A katasztrófaturizmus létező jelenség, hiszen az ember rettenetesen kíváncsi. A TikTok pedig ezt most tálcán kínálja, és úgy leshettünk be a háború kulisszái mögé, ahogy eddig még soha. 

Jobb volt őt a bunkerből nézni

Valeria Shasenok gyakorlatilag felrobbantotta az internetet a bunkeres és a romok között sétálós videóival. Majdnem minden alkalommal odaszúrt valahogyan Putyinnak, és az indulatait valahogy olyan ügyesen csomagolta szarkazmusba, hogy piszok egyszerűen lehetett vele azonosulni.

Ám amióta írtam róla, a családját, a szüleit hátrahagyva el kellett menekülnie Harkivból, amiről természetesen szintén készített TikTok-videót. Végül Olaszországban kötött ki, és azóta onnan posztol. A követői eleinte még rendületlenül támogatták, főleg akkor, amikor megtudta, hogy a testvére szolgálat közben meghalt. De aztán jött a fordulat. Ugyanis Valeria minden rémség ellenére végül is jól érzi magát a befogadó családjánál, sőt mindenféle ajándékokat is kapott, divatcégek küldtek neki ruhákat, a legnagyobb hírcsatornáknak adhatott interjút, és még egy könyvet is írt. A kommentek e siker láttán máris átalakultak. Rögtön nem sajnálták már, elkezdték megvádolni azzal, hogy csak felhasználta a háborút, és közben az első adandó alkalommal faképnél hagyta a szeretteit. Többen kifogásolták, micsoda dolog, hogy jól érzi magát, kihozva a helyzetből, amit lehet. Voltak, akik odáig mentek, hogy kijelentették: szerintük annak idején a bunkeres videókat csak kamuzta, jól meg akarja szedni magát, és nem is érdekli az egész. Jó, mi?

Ez a fiatal nő bunkerben élt hetekig a szüleivel a háború miatt, meghalt a testvére, el kellett menekülnie az otthonából, és még így is fáj a trolloknak, ha esetleg pár pillanatra képes elfelejteni a sok rémséget, és élvezni meri az olasz eszpresszót. 

@valerisssh I was in Ukraine 28 days ago…. #ukraine #putinstop ♬ save ur tears - hanna

Nem számít, hogy traumatizált vagy, ha elmenekültél a háborúból

Kristina Korbs, kétgyerekes egyedülálló anya, bitcoinmágusként ténykedett a TikTokon a háború előtt, riszálós videókban hirdette, hogy úgy keres egy halom pénzt, hogy igazából nem csinál semmit. Aztán egyik napról a másikra tudósítani kezdett Kijevből, tájékoztatóanyagokat gyártott, és a légiriadók alatt élőzött. 

Korábban mindig skatulyából húzták ki, haj, smink és ruha tökéletesen összerakva. A háború kitörése után mindez nem számított, legfeljebb sminkfilterekkel próbálta palástolni, mennyire megviselték a történtek.

Azóta eljöttek Kijevből, de azt nem kötötte a követők orrára, hogy hol vannak. Nála is előkerültek a negatív kommentelők, akik szerint már korábban sem az ukrán fővárosból posztolt, és amikor kezdett visszatérni a korábbi témájához, a bitcoinhoz, ott aztán pláne megkapta, hogy ezek szerint már lapozott. Holott azóta is rendületlenül tudósít a háborúról, és olyan hírekről is beszámol, amelyek a hírekbe (még) nem kerültek be. Például egy orosz katonáról, aki olyan videókat töltött fel, amiken egy egyéves kisbabát erőszakolt meg. Azóta a katona bíróság elé került, és el is ítélték, nem a videón szereplő kisbaba volt az egyetlen áldozata, mint kiderült. Ekkor is volt olyan kommentelő, aki megvádolta, hogy csak azért beszélt erről, hogy látogatottságot generáljon az oldalának. Az, hogy közben PTSD-vel küszködik, amiről beszél is, nem számít, mert már eljött Kijevből. 

@moneykristina Why I’m #emotional #venting #trauma #🇺🇦 #personal #talktome ♬ Paris - 斌杨Remix

Aki visszament Ukrajnába 

Marta Vasyuta épp külföldön tartózkodott, amikor kitört a háború. Ő is az életmód témakörben gyártotta korábban a tartalmakat, de az oroszok támadása után nála is elsöprő többségben háborús videók jelentek meg. Természetesen,

mivel nem a frontvonalról közvetített, ő is hamar a trollok kereszttüzébe került, hogy csak kihasználja a helyzetet.

Nos, azóta hazament a családjához. Megrázó a videó, ahogy belép a szobába, és meglátja a családja, főleg, amikor az édesapja magához öleli. Szóval, amíg a tiktokerek egy része elmenekült a háborús övezetből, Marta hazament, lesz, ami lesz. 

@martavasyuta And those 2043kms, 57 hours of no sleep, 16 hours in the airport, 8 hours at the border were absolutely worth it❤️ #family #surprise ♬ Another Love - Tom Odell

A trollok elől a háborúban sincs menekvés

Továbbra is rengeteg videó jelenik meg nap mint nap TikTokon, de már látszik, hogy az ukrán felhasználók sem kizárólag a háborúról posztolnak. 

A most feltöltött háborúval kapcsolatos videóik nézettsége jóval kisebb, látszik, hogy az érdeklődés csökkent,

az emberek megcsömörlöttek még a katasztrófaturizmustól is. 

Persze, még mindig vannak, akik támogató kommenteket írnak, és elkötelezett, hűséges követők, akik nap mint nap felmennek a TikTokra azért, hogy megtudják, jól van-e a rajongásuk tárgya. De a számonkérő üzenetek azt mutatják, hogy tényleg nincs az a helyzet, amiben ne válhatna valaki a legiszonyatosabb körülmények között is gyűlölet és trollkodás áldozatává.  

Ha valakit azért követnek be, mert látványosan rossz neki, bizony, megkapja a magáét, ha esetleg valahogy megpróbál továbblépni, élni, ne adj’ isten boldognak lenni. Legalábbis a kommentszekció ez mutatja. Az, hogy a traumatizált, poszttraumásstressz-szindrómával küszködő háborús túlélők számára milyen érzés lehet ezeket a hozzászólásokat olvasni, az legyen az ő problémájuk – sugallják a gonoszkodó hozzászólók. 

Noha a legdurvább kommenteket azóta már törölték, és a legtöbben inkább a támogatásukról biztosítják a háborús tiktokereket, mégis felkavaró (volt) látni, hogy a rosszindulat a legiszonyúbb helyzetekben lévők esetén sem válogat.

Vagy nincs is ebben semmi meglepő?

Szabó Anna Eszter