veszteséggel, kevesebbet sírnak és mutatnak fájdalmat, vagy hamarabb jutnak túl a kritikus időszakon, méghozzá azért, mert van, aki vigasztalja őket. A cicák megérzik a gazdájukon a bánatot, és pusztán a jelenlétükkel, a figyelmükkel vigaszt nyújtanak – és mint arról gyászoló emberek beszámoltak, hallgatóságnak sem utolsók. Van, aki szívesebben önti ki a szívét egy cicának, mint egy embernek, hiszen bármit mondhat, szabadon kifejezheti az érzéseit, és biztosan nem kap elutasító vagy bántó választ.

via GIPHY

3. Segítenek társat találni

Csak egy dolgot üzenünk a férfiaknak: egy brit felmérés szerint a nők 82 százaléka jobban vonzódik ahhoz a férfihoz, aki állatot tart, mint ahhoz, aki nem, és 90 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy szerintük a macskatulajdonosok kedvesebb emberek. Viszont nagyon fontos tanács: a macskával ne tegyél ki közös profilképet, mert egy másik kutatás – erről itt olvashatsz beszámolót – meg azt hozta ki eredményül, hogy ez a nőkben visszatetszést kelt, kevésbé gondolnak majd férfiasnak. (Igaz, ezt fiatalabb korosztályban, 18 és 24 év közötti fiatal nőknél tesztelték.) Tehát

tarts macskát, de ne dicsekedj vele!

4. A macskatulajdonosok okosabbak 

Na, nem azért, mert a macskától okosabb leszel. Csak a Bristoli Egyetem kutatásából az derült ki, hogy a képzettebb emberek általában macskát tartanak – nem kutyát, de ennek észszerű okai vannak: ők a munkájuk és elfoglaltságaik miatt csak olyan négylábú tartását vállalhatják felelősen, ami kevesebb gonddal és vesződséggel jár – ezért döntenek a cicák mellett. Ugyanakkor a Wisconsini Egyetem 2014-es felmérése igenis arra az eredményre jutott, hogy a macskabarátok intelligensebb, nyitottabb gondolkodású, érzékenyebb és introvertáltabb emberek. 

5. Jót tesz a szívnek

Bármilyen állat tartása jót tesz a szívnek, mert csökkenti a stresszt, ha pedig még simogatni is lehet – mint a macskákat, ugye –, akkor végképp segít kisimítani az idegeket. De a Minnesotai Stroke Intézet felméréséből az is kiderült, hogy a macskatulajdonosok nem kevesebb mint 30 százalékkal kisebb eséllyel kapnak szívinfarktust, ami nem semmi eredmény, igaz, a kutatás vezetője elárulta: valószínűleg a kutyák is hasonló hatással vannak a szívre, csak az általuk vizsgált környezetben nem volt elég kutyatulajdonos, hogy ezt igazolni tudják.

Macskatulajdonosként ugyanakkor megerősíthetem: akár csak nézni egy cicát mosakodás és alvás közben – ami a napjuk jelentős részét kitölti –, olyan békét teremt az emberben, hogy hirtelen minden probléma kisebbnek és távolabbinak tűnik.

via GIPHY

6. Olyan, mintha társad lenne 

Mert van is! Igaz, nem ember, hanem állat, de a macska tényleg ad érzelmi válaszokat – mint azt feljebb már megállapítottuk –, és ugyanígy emocionális igényei is vannak, amelyeket rendszeresen kifejez.

A több ezer éves háziasítás során ráadásul kifejlesztették azt a hangkészletet, amelyet kizárólag az embergazdik számára tartogatnak, és amely ránk ugyanúgy hat, mint a csecsemősírás: képtelenség ellenállni neki.

Ezt is igazolhatom: amikor a cicám hajnali fél hatkor murrogó nyaffantásokkal jelzi, hogy ideje volna megetetnem őt (majd rögtön utána kiengednem a lakásból, hogy elvégezze a dolgát a természetben – ő ugyanis ott szereti), akkor mindig csődöt mond az a kísérletem, hogy úgy tegyek, mintha nem hallanám. Sajnos minél tovább halogatom a dolgot, annál hangosabban követelőzik, és a végén úgyis ő győz.

