Apró lépésekkel kezdd! 

Ne áltassuk magunkat, az előttünk álló időszak rendkívül nehéz lesz, sok régi szokásunknak kell búcsút intenünk – vagy legalábbis más kereteket szabni nekik. 

A BBC-nek nyilatkozó pénzügyi szakértő szerint érdemes elsőként apró, ám akár több területet érintő megszorításokkal kezdeni – már csak amiatt is, mert a nagy változásokkal kapcsolatban azt élhetjük meg, hogy negatívan hatnak az életminőségünkre, és ilyen módon károsíthatják a mentális és érzelmi egészségünket.  

A párezer forintos tételek, amiket például streaming-, magazin- vagy különböző applikációk előfizetésére költünk havonta, összeadva észrevétlenül duzzadhatnak jelentősebb összeggé. Így nem árt, ha átgondoljuk, mi az, amire közülük valóban szükségünk van, és melyek azok a szolgáltatások, amiket ki sem használunk rendesen. Ha például még mindig van magazinelőfizetésed (akár digitális, akár print), de a lapból csak két cikket olvasol el minden alkalommal, akkor ne habozz lemondani. Vagy ha a nagy újévi életmódváltós lendületből semmi sem maradt, a havi kondibérletet viszont ugyanúgy vásárolod azóta is – kvázi motivációként –, akkor itt az ideje, hogy ne újítsd meg.

Kégl Ági is elvégezte ezt a számvetést, és első körben meg is vált néhány előfizetésétől: „lemondtam az Amazon Prime és az Audible-előfizetésemet, és ahol lehetett, olcsóbb tarifára váltottam, így például a wifi-szolgáltatásom esetében” – mondja Londonban élő szerzőnk. 

A konyhában rengeteg pénzt lehet megfogni

Az étkezési szokásaink megváltoztatásával, tudatossággal, tervezéssel, odafigyeléssel komoly összegeket lehet spórolni. A mi háztartásunkban a kávé számít a legnagyobb élvezeti cikknek, ez az, amire a hétköznapokban aránytalanul sokat költünk (a többi élelmiszerhez képest), így nem volt kérdés, hogy itt fogjuk elsőként a büdzsénket megvágni: a kapszulák helyett visszatérünk a nagyobb kiszerelésű szemes kávéhoz, ami árban is jóval kedvezőbb.

Both Gabi is mindenből a legnagyobb kiszerelést veszi, az ugyanis mindig olcsóbb.

„Figyelem az akciókat, leárazásokat, és ha tartós élelmiszerről van szó, akkor betárazok belőle. Mindennek a kilónkénti árát nézem, mert az az igazi információ, nem az, amit óriási számokkal hirdetnek. Az öblítőszert, mosogatószert átöntöm egy másik flakonba, és fele-fele arányban vízzel hígítom, így is tökéletesen használhatók.

Lefagyasztom a kenyeret is, ha már kezd kicsit szikkadni, és amikor újra előveszem, akkor a kiolvadás után picit berakom a sütőbe. Nagyon szeretik a gyerekek a »frissen sült« kenyeret. »Mindentbele« salátát, grillzöldséget vagy zöldségkrémlevest készítek a kornyadozásnak indult zöldfélékből. Ugyanezt megcsinálom a gyümölcsökkel is. A lejárat előtti tejből gyorsan tejbegrízt varázsolok” – mondja Gabi.

A maradékmentés Szabó Anna Eszterék családjában is bevált szokás. Ő a felesleges felhalmozás elkerülése végett a hűtőt mindig rendezetten tartja, az átláthatóságnak köszönhetően ugyanis elkerülhető, hogy ne vásároljanak feleslegesen. 

Tudatos vásárlásban és a heti menü megtervezésében Tóth Flóra kolléganőm igazi feketeövesnek számít a csapatban: évek óta heti menüt ír, ahogy az anyukája és a nagymamája is tették.

„Egy négyfős háztartásban még a mostani rezsiárak mellett is az étkezés a legnagyobb tétel, szóval ezt igyekszünk még tudatosabban kezelni” – mondja Flóra. Elsőként a húsfogyasztásból vettek vissza, illetve bizonyos feldolgozott ételek vásárlásából.

Elmondása szerint eddig is szezonálisan főzött, most azonban még inkább erre törekszik. „Folyamatosan bővítem a gyors és olcsó, minden értelemben megúszós recepttáramat. A gyerekeknek pedig uzsonnára vasárnap és szerdán sütök egy adag valamit (maximum két darab péksütemény árából), és azt csomagolom nekik a vásárolt holmi helyett. Persze nem véletlenül ezen a területen igyekszem változtatni, mert ez érdekel, ezt kihívásnak tekintem.”

Természetesen az ételrendelés, valamint a gyorsételek vásárlásának kiiktatásával is rengeteget lehet spórolni – Pichler Zsófi is erre törekszik, elmondása szerint ugyanis az egyetemi órák szünetében vásárolt gyorskajákból hamar összejön egy szabad szemmel is jól látható összeg. Ahelyett tehát, hogy útközben rohanósan enne, ő is megtervezi, a hét melyik napján fér bele a „táncrendjébe” a főzés, és akkor igyekszik pár napra előre elkészíteni az ételeket. 

 

Használd okosan az elektronikai eszközöket!

