Selma Blairre számos jelzőt lehetne aggatni: színésznő, egyedülálló anya, gyógyíthatatlan beteg, áldozat. Ezek közül azonban önmagában egyik sem állná meg teljesen a helyét. Selma ugyanis mindenekelőtt harcos, aki az évek során az alkoholproblémáján, a depresszióján, az őt ért szexuális zaklatáson, illetve a betegsége okozta nehézségeken felülemelkedve tanulta meg, mekkora erővel rendelkezik, és ennek segítségével hogyan tud nemcsak saját magáért, hanem másokért is kiállni. De nem volt ez mindig így.

„Közös történelmem van a szomorúsággal”

Selma egy látszólag normális, felső-középosztálybeli zsidó családban nevelkedett Michigan államban, Southfieldben, ügyvéd apja és bíró anyja négy lánya közül a legfiatalabbként. Egy jól működő családban azonban egyik gyerek sem kezd el hétévesen alkoholt fogyasztani, ahogy Selma tette, miután felfedezte a széderkor használt bor mámorító hatását. Amikor a Vanity Fair újságírója rákérdezett, mi késztet egy hétévest alkoholfogyasztásra, csak annyit mondott, közös történelme van a szomorúsággal.

Selma legtöbbször mély boldogtalanságot élt meg a családjában, annak ellenére, hogy – elmondása szerint – olykor voltak igazán felemelő közös pillanataik is: leginkább, amikor vakációzni ment a család. A komor hétköznapok és az önfeledt nyaralások között azonban óriási szakadék tátongott.

A Cranbrook Kingswood magániskolában viszont kinyílt számára a világ: egy igazi kreatív műhely volt, ahol Keith Haring készítette az évkönyvüket, Yoko Ono tartott nekik beszédet, ezek az élmények pedig ráébresztették, hogy az otthona sötétségén kívül más is létezik. Később ugyanezt a menedéket jelentette számára a film és a divat. Miután dicsérettel végzett a Michigan Egyetemen, New Yorkba költözött, ahol beindult a filmes karrierje.

1998-ban - Forrás: Getty Images/Jim Smeal/Ron Galella Collection v

Egy színházi foglalkozáson fedezte fel egy ügynök, majd 1999-ben robbant be a Kegyetlen játékok című kultikus filmmel Ryan Phillippe, Reese Witherspoon és Sarah Michelle Gellar oldalán, majd két évre rá újra egy sikerfilmben, a Doktor Szösziben láthattuk.

A számos tévés és filmes munka ellenére Selmának nehéz volt olyan szerepeket találnia, amik illeszkedtek egyedi stílusához: gyilkos humorához és rendkívüli intelligenciájához, amiért sokszor Carrie Fisherhez hasonlították – vele egyébként jó barátságot ápolt.

A népszerű romkomok mellett olyan független alkotásokban is szerepelt, mint Guillermo del Toro 2004-es Hellboy című alkotása és annak 2008-as folytatása. Selma egyébként mindkét film forgatása alatt klinikai depresszióval küzdött, ami megnehezítette a munkát. Az elmúlt években nagy sikerrel vállalt sorozatszerepléseket is, mint az American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügy vagy a netflixes Másik élet, amelynek forgatása során derült fény az állapotára.

Másik élet című sorozatban

„Amikor szklerózis multiplexszel diagnosztizáltak, az orvosom azt mondta, az életem örökre megváltozik. Én pedig úgy voltam vele: hála istennek.”

De ne rohanjunk még ennyire előre. Három éve, nem sokkal azután, hogy a Harvey Weinstein-botrány megrázta az egész világot, egy másik hollywoodi nagyágyú, James Toback szexuális zaklatási ügyei is napvilágra kerültek – a rendező ellen több mint 200 nő szólalt fel. Selma Blair az elsők között osztotta meg történetét, hogyan zaklatta őt a pályája elején egy szállodaszobában, majd később miként fenyegette meg azzal, mi történhet, ha bárkinek mesél a dologról. Selma később egy interjúban úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban, hogy volt néhány olyan tapasztalat a felnőtt életében, ami megváltoztatta: amikor megtörte a csendet a történetével, és ez által megszabadult a szégyentől, illetve, amikor diagnosztizálták a betegségét.

