1954

A Svájcban rendezett vébét még a legnagyobb riválisok szerint is a magyar Aranycsapatnak kellett volna megnyernie. Puskás Ferencék a döntőig káprázatosan fociztak, és a fináléban az az NSZK várt a mieinkre, amelyet a csoportmeccsek során 8–3-ra ütött ki a csapatunk.

Csakhogy a vb-címről döntő összecsapást végül elbukta az Aranycsapat. Máig találgatják, mi lehetett a nem várt kudarc oka. Bundáról, doppingról és az esős időben a nyugatnémeteket segítő stoplis cipőkről gyakran hallani.

Ám azt is suttogják, hogy a kerettagok közül többen is „kimaradtak” a berni döntő előtti éjszakán.

Található erre utalás az Aranycsapat legendás focistáiról szóló könyvekben is, de betyárbecsületből senki nem mondta ki, hogy az alapemberek közül ki volt érintett.

„A szobatársam reggel hat órakor szédelgett haza, talán még a lába is remegett. Beleesett egy cselédlányba, azzal töltötte az éjszakát. Hajnali hatig! És nekem ezzel az emberrel kellett világbajnokságot nyernem!... Van egy olyan mondás, hogy halottakról jót vagy semmit: az a játékos soha többé nem húzhatott fel címeres mezt, játszhatott akármilyen jól is klubcsapatában” – mesélte Czibor Zoltán a szerzőnek, Bocsák Mikósnak az 1983-ban megjelent életrajzi könyvben. 

A leírás egyetlen futballistára, a balfedezetre, az 1971-ben elhunyt Zakariás Józsefre illik, aki az elveszített vb-döntő után valóban nem volt többé válogatott.

1958

A négy évvel később Svédországban rendezett világbajnokságot a brazilok nyerték. A csapat egyik legnagyobb sztárja, Manuel Francisco dos Santos, művésznevén Garrincha volt, aki ezen a tornán nem csak a végső győztesnek járó trófeát hódította el.

Garrinchának születési rendellenessége miatt a bal lábszára 6 centivel rövidebb volt. A görbe lábai miatt is kiismerhetetlenül cselező focistával azonban a természet máshol bőkezűbben bánt! Nemcsak a fociban volt virtuóz, hanem az ágyban is. A nők imádták, a legenda szerint férfiassága huszonöt centiméteres volt.

„Mindig kíváncsi természetű voltam. Sosem tagadtam, hogy a szüzességemet tizenkét éves koromban vesztettem el egy kecskével. A foci mellett a nők foglalkoztattak a leginkább, nem tudtam betelni velük, s azt hiszem, ők sem velem”

– ismerte be a világbajnok focista.

szex botrány foci vébé
Manuel Francisco dos Santos – Forrás: Getty Images / Universal / Corbis / VCG

Az első feleségétől nyolc lánya született, de elváltak, mert megcsalta a világhírű énekesnővel, Elza Soaresszel, aki szintén szült neki egy gyereket, két másik élettársától pedig még három jött a világra. Az 1958-as svédországi vébén sem tudta vágyait csillapítani, egy helyi lánnyal bújt ágyba. Egy évvel később klubcsapata, a Botafogo európai túráján is felkereste, és teherbe is ejtette svéd kedvesét.

1974

„Cruyff, pezsgő, meztelen lányok” – az 1974-es német–holland világbajnoki döntő előtt ezzel a címmel jelent meg a Bild. A német lap szerint a hollandok fociásza, Johan Cruyff a brazilok elleni elődöntő után három játékostársával és két német hölggyel rendezett orgiát a szálloda medencéjében.

Auke Kok holland újságíró szerint a történet igaz volt.

„Ahelyett, hogy leendő ellenfelük, az NSZK játékát figyelték volna, a szállodában kirúgtak a hámból”

– mondta a jól értesült újságíró.

szexbotrány focivébé
Johan Cruyff – Forrás: Getty Images / VI Images

Az újságcikkben leírtakról természetesen az otthoniak is értesültek, így nem nyughatott Cruyff megcsalt felesége, aki azonnal felelősségre vonta az urát. Az asszony a döntő előtt egész éjjel hívogatta telefonon, és ellenőrizte a pihenésre vágyó Cruyffot. A sztár szobatársa, Johan Neeskens így számolt be az élményeiről:

„A döntő előtti éjszaka hajnali hatig csitítgatta a feleségét, így én sem tudtam aludni. Már akkor éreztem, hogy ennek a történetnek nem lesz jó vége” – fogalmazott a csapattárs.

Neeskensnek végül igaza lett, a kiugróan esélyes hollandok a fináléban 2–1-re kikaptak az NSZK legjobbjaitól, Cruyff pedig élete talán leggyengébb játékát nyújtotta a válogatottban.

1982

A spanyolországi világbajnokságon a francia válogatott volt az egyik legnagyobb favorit. Olyan sztárok szerepeltek a gallok együttesében, mint Michel Platini, a kor kiemelkedő csillaga. Mégsem tudták megnyerni a tornát, az elődöntőben Németország ellen vesztettek. De bennfentesek szerint Franciaország együttese már korábban megrogyott. Mégpedig egy házon belüli botrány miatt:

a csapatkapitány Platini felesége, Christelle, állítólag „közeli kapcsolatba került” férje klub- és válogatottbeli társával, Jean-François Lariosszal.

