40. 

Ízlelgetem ezt a számot. Valamiféle kapcsolatot kéne vele éreznem. Hozzám tartozik. Az útlevelem szerint. A naptár szerint. A meglepi és nem meglepi szülinapi ünnepségek szerint. 

40. 

Gyerekkoromban idősnek tűnt, aki negyven. Most én viselem. Nézem a tükörben a testem. Negyven éve visz a lábam, szolgál ki a szervezetem, ráncosodik a bőröm. Negyven éve ugyanez a test mozog és változik velem. A lelkem fejlődött, nem is vagyok már ugyanaz az ember valójában, aki húszévesen voltam – sejtszinten sem. 

Közben meg – a lelkem mélyén – ugyanaz a telepi lány vagyok (a panel kilencedikről), mint kislánykoromban.

Cserfes, lelkes, picit naiv (nem félhülye), kicsit ártatlan és tiszta. Két lábbal a földön állva lebegek egy felhőn. Mindent magamra rántok, borítok, maszatos lesz a kezemben a borospohár (hogy van az, hogy mások úgy isznak belőle, hogy a pohár kristálytiszta marad? Szemtelenség). 

Közben valahol félig-háromnegyedig egyedülanyaként felneveltem egy jóképű és jó fej (már amikor) tinit, aki már tizennégy (szemtelenség). Már a nővérének néznek, hamarosan majd a csajának fognak (I win). Elképesztő.

Szerencsés vagyok. A testem egyre nagyobb ellentmondásban áll a papíron szereplő korommal. 

A kép a szerző tulajdonában van

40.

„Harmincnak nézel ki.” Igen, de sokszor százhúsznak érzem magam. Sokszor fáradt a lelkem. (Kié nem?) Néha kiégek és töltőre kell már tennem magam, hogy üzemeljek tovább a gyárilag széles mosolyommal. Mert a mosoly mögött sokszor már melankólia húzódik. Emlékeztetem magam, hogy hálát kell adni mindenért, amit készpénznek veszek.

Az egészséges gyerekért. Az egészséges önmagamért. A szeretettel bújó, hűséges kutyáért. A természet szépségeiért. Egy felvirradó napért. Minden újabb szarkalábért, fájó porcikáért. 

Hálás is vagyok. Amióta apu számára 58 évesen megállt az idő (mit nem adna ő ma egy újabb barázdáért a cigarettát cserélgető kézfejen), azóta kifejezetten úgy gondolom, hogy öregedni, megöregedni privilégium.

De sokszor fáradt a lelkem. Ne szóljatok senkinek, mert még hálátlannak mondanak. Nem vagyok.

40. 

Semmi közöm ehhez a számhoz. Egyre több közöm van önmagamhoz. Terápiára járok. Beszélek magammal, szembenézek velem, kapcsolódom önmagamhoz, újrarajzolom a saját kontúrjaimat, megértem a meglévőket, felülírom az igaztalanokat. Öregszem. Úton vagyok. Azt hiszem, hogy nagyon őszinte és nagyon önazonos úton. Számomra csak így van értelme élni. Ez volna a bölcsesség? Ne marhuljatok. Én csak egy telepi gyerek vagyok.

40.

Kérdezzetek újra, ha nyolcvan leszek. Hátha addigra közelebb érzem a negyvenet. 

Kégl Ágnes