Szürkezóna

Jelentősen megugrott az ausztrál Facebookon az anyatej adományozását segítő csoportok száma mostanában – írja a Guardian. Ez első pillantásra akár jó hír is lehetne: rengeteg anyuka küzd azzal, hogy nem indul be a tejtermelése, emiatt a kisbabáját nem tudja megetetni, így akár kedves gesztus is lehetne azoktól az édesanyáktól, akiknek sok tejük van, hogy kisegítik a társaikat. Csak ahogyan minden ember más, úgy az anyatejük sem egyforma,

megfelelő kezelés nélkül pedig nemhogy segítséget, hanem hatalmas kockázatot jelenthet a kisbabákra nézve.

A legnagyobb anyatej-adományozó csoportok ugyan nem engedik az anyatej árusítását, de természetesen megjelent a feketepiac is, ahol többek között rákos betegek vásárolnak, mert úgy gondolják, segíthet a gyógyulásukban, bár ennek semmilyen tudományos alapja nincsen. Ezen kívül sportolók és testépítők teszik ki a vevőkör jelentős részét, akik abban a tévhitben vannak, hogy az anyatej növeli a teljesítményüket és elősegíti az izomnövekedést. 

 

A Neera Bhatia által vezetett tanulmányból – aminek témája az anyatej feketepiaci megjelenése volt – az derül ki, hogy az anyatej eladását és adományozását nem szabályozzák megfelelően az országban.

A szakember szerint az lenne a megfelelő megoldás, ha az anyatejet törvényileg szövetként vagy élelmiszerként határoznák meg, mert akkor megfelelően szigorú szabályozáshoz lenne kötve bárminemű cseréje vagy értékesítése, akárcsak a véradás esetében.

A szövetségi Egészségügyi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy egy szakértői munkacsoport már 2020 elején véglegesítette az Ausztráliában és Új-Zélandon működő tejbankoknak szóló iránymutatását. Ám ezek az irányelvek nem terjednek ki az anya saját csecsemője számára begyűjtött, tárolt és kezelt tejre, ahogy az anyatej informális megosztására sem. Hozzátette, a nagyon szigorú szabályok helyett ők az anyák edukálásában látják a megoldást.

Van hivatalos út

Bár az egymás közötti anyatej-adományozást nem szabályozzák az ausztrál törvények, ott is van lehetőség arra, hogy azok a csecsemők, akik rászorulnak, megfelelő anyatejhez jussanak. A kórházak kapcsolatban vannak a tejbankokkal, ahol a leadott tejet szitálják és pasztőrözik, valamint a donorokat is szűrik, így az onnan kapott tej teljesen biztonságos a babáknak.

Ugyan a hírek szerint a probléma most a világ másik felén harapózott el, az Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálat honlapja szerint itthon is egyre nagyobb a kereslet az illegális, ellenőrizetlen anyatejre az interneten.

Pedig Magyarországon 19 anyatejbank működik, és a törvényi előírásoknak köszönhetően nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelnie a donortejnek, így teljesen biztonságos megoldás a rászorulóknak.

Donortej itthon

„Az egészségbiztosítás keretében akkor jogosult a csecsemő az anyatej-ellátásra, ha az anya saját tejével nem tudja táplálni és a baba koraszülött, vagy kis súlyú – 2500 g testsúly alatti – újszülött” – áll a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tájékoztatójában

 

Ezen felül olyan érett újszülöttek és csecsemők kaphatnak donortejet, akik „súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban, vagy hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved és az anya nem tudja őt saját tejével táplálni”. Valamint akkor is kaphat egy csecsemő donortejet, akit az édesanyja különböző okoknál fogva nem tud szoptatni.

Azokat az édesanyákat pedig, akiknek van felesleges tejük, arra kérik a szakemberek és a témával foglalkozó egyesületek, hogy ne a lefolyóba öntsék, amit a kisbabájuk nem fogyasztott el, hanem ajánlják fel a rászoruló babáknak. Ahhoz, hogy valaki tejdonor lehessen, nem kell mást tennie, mint jelentkeznie a védőnőjénél.

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Aliseenko

Dián Dóri