A legemlékezetesebb ajándékok

A mai napig emlegeti a középső gyerekem a harmadik születésnapjára kapott ajándékát, és ennek lassan már tizenöt éve… Pedig igazán nem történt semmi különös, csak annyi, hogy azt a napot végig vele töltöttem, és nem kellett a két testvérével osztoznia a figyelmemen. Elmentünk az egyik kedvenc énekesének a koncertjére, aztán a szünetben egy odavetődött kismacskával játszottunk az udvaron. Ja, és életében először kapott egy háromgombócos fagyit. Ennyi. Mégis csillog a szeme, valahányszor eszébe jut az a nap.

Ebből is kiderül, hogy a legjobb ajándékokat a szíved diktálja, és nem az számít, mennyi pénzt költöttél arra, akit igazán szeretsz.

Élményajándékok gyerekeknek

Az már ordas közhelynek számít, hogy a legtöbb, amit adhatsz a gyerekednek, az nem más, mint az időd és a figyelmed. Ez persze rengeteg egyebet is feltételez. Például azt, hogy igazán ismered őt, így azzal is tisztában vagy, mi az, aminek a legjobban örülne.

Igeeeen!

Ajándékozz neki egy olyan napot, amikor lehetőleg nem hagyja el a szádat a „nem” szócska! Még ha nemet kellene is mondanod valamire, kerüld a használatát!

Légy kreatív! Például: „Ez tényleg jó ötletnek tűnik, de ebben a pillanatban sajnos kivitelezhetetlen, viszont ígérem, hogy amint lehetőségem lesz rá, teljesítem a kívánságodat.” Ha mégis a nyelvedre kerül rutinból az n betűs szó, kezdd el dúdolni az Opus zenekar Life is life című ismert dalának refrénjét: „nna-náná-náná”. 

Persze abban előre meg kell egyeznetek még az előző napon, hogy mi az, ami abszolút teljesíthetetlen. Az olyan vágyakat is érdemes eleve kiiktatni, amik (sok) pénzbe kerülnek, és lehetőleg ne az legyen a kívánságlistája élén, hogy egész nap kütyüzzön, vagy bámulhassa a tévét. Az együttlét öröméről szóljon a közös napotok.

A téli szünet kiváltképp alkalmas arra, hogy az érdeklődésének és a vágyainak megfelelően teljen el az „igen”-nap. Biztos vagyok benne, hogy téged is feltölt majd, ha rácsodálkozol, mennyire megnyílik előtted a gyereked, amikor valóban élvezheti az osztatlan figyelmedet, és megtapasztalja a feltétlen támogatásodat egy egész napon át.

Arra törekedj, hogy érezhesse: számít a véleménye, fontos, amit mond vagy kér, és nincs nála értékesebb lény ezen a világon.

Felnőtteknek és gyerekeknek is

A bullet journal készítése valóban időigényes ajándék, viszont egy egész éven át biztosítja a köztetek lévő jó kapcsolatot. Pláne, ha legalább heti egy napra belecsempészel a naptárba egy személyes üzenetet, amelyben valamilyen kedvességgel leped meg azt, aki kapja.

Ilyesmikre gondolok például: „Ma megfőzöm a kedvenc kajádat.” „Ma mindenképp menjünk el moziba!” „Ma pizsamanapot tartunk.” „Ma meghívlak a kedvenc éttermedbe.” „Ma hallgassuk meg együtt a kedvenc podcastomat.”

A (már olvasni tudó) gyerekeknek pedig megígérheted, hogy elmész velük a legklasszabb játszótérre akkor is, ha messze van, vagy meglátogattok egy állatmenhelyet, és kedvére simogathatja a szeretetre vágyó kutyusokat. Ha pedig még nem tud olvasni, akár le is rajzolhatod neki, hogy milyen közös terved van vele arra a napra.

Dián Dóri régebbi írásából ihletet szerezhetsz a bullet journal készítéséhez, de rengeteg más forrás is van, ha elakadnál.

Nem csak a gyerekekkel lehet együtt olvasni, sőt!

Ha követed a WMN oldalát, láthattad már, hogy a legtöbb cikkemben megemlítem, milyen sokat jelentenek számomra a könyvek. A ma már nagy kamasz gyerekeimmel való – máig remek – kapcsolatomat alapjaiban határozta meg az, hogy amíg kicsik voltak, „meséül” kommunikáltunk egymással.

A mese az a nyelv, amit a gyerekek már akkor is értenek, amikor még beszélni sem tudnak.

De a mesélés és a közös olvasás nem csupán a gyerekekkel stabilizálja az érzelmi kapcsolatot, hanem a felnőttekkel is. Nemrégiben volt egy krízis a tizenéve tartó párkapcsolatomban, és az, hogy most megint jól vagyunk egymással, nagyrészt Micimackónak köszönhető.