Évekig nem vették komolyan a tüneteit

A szklerózis multiplex tünetei nem sokkal azután jelentkeztek nála először, hogy a most nyolcéves fia megszületett. Az orvosok sokáig nem vették komolyan, azzal próbálták nyugtatni, hogy egyedülálló anyaként biztosan kimerült, depressziós, a tünetei esetleg hormonálisak.

Évek óta beteg volt már, mielőtt kézhez kapta volna a hivatalos diagnózist, ő pedig ez idő alatt, hogy tompítsa a fájdalmait, ivott. „Ha a fiam nem volt velem, magamat kúráltam. Ittam. Fájt mindenem. Nem ittam állandóan, de volt, hogy azt éreztem, nem bírom tovább” – mondta korábban az ABC-nek. Hiába kérte, végezzenek el rajta egy MRI-t, arra csupán 2018 októberében került sor, miután elesett az egyik orvosa előtt. Ekkor derült ki, hogy gyógyíthatatlan beteg, szklerózis multiplexben szenved. Amikor megtudta a hivatalos diagnózist, sírva fakadt. Nemcsak a félelem, hanem a megkönnyebbülés könnyei is voltak ezek, úgy érezte, végre tudja az igazságot, és így már tehet is azért, hogy jobban legyen.

The more things change... #northstar #arthursaintbleick #fbf Thank you 🌙

Nem akart láthatatlan maradni

Selma életében a divat mindig is hangsúlyos szerepet töltött be, ez az egyik legfontosabb önkifejezési forma számára. Amikor a betegségéről beszél, ez az aspektus is újra és újra előkerül. Van, akinek az öltözködés ilyen helyzetben elhanyagolható apróságnak, semmiségnek tűnhet, neki viszont azt utolsó kapaszkodót jelenti a régi életéhez, a normalitáshoz. „Még mindig az élőkhöz szeretnék tartozni, és nem egy olyan csoszogó ember akarsz lenni, akit úgy kell kerülgetniük másoknak” – mondta korábban, hozzátéve, hogy ebből a szempontból nagyon hasznos és jól mutató kiegészítő a bot, amit ő úgy képes viselni, mint senki előtte.

A 2019-es Oscar-gála egyik legmegrendítőbb pillanata volt, amikor botjára támaszkodva vonult be: egyszerre sugárzott erőt és mutatta meg a saját sebezhetőségét egy olyan közegben, ahol sosem volt helye semmilyen gyengeségnek.

A 2019-es Oscar gálán - Forrás: Getty Images/ Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

„Senkiből” milliók példaképe

Selma akadozva beszél, és vannak napok, amikor egy-egy lépést is nehezére esik megtenni. A betegségével járó tünetek hol jobban, hol kevésbé veszik át az irányítást a mindennapjai felett. A színésznő felszabadító őszinteséggel beszél ezekről a hullámvölgyekről, a félelemről, ami időnként magával ragadja a jövővel kapcsolatban. „Még mindig egyedül érzem magam, kiszolgáltatottnak, és egyedülálló anyaként félek a jövőtől. Nem haldoklom jobban, mint mások. Csak fáj. (…) Itt az igazság mindazoknak, akik így éreznek. Ez nyomorult dolog. És ijesztő” – írta még néhány hónapja az Instagramján. Ennek ellenére azonban

úgy gondolja, a betegsége segített neki abban, hogy ráleljen a saját erejére, hogy felismerje mérhetetlen bátorságát. Nyíltságával milliók számára vált példaképpé.

„Gyakorlatilag egy senki vagyok Hollywoodban. De amikor olyan emberek kommentjeit olvasom Instagramon, akik szklerózis multiplexben vagy más betegségben szenvednek, úgy érzem, szükség van rá, hogy valaki olyan beszéljen őszintén a betegségéről, aki ismert” – mondta korábban. Folyamatosan edukálja a követőit, most például épp arra biztatja sorstársait, figyeljenek oda a testük jelzéseire, és ha egy kezelés nem válik be számukra – ahogy számára sem vált be nem olyan rég –, ne hagyják magukat elhallgattatni, szólaljanak fel, álljanak ki magukért. Ő sem hagyja magát legyűrni.

#imissyou 💛❤️💙Thank you @lorrigoddard_ for the drop off mixed color kit. #brunette . Thank you @janeylopatyvintage for this custom designed tee. Says it more clearly than I do . ❤️

Filákovity Radojka

Kiemelt kép: Getty Images/Dia Dipasupil