A színésznőt csaknem két évvel ezelőtt diagnosztizálták szklerózis multiplexszel – amit részben kolléganőjének és sorstársának Selma Balirnek köszönhet. Egy pár hete adott interjúban ugyanis kifejtette: amikor a tüneteiről mesélt neki, Blair – akit nem mellesleg negyven éven keresztül diagnosztizáltak félre – volt az első, aki azt javasolta, azonnal végeztessen el egy szklerózis multiplex-tesztet.

Annak ellenére, hogy még Applegate orvosa is kételkedett a vizsgálat szükségességében, a teszt végül pozitív lett.

Már javában tartott a Halott vagy című, nagy sikerű Netflix-sorozat utolsó évadának forgatása, amikor kézhez kapta a diagnózist – egy időre le is kellett állni a munkálatokkal. Végül visszatért befejezni a műsort, amelynek záró évada tavaly novemberben jött ki a Netflixen. Applegate pedig most a Vanity Fairnek nyilatkozott megrendítő őszinteséggel a sorozattal – ami talán az utolsó munkája lehet – és állapotával kapcsolatban.

sorozat christina applegate szklerózis multiplex Halott vagy Egy rém rendes család
Jelenet a Halott vagy című sorozatból - Forrás: Netflix

Gondozó segíti a színésznőt, aki gyakran a fehérneműjét sem tudja egyedül felvenni

„Ezzel a betegséggel sosincs jó napja az embernek. Csak kevésbé szar napok vannak” – mondja a színésznő, aki az állapotáról meglepő részletességgel beszél az interjúban. 

„Még a zuhanyzás is félelmetes: eleshetsz, megcsúszhatsz, a lábad kicsavarodhat […] Vannak bizonyos dolgok, amiket az embereket természetesnek vesznek az életben – amiket én is természetesnek vettem. Lemenni a lépcsőn, kézben vinni dolgokat – ezt már nem tehetem meg. És ez kibaszottul szar” – vallja be.

Applegate azt is elárulja, hogy sokszor még a melltartójának a bekapcsolása is lehetetlen küldetés számára – és ez ugyan a többségi társadalomnak megdöbbentő lehet, de a sorstárak körében nagyon is ismerős probléma. „Néha egy órát ülünk a vécén, mert nem tudjuk felvenni a nadrágunkat” – avat be az SM-mel küzdők hétköznapjaiba. 

 

A színésznő az állapota miatt segítségre szorul, ezért hétköznap egy barátja él vele és tizenkét éves lányával, hétvégén pedig egy hivatásos gondozó. Nem szereti, ha sok ember veszi körül: az nemcsak az idegrendszerét terheli meg, hanem az immunhiányos állapota miatt is veszélyes.

Csak az érintettek tudják, mit jelent SM-mel élni

Az is kiderül az interjúból, mekkora segítséget jelentenek számára azok a szakmabeli sorstársak, akikkel egymás támaszai lehetnek. „Másnak ezt lehetetlen megértenie – és ezt tudjuk. Nem is próbáljuk megértetni az emberekkel (azt, hogy mit jelent ez a betegség a mindennapokban – a szerk.), mert nem fogják megérteni. Épp ezért elengedhetetlen számomra, hogy legyenek mellettem olyan emberek, akik azt mondják: »80 fok van kint, mi a fenét fogunk csinálni?« Az emberek ugyanis nem értik, hogy a hőség még betegebbé tesz minket, a betegség pedig a testünk különböző részeit támadja meg. Megtámadhatja a szerveket, az emésztőrendszert – ezért végzem néha kórházban.”

Ezekkel a barátaival sokat beszélgetnek arról is, mennyire fontos időben beavatni a környezetet és határokat húzni a betegség miatt.

Applegate említi egy kolléganőjét, akit húsz évvel ezelőtt diagnosztizáltak, és végül tíz évig titkolta betegségét a nyilvánosság elől – valószínűleg azért, hogy ne essen el munkáktól.

Hasonlót élt meg mellrákja kapcsán ő maga is: és bár nem évekig, de a Nem ér a nevem című sorozat forgatásai alatt öt hétig nem beszélt a munkájában senkinek diagnózisáról. Sőt, két héttel a műtétje után már visszament dolgozni.