A villanyszámlán észlelhető nyomot hagy, ha a tévét napközben csak háttérzajként járatod, ahogy az is, ha használat után áramtalanítod azokat a készülékeket, amelyek készenléti állapotban is fogyasztanak, mint például a telefontöltők – utóbbival természetesen spórolhatsz, míg előbbivel csak tovább növeled a számlád. De az sem mindegy, hogyan tárolod az elektronikai eszközök egy részét. A hűtő hátulján található kondenzátorrácsnak a megfelelő szellőzéséhez tér kell, ezért nem ideális, ha egy szűk kamrába van beleszuszakolva. Legyen legalább tíz centiméter távolságra a faltól, a rácsot pedig félévente nem árt portalanítani.

A szabadon hagyott és tisztán tartott szellőzőnyílással megelőzhető, hogy a hűtő túlmunkát végezzen, ezáltal pedig több energiát fogyasszon. De ugyanez a helyzet akkor is, ha percekig tárva-nyitva hagyod a hűtőajtót – a készülék rengeteg energiát használ fel, hogy kompenzálja a beáradó meleget.

Illetve a félig üres fagyasztó is sokkal több áramot fogyaszt – ha mást épp nem tudsz belepakolni, töltsd meg vízzel teli műanyag flakonokkal.

A mosási szokásaink megváltoztatásával nemcsak a környezetünket, hanem a pénztárcánkat is kímélhetjük. Felejtsd el a magas hőfokon való mosást, ezzel megspórolhatod a víz felmelegítésének a költségét. A mindennapi használatban lévő, de alapvetően erős szennyeződésektől mentes ruhadarabokat teljesen elég 30 fokon mosni, és bőven megfelelő csupán az ágyneműk és a törölközők esetében a magas fokú mosás.

Már egészen apró változtatásokkal is faraghatsz a gázszámlán

A fűtésszámla megemelkedése miatt sokan tartanak az idei téltől – nem véletlenül, hiszen sokszorosát fogjuk fizetni az eddig megszokottnak. Van azonban néhány trükk, amivel a gázszámlán is alakíthatunk. Ilyen például a nyílászárók korszerűsítése; minél jobban szigetelnek ugyanis, annál több hőt tudsz a lakásban tartani. Mózes Zsófiék is erre készülnek: „Tervben van a nyílászárócsere, ami elsőre ijesztően nagy kiadásnak hangzik, de elnézve a jelenlegi rezsihelyzetet, biztos, hogy gyorsan be fogja hozni az árát. Emellett, ha eljön az ideje, valószínűleg a fűtést is lejjebb vesszük majd.”

Utóbbi azért is hasznos, mert

szakértők szerint minden fok, amivel lejjebb vesszük a hőmérsékletet a lakásban, hat százalékkal alacsonyabb fűtésszámlát eredményez. Inkább ölts magadra még egy réteget ahelyett, hogy a fűtést csavarnád fel.

De már egészen apró technikákkal is faraghatunk a számlánkon. Ilyen például, ha főzéskor csatasorba állítjuk a vízforralót. A víz felforralásáig ugyanis rengeteg gázt kell elhasználni – ezt tudjuk mérsékelni, ha a főzéshez használt vizet előzetesen vízforralóban hevítjük. Ezt a trükköt egyébként Jamie Olivertől már láthattad, ő azonban nem rezsit, hanem időt spórolt vele a tizenöt perc alatt elkészíthető receptjeihez – erre is, arra is remek trükk. Ahogy az átgondolt szellőztetés is: ahelyett, hogy fél órákat szellőztetnél, miközben „kakaón” járatod a fűtést, ha ablakot nyitnál, tekerd le a radiátort vagy a konvektort, és többször, de rövid időkre szellőztess.  

 

Önmérséklet, kuponok, alternatív megoldások

Amire biztosan szükségünk lesz a folyamat során, az az önmérséklet. Igent mondani a hatodik pulcsira, ami a szekrényünkben állna, jegyet venni az ominózus koncertre, vagy beülni a barátainkkal a héten másodjára is egy italra munka után, már nem lesz olyan magától értetődő döntés.

„Talán a kevesebb bulizáson spórolok a legtöbbet. Igyekszem önmérsékletet gyakorolni (kevesebb, de minőségibb italokat fogyasztani), illetve pihentetőbb-egészségesebb kikapcsolódási formákat keresni” – hangsúlyozza Milanovich Domi kolléganőm.

A lényeg, hogy igyekezzünk mindenre megfelelő alternatívát találni, és nem drasztikusan, egyik napról a másikra teljesen kiiktatni egyik vagy másik olyan tevékenységet az életünkből, ami egyébként örömet okoz – mint például a jó étel.

Kerepeczki Anna például megtalálta az ételrendelés egyik legjobb alternatíváját a Munch nevű alkalmazás segítségével, ahol az éttermek, boltok megmaradt, el nem fogyasztott tételeit lehet töredékáron házhoz rendelni. De sokat spórolhatunk azzal is szerinte, ha kuponokkal vásárolunk – mondjuk, a drogériában –, vagy kihasználjuk az áruházláncok pontgyűjtési akcióit. Jócskán csökkenti a havi költségvetést, ha az utazási szokásainkon is változtatunk, és kevesebbszer ülünk autóba, többet használjuk a városi közlekedést vagy más alternatív formákat, mint a bicikli vagy a roller (ha nincs saját, ezek közösségi változatait).

Ahhoz azonban, hogy tudjuk, honnan tanácsos húzni, fontos, hogy ismerjük a saját költéseinket. Aki nem profi még a havi költségvetés vezetésében, kezdetben elég, ha elkezdi gyűjteni a blokkokat, és látni fogja, hol, mire adott ki pénzt feleslegesen. Lényeges azonban, hogy a folyamat során legyünk türelmesek magunkkal, a változáshoz ugyanis idő kell. 

Források: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/twomeows 

Filákovity Radojka