Mindkettőnk örök kedvence a Micimackó, és amióta minden találkozásunknál felváltva felolvasunk egymásnak egy-egy fejezetet a meséből, azóta sokkal nagyobb az összhang közöttünk.

Kösz, nagyon, drága Micimackó, illetve A. A. Milne!

Beszélgetős podcastok és zenei listák

A kamaszok szívéhez a könyveken túl a zenével lehet a legkönnyebben eljutni. Tervben van, hogy idén mindhárom gyerekemet megajándékozom egy olyan lejátszási listával, amelyen azok a dalok szerepelnek majd, amelyeket akkor hallgattam, amikor annyi idős voltam, mint most ők. (Tizenhat, majdnem tizennyolc, és tizenkilenc és fél évesek most a gyerekeim.) Szerintem ha meghallgatják ezt a listát, rengeteg kérdésük lesz majd a nyolcvanas évek Magyarországáról, és én igyekszem válaszolni nekik. Nem baj, ha tudják, hogy én is nehezen találtam meg a felnőttek világában a helyemet, pedig akkoriban még sokkal könnyebb volt az útkeresés, hiszen igen kevés kapu állt nyitva…

Ami leginkább feltölt engem mostanában, hogy a nap közepén, amikor csak tehetem, tartok egy rövid pihenőt. Ilyenkor beülök a kedvenc fotelembe, vagy elheverek a kanapén, és érdekes, izgalmas podcastokat hallgatok.

Nemrégiben fedeztem fel egy remek kezdeményezést az éterben. Az autizmussal élő Mucsi Károly mesél az olvasmányélményeiről, és az is kiderül ebből a podcastból, hogy az „akadálymentesítő ikon bekapcsolásával” hogyan indíthatunk kétszemélyes könyvklubot. 

Különösen megmelengette a szívemet, hogy Károly épp meséket ajánlott közös olvasásra ebben az alig ötperces podcastban. Az pedig még izgalmasabb, hogy a konkrét mesékhez remek olvasási stratégiákat javasolt. Így már az sem lehet kérdés, hogy mit olvassunk, és hogyan.

Érdemes rászánni tehát a kétszemélyes könyvklubra az időt, hiszen mi magunk is sokat kapunk tőle, és az akadálymentesítő ikon bekapcsolásával azon kívül, hogy kapcsolódunk sérült embertársainkhoz, még segítjük is őket. Minden percnyi figyelemmel a Kézenfogva Alapítvány tagjait támogathatod, amivel megkönnyítheted a mindennapjaikat. Neked tényleg nem kerül semmibe, mégis sokat kapnak tőled.

Apró ötletek

Most csak címszavakban mutatok néhány ötletet. Ezek természetesen általános tippek, a te dolgod lesz kiválasztani közülük azt, amit az adott helyzetben a legjobbnak gondolsz.

Gyerekeknek:

Fizess elő egy olyan lapra, amiben tényleg érdekes, izgalmas tartalmakat olvashat. Így évente többször is megajándékozod őt. Nagy szeretettel ajánlom figyelmedbe a Szitakötő folyóiratot, ami a legjobb ebben a műfajban. A honlapjukon is sok értékes és színvonalas, gyerekeknek szóló tartalmat találsz. Például hangosmeséket is!

Menjetek el az Illúziók Múzeumába, de ne felejtsétek otthon a telefonotokat, hogy megőrizhessétek ezt a különleges virtuális élményt! Ötéves kortól ajánlják a kiállítást a szervezők, és viheted magaddal a kutyádat is. De babakocsival és kerekesszékkel is bejárható a múzeum.

Vegyetek diafilmeket, és vetítsetek rendszeresen! Most jelent meg jó néhány pazar diafilm!

Kamaszoknak és felnőtteknek

A barkácsolás kedvelőinek (például a kamasz fiam irtó boldog lesz ettől) kiváló lehetőség a Woodivity workshopja. Rugalmasan alkalmazkodnak mindenkihez.

Az egész családnak

A Körvonal kártyajátékai minden korosztálynak és minden családnak nagyon sok értékes közös időt adhatnak, és arra is van lehetőséged, hogy teljesen személyessé tedd a játékot. 

Persze vehetsz nagyoknak és kicsiknek is koribérletet, különböző tanfolyamokra részvételi lehetőséget a kerámiafoglalkozástól kezdve a rajztanfolyamig, vagy akár főzőtanfolyamot, uszodabérletet… A lehetőségek száma végtelen.

A lényeg, hogy gondolj rá, hogy érezhesse a törődést és a szeretetet, mert végül is a szeretet ünnepét tartjuk karácsonykor, nem igaz? Az élményajándékoktól pedig nem kell megijedni, tényleg nem igényel több energiát a megszervezésük, mint egy tárgy megvásárlása, a gondolat és törődés azonban, amit általuk adsz, sokkal többet ér. Szóval küzdd le az esetleges akadályaidat, és add oda magadat a közös minőségi idő keretében.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / AleksandarNakic

Both Gabi