Ahogy ő mondja: akkor még nem tudott határokat húzni, kiállni saját magáért. „Még egy kis időt kellett volna kérnem […] Ezt nehéz volt megtennem, mert azok az emberek, akiknek dolgoztam, nem voltak túl rokonszenves vagy empatikus lények, hogy őszinte legyek. És nem éreztem, hogy azt mondhatnám: »Tudod, még csak két hét telt el a műtét óta és nagy fájdalmaim vannak, adj legalább egy percet regenerálódni.«”  

„Kibaszott nagy hiba volt”

Applegate-et természetesen a pályájával kapcsolatban is kérdezték, többek közt arról, hogyan érintette, hogy tehetsége ellenére, az Egy rém rendes családban nyújtott alakításával mégsem ígéretes komikaként, hanem külsejével aratott sikert. Tizenhét évesen szexszimbólum lett – felnőtt férfiak falain lógtak az őt ábrázoló poszterek, amiken gyöngyöket tart a kezében.

Kelly Bundy karaktere annyira népszerű volt a sorozatban, hogy amikor Applegate kilépett, elmondása szerint megszámlálhatatlan ajánlatot kapott, amiben egy, a sorozathoz hasonló karaktert kellett volna eljátszania – de mindegyiket elutasította. Így csúszott le a „Doktor Szöszi” főszerepéről is, amit eredetileg neki ajánlottak fel.

„Papíron nagyon hasonlított az Egy rém rend családban való szerepemhez. Elkezdtem olvasni a forgatókönyvet, és azt mondtam: »Ohh, ez túl hasonló. Nem tudom megcsinálni.« Hát, kibaszott nagy hiba volt. Most meglehetne Witherspoon pénze! Nem, csak viccelek. El sem lehet képzelni, hogy Reese Witherspoonon kívül más játssza Elle Woodsot. Én teljesen elcsesztem volna.”

sorozat christina applegate szklerózis multiplex Halott vagy Egy rém rendes család
Egy rém rendes család - Forrás: Getty Images/Aaron Rapoport/Corbis

Az interjúban emellett azt is elárulta, hogy Hollywood szemében addigra annyira eggyé vált a butácska szőke bombázó karakterével, hogy hiába járt meghallgatásokra másféle szerepekért, végül sosem ő kapta meg azokat. „Ó, istenem, ő volt a legjobb a meghallgatáson, de mégis Chrsitináról van szó – ezt a nevet nem köthetjük egy mesterműhöz” – idézi fel a reakciókat, hozzátéve, hogy ez többször megtörtént, mint azt gondolnánk.

Valószínűleg az utolsó alkalom, amikor kamera elé lépett

Amikor az újságíró arról kérdezi, vissza fogja-e valaha nézni magát a Halott vagy utolsó évadában, igennel válaszol, bár hozzáteszi, feszélyezi őt a kinézete.

„Nyilvánvaló, hogy már nem hasonlítok a korábbi önmagamra. Ez nagyon-nagyon nehéz számomra, mert a kinézetem az imidzsem, az életem része volt. Így amikor meglátom ezt a valakit a képernyőn, azt gondolom: »Ki ez az ember, akinek húsz álla van?« Hogy igazán, brutálisan őszinte legyek, ez az, amit nagyon nehéz végignéznem.”

Applegate rendelkezik azzal a fajta önreflexióval, ami segít tisztán látnia magát, és amellyel a legnehezebb mondatokat is képes kimondani. Így azt, hogy bár hiányzik neki a munka, megkönnyebbült, hogy már nem kell komoly küzdelmeket folytatnia azért, hogy túlélje a forgatási napokat. És azt is, hogy valószínűleg nem fog többé kamera elé állni. 

 

„Jelenleg nem tudom elképzelni, hogy forgatásokra járjak. Ez egy progresszív betegség. Nem tudom, hogy romlik-e majd az állapotom.”

A teljes interjú ITT olvasható

Kiemelt kép: Getty Images/Gilbert Flores/Variety 

Filákovity Radojka