A brit Vogue nemrég megjelent, májusi számának címlapján Selma Blair szerepel, aki ebből az alkalomból interjút is adott a világ legismertebb divatmagazinjának. Az anyagban Selma betegsége áll a fókuszban, ami a megszületésére is rányomta a bélyegét. Ahogy az a cikkből kiderül, a színésznő állapota miatt csupán több részletben tudott elkészülni a beszélgetés: egy héten keresztül hol telefonon, hol WhatsApp-üzenetekben, hol csupán fényképeken keresztül volt képes kommunikálni az újságíróval. 

Selma eltökéltségét azonban jól példázza, hogy addig nem adta fel a próbálkozást, amíg egy valóban mély és fontos interjú nem született, amelynek legmegrázóbb részében arra mutat rá: már hétévesen jelentkeztek nála a szklerózis multiplex tünetei. 

A tünetek elbagatellizálása súlyos károkat okoz

A színésznő hétéves volt, amikor jobb szemére elvesztette a látását, bal lába lebénult, és leállt a húgyhólyag-működése. Miután azonban az orvosai kizárták a rák kockázatát – amitől kezdetben tartottak –, a környezete a tüneteit figyeleméhségként fogta fel, feltűnési viszketegségnek titulálta, így nem is foglalkoztak vele a továbbiakban. „Ha fiú vagy, aki ilyen tünetekkel él, elküldenek MRI-vizsgálatra. Lányként viszont szimplán őrültnek bélyegeznek” – mondta, hozzátéve: gyakran fordult elő vele gyerekként, hogy hisztérikus nevetéssel ébredt az éjszaka közepén, az érzelemkitörések pedig felnőttként is megmaradtak, csak már indokolatlan sírás formájában. „Azt hittem, csak rendkívül érzelmes ember vagyok” – mondta, majd elárulta, hogy szerinte az anyját érezhetően frusztrálta, amiért a lányának különleges szükségletei vannak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Selma Blair (@selmablair) által megosztott bejegyzés

Blair ma már biztos benne, hogy az akkori tünetei fiatalkori szklerózis multiplexre utaltak, ami kezeletlenül maradt – még csaknem negyven évig. Ez idő alatt azonban az SM olyan mértékben károsította a homloklebenyét, mintha agysérülést szenvedett volna.

Az elmúlt években nem következett be az állapotában drasztikus romlás, köszönhetően annak az őssejt-transzplantációnak, amit 2019-ben végeztek el nála. Ennek ellenére vannak jobb és rosszabb napjai – utóbbival kapcsolatban kifejtette: néha napokig enni sem tud, és több alvásra van szüksége, mint egy medvének.

Selma, a rettenthetetlen
Kevés olyan színésznő van Hollywoodban, aki láttatni engedi az igazi arcát: hogy tökéletlen, félelmekkel küzd és beteg – méghozzá gyógyíthatatlanul. Selma Blair számtalan mélyrepülés, küzdelem és a szklerózis multiplex diagnózisa árán talált rá a saját hangjára, elképesztő erejére. Történetével és őszinteségével milliókat inspirál, és segít elfogadni azt, amit csak kevesen képesek. Mélyen emberi, őszinte, jó humorú, szerethető ikon, akiért betegsége óta többen rajonganak, mint valaha. A róla készült korábbi portréinkat ITT és ITT olvashatjátok. 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Selma Blair (@selmablair) által megosztott bejegyzés

Blair szinte a diagnózisa első pillanatától nyíltan vállalja a betegségét

2019-ben nagy sajtóvisszhangot keltett, amikor a betegsége felvállalását követően első alkalommal lépett a vörös szőnyegre (a Vanity Fair Oscar-partiján) – méghozzá bottal. Bár azóta számtalan módon igyekezett érzékenyíteni a közönséget a betegséggel és annak velejáróival kapcsolatban, még ma is nagy durranásnak számít, ha az eszközzel fotózzák – például mint most, a brit Vogue címlapjára.

Az ilyen alkalmakkor sorra megjelenő szenzációhajhász szalagcímek ellenére („Selma Blair bottal pózol a Vogue címlapján”), még mindig megkapó türelemmel válaszol a botjával kapcsolatos kérdésekre. Így az interjúból nemcsak az derül ki, hogy az eszköz fizikai és mentális támaszt is jelent számára – „amint megfogom, megnyugszik a hangom és a testem” –, hanem komoly üzenetértékkel is bír. 

