Családi tragédia vitte a pályára

Harold Frederick Shipman 1946. január 14-én született az angliai Nottingham városában. Szülei munkásemberek voltak, két testvére volt, Shipman a középső gyerek. Mélyen vallásos családban nőtt fel, a kis Fred – ahogy családja és az ismerősei hívták – jó tanuló volt, a sportokban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A normálisnak mondható gyerekkorának egy súlyos tragédia vetett véget: Shipman 17 éves volt, amikor az édesanyja meghalt tüdőrákban, a fiatal fiúnak pedig végig kellett néznie anyja leépülését és haldoklását.

Állítólag édesanyja elvesztése vitte az orvosi pálya felé, 1970-ben sikeresen elvégezte a Leedsi Orvosi Egyetemet.

Korán, még egyetemi tanulmányai alatt megházasodott, elvette Primrose May Oxtobyt, négy gyerekük született. A diplomaszerzés után Pontefractban dolgozott négy évig, majd a todmordeni kórházban kapott általános orvosi állást.

Egy éve sem dolgozott ott, amikor elkapták recepthamisításért, egy erős fájdalomcsillapítóból írt fel magának többször is nagyobb mennyiséget, jogtalanul. Az eset miatt pénzbüntetést szabtak ki rá, és elvonóra ment, de az orvosi kamarából nem zárták ki. 

A köztiszteletben álló doktor sötét titka

Így történhetett meg, hogy 1977-ben a Manchester melletti Hyde városkába költözött családjával, itt először a kórházban háziorvosként kezdett dolgozni, majd a 90-es évek elején saját praxist nyitott. Hamar beilleszkedett a közösségbe, és a város köztiszteletben álló orvosa lett. A páciensei szerették és megbíztak benne, fel sem merült, hogy Shipman doktorral valami nem stimmel.

Pedig addigra Shipman lelkén már több páciense halála száradt.

Idős nőket, fájdalomcsillapítóval

Halálos szokásáról új munkahelyén sem mondott le, páciensei közül az idős nőket szemelte ki, és végzetes mennyiségű fájdalomcsillapítóval ölte meg áldozatait. Hosszú évtizedekig gyilkolhatott észrevétlenül, ugyanis a sértettek jelentős része már elmúlt hetvenéves, így az orvos a halál okának az idős kort adta meg, ami nem keltett gyanút senkiben.

Legalábbis egy ideig. Huszonhárom évnek kellett eltelnie ugyan, de végül valaki felfigyelt arra, hogy Shipman doktor páciensei gyakrabban és többen halnak meg, mint az normális lenne. A hyde-i kórház egyik munkatársának tűnt fel 1998 márciusában, hogy az általa aláírandó hamvasztási nyomtatványok alanyai nagyrészt a háziorvos betegei. Gyanúját megosztotta a kórház patológusával, aki egyetértett azzal, hogy valami nincs rendben az orvos körül, ezért a rendőrségen feljelentést tett.

A hatóság azonban nem vette komolyan a feljelentést, és bár nem akarták látványosan lesöpörni az ügyet, a harminc nap leteltével bizonyíték hiányában megszüntették az eljárást.

És noha a városban híre ment, hogy mivel vádolják a háziorvost, Shipman nyugodtan tevékenykedhetett egészen az év nyaráig, amikor is túl messzire ment utolsó gyilkosságával. 

Az írógép okozta a vesztét

1998. június 24-én Shipman kiment Kathleen Grundy nyaralójába, hogy egy egyszerű vérvizsgálatot végezzen az akkor 81 éves nőn, aki a város egykori polgármestere volt. Grundy korához képest jó egészségi állapotban volt, így sokként érte családját, hogy még aznap meghalt. A háziorvos a rokonoknak azt mondta, a nő idős kora volt a halála oka, a valóságban azonban a vérvizsgálat helyett halálos mennyiségű fájdalomcsillapítót adott a nőnek.

A családot azonban még Grundy halálánál is jobban meglepte, hogy az idős nő kizárta rokonait a végrendeletéből, és minden vagyonát Shipmanre hagyta. Az egykori polgármester ügyvéd lánya nem hagyta annyiban a dolgot, és minden kapcsolatát bevetette, hogy a háziorvos ügyét újratárgyalják.

A házkutatás során az orvosnál megtalálták azt az írógépet, amellyel az idős nő végrendeletét írták, és az is kiderült, hogy az aláírását is meghamisította, valamint az ujjlenyomata is ott volt a papíron. Ekkor a rendőrség már komolyan vette az ügyet és nekiálltak feltárni Shipman bűntetteit.

Tizenöt ember megölését tudták rábizonyítani, 2000-ben mindegyik gyilkosságért életfogytiglanit kapott.

Bár Harold Shipman élete hátralévő részét rács mögött töltötte, nem volt sokáig börtönben: 2004. január 13-án, egy nappal az 58. születésnapja előtt felakasztotta magát a cellájában.

Kétszázötven halott

A hatóságok sejtették, hogy sokkal több ember haláláért lehet felelős az orvos, mint amennyiért elítélték, így 2000-ben átfogó vizsgálat indult, hogy kiderítsék, pontosan hány gyilkosság szárad a médiában csak Doktor Halálként emlegetett Shipman lelkén. Az évekig tartó nyomozás során 218 emberről tudták bizonyítani, hogy a háziorvos végzett velük, de úgy sejtik, több mint 250 páciens haláláért lehet felelős a doktor, ezzel pedig ő Nagy-Britannia legtöbb áldozatot szedő sorozatgyilkosa.

Sosem derült ki, miért

A vizsgálat során arra sosem sikerült egyértelmű választ találni, hogy Shipman miért követte el a gyilkosságokat, és az is érthetetlen, hogy miért volt ennyire óvatlan az utolsó áldozata esetében.

Pszichiáterek szerint nem ritka a sorozatgyilkosok esetében, hogy tudat alatt fel akarják hívni magukra a figyelmet, de az is előfordulhat, hogy a több mint húsz éven át tartó gyilkolás után az orvos elhitte, hogy bármit megúszhat.

Egy korábbi kollégája szerint azonban egyetlen lehetséges magyarázat van a tetteire: „Egyszerűen élvezte nézni a haldoklás folyamatát, és az érzést, hogy élet és halál ura.”

Forrás: ITT, ITT és ITT.

Kiemelt kép: Ray Bradbury

Dián Dóri