1.

A nyolcaddöntőben búcsúzó nigériai válogatott védője, Michelle Alozie az idei világbajnokság egyik legnagyobb felfedezettje, de az amerikai születésű játékos nem csupán a pályán bemutatott tudásával vívta ki az elismerést. Alozie a Yale-en szerzett diplomát molekuláris biológiából, és a professzionális futballkarrier mellett jelenleg is rákkutatási technikusként dolgozik a houstoni gyermekkórházban. A Soccernet beszámolója szerint Alozie egyelőre nem is szeretne választani a két szenvedélye között, mivel mind a futballban, mind a rákkutatásban kimagaslót akar alkotni – amire minden esélye meg is van. Valódi inspiráció minden pályaválasztás előtt álló lány számára! Ami pedig extrán elismerésre méltó: azt követően, hogy angol ellenfelét a vele szembeni talpalásért piros lappal büntették, a közösségi médiában az ellenfele iránti tiszteletre kérte követőit. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

michelle (@alozieee) által megosztott bejegyzés

2.

A szintén amerikai születésű Sinead Farrelly középpályásként segítette Írország válogatottját, amely két vereség és egy döntetlen után már a csoportkörben búcsúzott a világbajnoki küzdelmektől. Farrelly számára mégis mindennél többet jelentett a világesemény, hiszen több mint hét (!) év kihagyás után tért vissza a hivatásos labdarúgó karrierhez. Az idén 33 éves játékos 2016-ban súlyos autóbalesetet szenvedett, aminek következtében kénytelen volt visszavonulni. Minden várakozás ellenére és a hosszadalmas felépülés után végül mégis a visszatérés mellett döntött, és idén márciusban ismét hivatásos szerződést kapott! Soha ne mondd, hogy soha – főleg ne, ha a szenvedélyedről van szó!

anyaság sport foci vébé női focista
Forrás: Getty Images / Noemi Llamas / Eurasia Sport Images / Getty Images

3.

A „feladni” szó Khadija Shaw szótárában sem szerepel! A jamaicai válogatott támadója elsősorban a családjának akart bizonyítani, hiszen szülei nem nézték jó szemmel a lányuk hivatásos futballról szőtt álmait. A BBC-nek adott interjúja szerint rendszeresen el kellett szöknie otthonról, hogy részt vehessen az edzéseken, egészen addig, míg az édesapja rajta nem kapta egy focimeccsen – és végig nem kergette a pályán! A Bunny (vagyis Nyuszi) becenevű játékosnak nemcsak a szülők rosszallásával, hanem számos családi tragédiával is meg kellett küzdenie: négy testvérét fiatalon elveszítette – hárman bandaháborúk áldozatai lettek, míg egyikük autóbalesetben halt meg. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Khadija Bunny Shaw (@bun_bun10) által megosztott bejegyzés

4.

A marokkói Nouhaila Benzina lett az első hivatásos labdarúgó, aki hidzsábban játszott egy világbajnokságon. Korábban a nemzetközi szövetség biztonsági és egészségügyi okokból tiltotta a fejkendők használatát, de 2014-ben, az ENSZ nyomására változtatott a szabályon. Tagadhatatlan, hogy Benzina világszerte hatással van a muszlim nők megítélésére még akkor is, ha a hidzsáb viselése rengeteg vitát vált ki – mi ITT írtunk arról, hogy miért veszélyes, ha a futballszövetség nem engedélyezi a hidzsáb viselését a pályán.

Benzina büszkén vállalja a rá irányuló reflektorfényt és az ezzel járó kritikákat. Marokkó – amely az első arab országként jutott a legjobb tizenhat közé a női világbajnokságok történetében – ugyan már elbúcsúzott a küzdelmektől, a védőt továbbra is láthatjuk: a FIFA23 videójáték első hidzsábot viselő játékosaként is történelmet ír. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nouhaila Benzina (@benzinanouhaila) által megosztott bejegyzés

5.

Sokáig elképzelhetetlen (vagy legalábbis nagyon nehézkes) volt az élsportolói karrier és az anyaság összeegyeztetése. A FIFPRO nevű sportolói szakszervezet 2017-es felmérése szerint az aktív női labdarúgók mindössze 2 százaléka volt anya, és 45 százalékuk tervezett korai visszavonulást, hogy gyereket vállalhasson. A francia szélső, Amel Majri 2022 nyarán adott életet kislányának, és idén nyáron már a negyeddöntőig jutó Kékeket erősítette. Majri több interjúban beismerte, hogy nem egyszerű összeegyeztetni az aktív pályafutást és az anyai teendőket, őszintén beszélt a kialvatlanságról, a kétségeiről és nehézségeiről. Ugyanakkor kiemelte, hogy a francia – egyébként férfi – szövetségi kapitány mindent megtesz annak érdekében, hogy a kisgyereket nevelő labdarúgók számára biztosítottak legyenek a megfelelő feltételek. Majri magával vihette az edzőtáborokba a kislányát, és a szövetség bébiszitter-ügynökséget is fogadott mellé. Egy mondás szerint egy egész falu kell egy gyerek felneveléséhez – de egy elfogadó futballcsapat biztosan!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Amel Majri (@amel.majri7) által megosztott bejegyzés

Kiemelt kép: Getty Images / Sajad Imanian / DeFodi Images; Francesco Scaccianoce – UEFA / UEFA; Noemi Llamas / Eurasia Sport Images / Getty Images

WMN szerkesztőség