Már korán eldöntötte: nem szeretne úgy élni, hogy másra legyen utalva

Cindy Crawford az illinois-i DeKalbban nőtt fel, egy négygyermekes családban, egyetlen fivére azonban sajnos fiatalon elhunyt leukémiában. Cindyék szerény körülmények között éltek, a helyzet pedig jelentősen fokozódott, amikor szülei középiskolás korában elváltak, és apja anyagi függésben tartotta édesanyját. Akkor megfogadta, hogy soha nem fog olyan helyzetbe kerülni, hogy másra legyen utalva. A Marshall School Businessen mesélt arról (érdemes az egész beszélgetést végignézni, csodálatos ez a nő), hogy az anyja feltétel nélkül szerette, minden gyermekét úgy fogadta el, ahogy volt, és mindig ott volt számára. Édesapja ezzel szemben sokkal teljesítményorientáltabb volt, elvárta, hogy lánya a legjobbat hozza ki magából, és mint mondja, ez optimális egyensúlyt adott ki a neveltetésében.

Nemcsak szép, de okos is

Tizenhat éves volt, amikor a kukoricaföldeken dolgozott egy nyári munka alkalmával, és amikor egy helyi fotográfus felfedezte – biztosítva ezzel az első címlapmegjelenését. A fotó és a fogadtatás olyan jól sikerült, hogy a fiatal lánynak egyenes út vezetett a modellkedéshez – az Elite Modellügynökség szerződtette le Chicagóban –, közben pedig megkezdte a tanulmányait a Northwest University vegyészmérnöki szakán. Cindy felidézett egy esetet, amikor a számtanvizsgáján 100 százalékos tesztet írt, a tanára pedig azt gondolta, hogy csalt. Ugyanez a tanár, amikor korábban besétált az órájára, azt mondta: „Édesem, szerintem maga rossz órára jött”.

Ekkor szembesült először azzal, hogy a külseje alapján ítélik meg. A professzor nem is tévedhetett volna nagyobbat, Cindy Crawford ugyanis amellett, hogy gyönyörű, átlag feletti intelligenciával is rendelkezik. Ezt pedig nemcsak nyilatkozatai, sikeres vállalkozásai, de

a 154-es IQ-ja is bizonyítja, amellyel a legokosabb sztárok között tartják számon.

Az egyetemet végül otthagyta, mert úgy érezte, hogy egy fenékkel nem tud két lovat megülni, és ha egyszerre akar hangsúlyt fektetni a modellkarrierjére és a tanulmányaira, akkor egyiket sem fogja elég jól csinálni. Végül arra az elhatározásra jutott, hogy a modellkedést nem űzheti később, viszont, ha úgy érzi, hogy tovább szeretné képezni magát, arra évek múltán is lesz lehetősége. Bár saját bevallása szerint élete egyik legnehezebb döntését kellett meghoznia akkor, végül a showbusiness felé vette az irányt – és milyen jól tette!

Cindy Crawford 1989-ben - Forrás: Getty Images/Frank Micelotta/ImageDirect

Ment minden, mint a karikacsapás

1986-ban már a Vogue címlapján szerepelt, ami a modellszakma egyik legnagyobb kiváltsága. A legendás Herb Ritts a Playboy számára készített róla képeket 1988-ban,

1995-ben a Forbes pedig már a világ legjobban fizetett manökenjeként emlegette.

A divatmagazinok borítója mellett a legnagyobb divatházak kifutóján is sorra tűnt fel. Modellkedett a Chanelnek, a Versacénak, a Dolce & Gabbanának, Cristian Diornak, Calvin Kleinnak, Ralph Laurennek, Michael Korsnak, Todd Oldhamnek, a DKNY-nak, a Valentinónak, az Escadának, Oscar De La Rentának, a Balmainnek, a Hermèsnek, Hervé Legernek, a Halstonnak, Anne Kleinnek, a Guessnek, a GAPnek, de a Revlon és a Maybelline kozmetikai cégek arca is volt. A Pepsi legendás, 1992-es SuperBowl-reklámjában is szerepelt (amelyből 2016-ban remake készült, és Cindy Crawford közel negyed évszázaddal később is ugyanolyan jól nézett ki), 1995 óta pedig az Omega nagykövete. A filmiparban is megpróbálta bontogatni a szárnyait, mérsékelt sikerrel, de több híresség klipjében is szerepelt, például George Michael Freedomjában is, leghíresebb kolléganőivel karöltve.