„Tudom, hogy növelem vele a láthatóságot. Rengeteg fiatal kezdte el felvállalni a botját ennek hatására. Úgy gondolom, sokat számít a reprezentáció. Ha segíthetek megszüntetni a társadalomban jelenlévő megbélyegzést vagy a túlzott kíváncsiságot, akkor az nagyszerű.”

Ez a fajta büszke önelfogadás és bátor kiállás azonban éles kontrasztban áll azokkal a magányos évekkel, amikor még úgy volt kénytelen együtt élni a tünetekkel, hogy nem tudta azok okát. Az emiatt érzett szorongást alkohollal próbálta oldani, és öngyilkossági kísérlete is volt: „Hibákat követtem el. Meg akartam halni. Néhány alkalommal az öngyilkosságot is megkíséreltem a kétségbeesés miatt” – vallotta be.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Selma Blair (@selmablair) által megosztott bejegyzés

Mindeközben attól is tartott, hogy képtelenné válik a munkára

Hollywood kegyetlen, és nem tűri a gyengeséget. „Emlékszem, nagyon-nagyon rosszul voltam a Pokolfajzat forgatásán Prágában” – a vizsgálatok alapján leukémia gyanújával diagnosztizálták, de ezt nem mondhatta el senkinek – „attól féltem, hogy biztosítási kockázatnak minősülök”.

Elmondása szerint évtizedekig rettegett attól, hogy ismeretlen eredetű tünetei véget fognak vetni a karrierjének, ma már azonban megtalálta benne élete szerepét: edukálni és érzékenyíteni a közönséget – ezen keresztül pedig segíteni a sorstársait.

Ebben a szerepben pedig sikeresebb, mint valaha: 2022-ben megjelent memoárja, a Mean Baby (Bajos csaj, de magyarul még nem adták ki) a New York Times bestsellere lett. Velőtrázóan őszinte és intim dokumentumfilmje, az Introducing, Selma Blair (magyarul: Bemutatjuk Selma Blairt) nemcsak a központi idegrendszert megtámadó autoimmun betegséggel szenvedőknek, de azoknak is kapaszkodót nyújt, akik más hosszú lefolyású, gyógyíthatatlan kórral küzdenek. Szemléletformáló missziója fontos állomásaként részt vett korábban a Dancing With The Stars műsorban is, és létrehozta saját adaptív szépségápolási márkáját. 

Az interjúból az is kiderül, hogy Blairnek köszönhetően Christina Applegate-nek már nem kellett évtizedeket várnia a diagnózisra

„Selma hihetetlen hatással volt az SM-közösségre, de még inkább arra, ahogyan a világ tekint rá” – világított rá a cikkben az Egy rém rendes család egykori sztárja, akit 2021-ben diagnosztizáltak SM-mel.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Selma Blair (@selmablair) által megosztott bejegyzés

Elmondása szerint ő maga is Selmának köszönheti a diagnózisát, amikor ugyanis a tüneteiről mesélt neki, Blair azt javasolta: azonnal végeztessen el egy szklerózis multiplex- tesztet. Annak ellenére, hogy még Applegate orvosa is kételkedett a vizsgálat szükségességében, a teszt végül pozitív lett. „Lényegében neki köszönhetően élhetek jobb életminőséggel” – mondta Applegate.

Amint az kiderült az interjúból: Blair betegségének felvállalása és a misszió, amit vele együtt kezdett, korántsem volt magától értetődő. Még saját orvosa is azt javasolta neki, hogy tartsa titokban a diagnózist, mondván: „a munkában nem kell tudniuk róla” – ő azonban nem hallgatott rá.  

Az újságíró arra is rákérdezett, vajon látja-e még magát a filmvásznon. És bár elmondása szerint eddig nem jött el a megfelelő idő számára, hogy újra munkába álljon színészként, szeretné hinni, hogy ha elérkezik oda, lesz olyan producer és rendező, aki hajlandó lesz dolgozni vele. Reméli, hogy az idők változnak, és ezzel együtt az iparág hozzáállása is a fogyatékkal, illetve súlyos krónikus betegséggel élők felé.

Ő mindenesetre mindent megtesz ennek érdekében. 

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/  Axelle/Bauer-Griffin / Contributor

Filákovity Radojka