De persze nemcsak az étkeztetésről van szó, amikor társas együttélésről beszélünk macska és ember között. Egy 2011-es kutatásból az derült ki (melyet a Behaviorial Processes című folyóiratban publikáltak), hogy a cicák jóval nagyobb arányban reagáltak a gazdájuk érzelmi jeleire, ha azok is reagáltak az övéikre – és ez az oda-vissza figyelem jobban működött nők és macskák, mint férfiak és macskák között. Nem véletlenül alakult ki a catlady jelenség!

via GIPHY

7. A háziállatod megmondja, ki vagy 

Mindenki tudja, hogy vannak kutyás és macskás típusok – bár természetesen vannak olyanok is, akik mindkét állatfajt szeretik, meg olyanok is, akik egyiket sem. Az austeni Texas Egyetem 4565 ember bevonásával vizsgálta, milyenek a kutyások és a macskások, és arra jutott, hogy a kutyások 15 százalékkal extrovertáltabbak, és 13 százalékkal nagyobb arányban keresik az egyetértést (ami szintén szociálisabb hajlamra utal), és 11 százalékkal lelkiismeretesebbek is, mint a macskások (vagyis fegyelmezettebbek és kötelességtudóbbak).

A cicatulajdonosok pedig 12 százalékkal neurotikusabbak, viszont sokkal elfogadóbbak a kutyásokhoz képest, és általában is nagyobb nyitottság jellemző rájuk a művészetek, a kalandok, az érzelmek és az újszerű megoldások iránt, illetve kíváncsibb természetűek is.

A kutyások ehhez képest konzervatívabbak és hagyománytisztelőbbek – a felmérés szerint. Hogy ki hiszi ezt el, vagy ki érzi magáénak, azt mindenki döntse el maga.

via GIPHY

8. Jobban alszol tőle

Több brit felmérés is kimutatta, hogy rengeteg nő szívesebben alszik a macskájával, mint az emberi partnerével, mert nyugodtabb az álma tőle. Még a híres Mayo Klinika alváscentruma is arra jutott, hogy az emberek 41 százaléka jobban aludt háziállattal, mint magányosan, és csak 20 százalékot zavart a négylábú szuszogása. 

Az én macskám például sosem bújik közvetlenül mellém, mindig csak egy méterre tőlem helyezkedik el, de számomra is megnyugtató, ha ott tudhatom a közelemben, mivel – ahogy már korábban megállapítottuk – az egyenletes légzésüknek is nyugtató hatása van. Az a helyzet, hogy egy állattal aludni kihozza belőlünk is azt az ősi ösztönt, hogy vigyázunk egymásra álmunkban, mert úgy biztonságosabb. 

9. A macskások kevésbé allergiásak 

Mint tudjuk, terhesen nem tanácsos macskával érintkezni – hacsak nem volt már eleve tiéd a cica –, mert bizonyos fertőzéseket terjeszthetnek, amelyek veszélyesek a magzatra. Viszont ha már megszületett a baba, akkor érdemes beszerezni egy jószágot, mert kedvező hatással lehet a gyerekre:

aki macskával nő fel, az kevésbé lesz allergiás – nemcsak a kisállatokra, hanem bármi másra is, különösen, ha már egyéves kora előtt megszokta a négylábú jelenlétét.

10. A macska életet menthet

Jó, erre csak elvétve kerül sor (hála istennek), de azért van rá példa. Egy dorseti cica például megérezte, amikor a 19 éves gazdája epilepsziás roham előtt állt, és amikor már nem kapott levegőt, nyalogatni kezdte a száját, amitől a fiúnak sikerült erőre kapnia és lélegzetet vennie. Ezután a cica még a fiú anyukáját is értesítette.

  

Egy montanai macska pedig felébresztette az alvó gazdáit (az orrukat böködte), amikor gázszivárgást észlelt a lakásban, és ezzel mentette meg az életüket. A brit történelem ezen felül méltóképp őrzi egy Simon nevű néhai cica emlékét, aki azzal vívta ki magának a legmagasabb brit katonai kitüntetést, hogy eredményesen szolgált az HMS Amethyst nevű folyami hajón 1949-ben, elkapdosta a patkányokat – ezzel védve a legénység élelmiszerkészletét –, és tartotta a matrózokban a lelket.

Van kétsége még bárkinek afelől, hogy macskát tartani érdemes?

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / martin-dm

Gyárfás Dorka