Platini volt az együttes vezére, így aztán számítani lehetett rá, hogy a kényes ügy következményei az ő akarata szerint alakulnak.

szexbotrány focivébé
Michel Platini és felesége – Forrás: Getty Images / Gilbert UZAN / Gamma-Rapho

A vétkest hazaküldték a vébéről. A tornán több vicc témáját adta a szerelmi háromszög, az egyik szerint például:

„Miért sajnálta Platini, hogy hazaküldték Lariost a vébéről?

Mert addig, amíg együtt voltak a pályán, tudhatta: a csábító csapattárs nincs a feleségével…”

1986

A magyar fociválogatott utoljára ezen a világbajnokságon szerepelt, és itt szenvedett máig fájó 6–0-s vereséget a Szovjetuniótól. Amíg a magyar szurkolók harminchat éve azt találgatják, mi volt a mexikói kudarc oka, addig Brazíliában egy igazán pikáns eset hátteréről suttognak a drukkerek azóta is. 

A nagy esélyes brazilok két sztárja, Renato Gaúcho és Leandro ugyanis a rossz nyelvek szerint azért került ki a vb-keretből, mert több volt köztük a barátságnál. Azt, hogy a két labdarúgó a pályán és a pályán kívül is jóban volt egymással, mindenki tudta. A válogatott szövetségi kapitánya azonban nem nézte jó szemmel, hogy az edzéseken és az öltözőben is meghitt viszonyban vannak. A hivatalos indoklás szerint végül azért tették ki őket a vb előtt a csapatból, mert kiszöktek bulizni a válogatott edzőtáborából. De tartja magát egy nem hivatalos pletyka is, ami szerint rajtakapták őket.

Bárhogy volt, a brazilok két kulcsjátékosukat veszítették el a torna előtt. Leandro minden idők egyik legjobb brazil jobbhátvédje volt, Renato Gaúcho pedig zseniális szélső. A csapat végül nélkülük csak a legjobb nyolcig jutott Mexikóban, az elődöntőbe jutásért vívott meccset elbukta a franciákkal szemben.

1998

A franciaországi világbajnokságon tök utolsóként végzett az Egyesült Államok válogatottja. A csapat mindhárom csoportmeccsét elvesztette. Évekkel később derült ki, hogy a szövetségi kapitány Steve Sampson a vb előtt súlyos és érthetetlen döntéssel hirtelen miért hagyta ki a keretből a kulcsjátékos John Harkest.

Természetesen ezúttal is a szex volt az ok: Harkes ugyanis elcsábította csapattársa, Eric Wynalda feleségét. Persze, szó sem lehetett arról, hogy a két focista együtt lépjen pályára,

a szövetségi kapitány pedig titokban akarta megoldani az ügyet, így nem indokolta, miért nem vitte magával a vb-re egyik legjobbját.

Amikor aztán Wynalda jóval később, 2010-ben a Fox Soccer egyik műsorában mindent kitálalt, végre Sampson edző is megkönnyebbülten nyilatkozhatott.

„Örülök, hogy kiderült a dolog, talán így az emberek másképp tekintenek arra a világbajnokságra, ami, lássuk be, komoly kudarc volt nekünk” – mondta az egykori szövetségi kapitány.

szexbotrány focivébé
Eric Wynalda és John Harkes – Forrás: Getty Images / Getty Images Sport

Wynalda egyébként még egy darabig próbálkozott házassága megmentésével három közös gyerekük érdekében, de végül elváltak útjaik. 

2002

Romário de Souza Faria, vagy művésznevén egyszerűen csak Romário minden idők egyik legjobb brazil csatára, 1994-ben világbajnoki címet is nyert válogatottjával. A második vb-aranyát 2002-ben nyerhette volna, ám a vére őt is hajtotta, ezért Luiz Felipe Scolari kapitány kihagyta együttese keretéből!

A szlengben csak „Mile High Club”-nak hívják, ha valaki azok közé tartozik, akik szexeltek már egy repülőgépen.

Romário ennek a társaságnak lett tagja, amikor a 2001-ben Uruguayba látogató brazil válogatott hazafelé tartó útján meghódított egy légiutas-kísérőt a levegőben.

A szigorú Scolari kapitány azonban nem díjazta a csatár hőstettét, és mennie kellett a csapatból. A brazilok pedig nélküle nyerték meg a tornát.

szexbotrány focivébé
Romário de Souza Faria – Forrás: Getty Images / Mark Kolbe

A manapság a politikusi karrierjét építő exfocista nem tagadja, mennyire fontos számára a szex. Egy 2018-as interjúban például az alábbi tanácsot adta egyik utódjának, a brazil válogatott akkori csatárának:

„Koncentráljon, szerezzen gólokat, és szeretkezzen sokat! A megfelelő mennyiségű szex fontos, hozza ki a legtöbbet a kevés szabadidejéből, a meccsnapokon viszont már százszázalékosan kell koncentrálnia” – mondta a futballistából lett szenátor a Lance! brazil sportlapnak.

A vébé 20-án, vasárnap, a házigazda Katar és Ecuador meccsével kezdődik, és december 18-ig tart. Hogy izgalmakból ezúttal a pályán vagy a pályán kívül lesz több – majd kiderül.

Németh Attila