Carla Bruni, Claudia Schiffer, Donatella Versace, Naomi Campbell, Cindy Crawford és Helena Christensen a Versace divatbemutatón 2017-ben - Forrás: Getty Images/ Jacopo Raule

Cindy Crawford Naomi Campbellel, Claudia Schifferrel, Linda Evangelistával és Christy Turlingtonnal egy új fejezetet nyitott a szupermodellkedésben, és a kilencvenes évek legnagyobb ikonjaivá váltak, akikért nemcsak a férfiak, de a nők is megőrültek.

Noha gyerekkorában utálta a védjegyeként elhíresült anyajegyét a szája fölött, a szépségpötty végül igazi kuriózummá vált, és mindenki olyat akart, ha máshogy nem, hát egy szemceruza segítségével. 

 

Jókor váltott

Harmincnégy éves volt 2000-ben, amikor felhagyott a teljes munkaidős modellkedéssel, azóta alkalmanként tesz csak eleget felkéréseknek. Jó érzékkel helyezte át a súlypontot, ugyanis a világraszóló karrier után sikeres üzletasszonnyá avanzsált. 2004-ben megalapította kozmetikai cégét, a Meaningful Beautyt, melynek ötven százalékos tulajdonosa, és ami mára egy 400 millió dollárt érő márkává vált. A Forbes szerint

Cindy Crawford vagyona körülbelül 225 millió dollárra tehető. Segítek, ez átszámítva több mint 70 milliárd forint.

A botrányok elkerülték, kivéve egy alkalommal

1991 és 1995 között Richard Gere-rel alkottak hollywoodi álompárt, majd állítólag a korkülönbség miatt bontották fel a frigyet. 1998-ban házasodott össze mostani férjével, Rande Gerber amerikai üzletemberrel, akitől ’99-ben született fia, Presley, majd 2001-ben lánya, Kaia, aki édesanyja nyomdokaiba lépve tizenhat éves kora óta – eddig sikerült ugyanis a féltő anyukájának visszatartania – modellkedik, és Cindy kiköpött mása. Közös kampányaik is vannak, 2016-ban már együtt szerepeltek a párizsi Vogue címlapján.

Kaia Gerber és Cindy Crawford - Forrás: GEtty Images/Stefanie Keenan/Getty Images for Best Buddies International

2015-ben Cindy megírta életrajzi könyvét Becoming címmel. Michelle Obama is ezen a néven jelentette meg a könyvét, érdekesség, hogy a modell nyíltan támogatta Barack Obamát a 2008-as választások idején. Ugyanebben az évben nagy botrányt keltett, hogy Cindyről elkezdett az interneten keringeni egy fotó, melyről azt állították, hogy a kiszivárgott: 2013-ban az amerikai Marie Clairnek készített felvételen retusálás nélkül látható a modell, megereszkedett, ráncos, petyhüdt hassal. A képet készítő fotós és később Cindy is úgy nyilatkozott, hogy az állításokkal ellentétben,

a megjelent képet retusálták, csak szokatlan módon éppen úgy, hogy sokkal rosszabb formában mutassa őt.

A botrány kirobbanása után férje, Rande osztott meg feleségéről egy friss fotót, mely szintén azt támasztotta alá, hogy Cindy egy rosszindulatú támadás áldozatává vált.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Rande Gerber (@randegerber) által megosztott bejegyzés

Cindy Crawfordra könnyen irigykedhetnénk, hiszen nemcsak gyönyörű, de intelligens, gazdag és sikeres is, rengeteget jótékonykodik, ráadásul a jelek szerint boldog családi életet él, gondoskodó feleség és anya. Irigykedés helyett azonban ismerjük el, hogy igen, megnyerte a genetikai lottót, amiből csodálatos karriert épített, és aztán igazi self made woman lett, időt és energiát nem sajnálva építette fel a birodalmát. Mikor arról kérdezték, hogy mi az ő három tippje a sikerhez, ezt felelte:

  1. „Hidd el, hogy senki nem ismeri jobban a saját énmárkádat, mint te magad!”
  2. „Mindig legyél pontos és munkára kész!”
  3. „Légy jó csapatjátékos!”

Ha mindezek után pedig mégis úgy gondolod, hogy azért menjen a fenébe, amiért látszólag övé a legtökéletesebb élet a földön, gondolj arra, hogy reggelente valószínűleg az ő leheletének sincs jó illata.

Cindy családja szerint a modellnek kifejezetten csípős a humora, szóval bízom benne, hogy értené a viccet. Isten éltesse még nagyon sokáig!

Krajnyik Cintia

Felhasznált források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Victor Boyko/Getty Images for Acne Studios