„Az erős megrázkódtatások néha mélyreható változásokat okoznak az emberi lélekben. Michelangelo (haladó olasz szobrász) elesett a síkos járdán, és attól kezdve csak festeni volt kedve. Newtonnak (haladó angol fizikus) alma esett a fejére; ennek az eseménynek köszönheti világrajöttét a szabadesés törvénye. Dosztojevszkij (haladó orosz regényíró) egyszer szembenézett a cári kivégzőosztag puskáival, aminek következtében lassabban haladó orosz író lett belőle.”

Így kezdődik Örkény István Babik című kisregénye, s így kezdődött az én kalandom is az asztrológiával: roppant haladó szellemű (újság)íróként sokáig

legfeljebb szórakozásból olvasgattam a magazinok lejárt szavatosságú, németből fordított vagy eleve kamuból írt horoszkópjait. Amelyek szerint évente ötször találom meg álmaim pasiját, léptetnek elő egyik héten, hogy aztán a következőn kirúgjanak, de persze már vár a sarkon egy világ körüli út, ahol rám talál a szerelem, miután nyertem a lottón.

Brigi, aki mindig tudja

Amikor elindult a Popfilter (még rádióműsorként), az univerzum (muhaha!) szerkesztőmül adta nekem Brigit, akihez képest Kepler kispályás volt. (Igen, Johannes Kepler is készített horoszkópokat, s bár a leegyszerűsített „jóslatokat” nem tartotta sokra, azt vallotta, hogy az asztrológiában mégiscsak van valami.) És ebben (noha a törvényeivel eléggé megszenvedtem a suliban és Az ember tragédiájában se rajongtam érte) maradéktalanul egyet tudok érteni Keplerrel.

Legyen ugyanis bármily haladó gondolkodású (újság)író is az ember, ha van egy olyan személy az életében, aki

  • előre megmondja
  • mindig igaza is lesz
  • aztán ezt soha az életben nem veti az ember szemére, mert eleve nem azért mondta meg

akkor az ember lassabban haladó (újság)íróvá válik.

És ugyan távol álljon tőlem, hogy Brigit egy cári kivégzőosztaghoz hasonlítsam, ő volt az, aki megtörte az asztrológiával kapcsolatos szkepticizmusomat. Például, amikor arról beszélgettünk műsor előtt, melyik bolygó van épp retrográdban – majd aztán élő adás közben a leghajmeresztőbb nehézségekkel rukkolt elő a világmindenség a lefagyó keverőpulttól a dugóban ülő vendégig. Ilyenkor csak kinéztem a stúdióból Brigire, aki széttárta a karját: hát, mit csináljon, ő már megint megmondta. 

 

Bizonyos időközönként felhívom ma is Brigit, és közlöm vele, hogy igen, ismét kipipálhatunk négy-öt dolgot az életemben, amit ő már évekkel ezelőtt kilátásba helyezett, az általában hosszúra nyúló társalgás végére pedig újból nyugtázom:

félelmetes, hogy valaki ennyire félszavakból is megért, mert az alapvető működésemet és motivációimat látja át úgy, ahogyan csak nagyon kevesen. Brigi olvas engem, ez van.

Anna és az adásvétel

A WMN-hez kerülve sokat beszélgettem asztrológiáról képszerkesztőnkkel, Kerepeczki Annával, aki – Brigihez hasonlóan – nem okoskodik, nem jósolgat, csupán megfigyel és megvizsgálja az összefüggéseket. Nemegyszer például, amikor értekezleten nem bírtunk dűlőre jutni olyasmiken, amik máskor fél mondat alatt a helyükre kerülnek, Anna megszólalt a sarokban: hát, nem csoda, a Merkúr most lépett retrográdba.

Azóta szállóige-szerűen kérdezgetjük, épp melyik bolygó méltóztatik retrográdba lépve hátráltatni bennünket – amin persze jókat kuncogunk, ám mielőtt valaki azzal jönne, hogy „de hát az asztrológiának nincs is tudományos alapja”, szeretnék elmesélni valamit.

2019 végén Annával arról beszélgettünk, hogy épp másnap fogom aláírni a lakásom adásvételi szerződését – amikor ő annyit mondott: nem biztos, hogy épp ez a legalkalmasabb erre, de ha muszáj, akkor legalább ellenőrizzek mindent még egyszer, századszor is.

Délelőtt volt még, de nekem még kora délutánra se ment ki a fejemből Anna finom figyelmeztetése, így aztán (lassabban haladó [újság]író lévén) felhívtam Ági barátnőmet, hogy ugyan, megtenné-e, hogy egy SOS találkozón este még végignézi velem a lakást, lemér minden négyzetcentimétert, meg mit tudom én. Ági mérnökember, nem hozakodtam elő neki bolygókkal meg retrográdokkal, de ő jött, lézeres méréseket végzett, ellenőrzött mindent – és láss csodát: másnap reggel úgy mehettem az ügyvédhez, hogy tudtam, az ingatlanos – legyünk jóhiszeműek – sajnos nem pontosan közölt minden információt, ennek fényében pedig újratárgyaltam a vételárat.

Röviden: Anna figyelmeztetése mintegy 400 ezer forintot spórolt nekem. Fogalmazzunk úgy, hogy ez pont elég ahhoz, hogy kissé kevésbé legyek szkeptikus, és bekövessek néhány, Anna által ajánlott oldalt Instán, aztán pedig egyedül is elkezdjek kommandózni.

Chani, az online guru

Chani Nicholasra tavaly bukkantam rá, és gyorsan kiderült, hogy az, amit képvisel, jelentősen eltér attól, amit az átlagember az asztrológiáról gondol. A kanadai asztrológus ugyanis „holnap rád talál az igaz szerelem”-típusú jövendölések helyett társadalmi-politikai jelenségekre reflektál az asztrológia segítségével, elkötelezett emberi jogi aktivista (fókuszban a transzjogokkal), hírlevelében pedig lejátszási listákat készít az adott hónapra minden egyes csillagjegy szülöttei számára.

A Netflixen megy egy állati szórakoztató sorozata Star Power címmel, amelyben hírességek asztrológiai térképét készíti el, és elemzi – hát, van néhány olyan pillanat, amikor eldobod, ami a kezedben van.

Például amikor a Jane Fonda-Lily Tomlin-epizódban Lily Tomlinnál azt mutatja meg a térképen, hogy a házasságát a Wagner-aszteroida határozza meg: a színésznő majdnem 50 éve él boldogan (2013 óta már házasságban is) Jane Wagner forgatókönyvíró-producerrel…

Chani Nicholas amúgy a Sziklás-hegység lábánál nőtt fel Kanadában, saját bevallása szerint borzasztó körülmények között: a közeli rokonai között sokan drogfüggők voltak, ő már ötévesen tudta milyen a kokain íze (!), az otthonukban a túladagolástól a végeláthatatlan házibulikig és a fegyveres hőbörgésig semmi sem volt ritka.

Szülei válása után valamelyest javult a helyzet, mostoha-nagymamája pedig, aki reiki-mester volt, bevezette az ezotéria világába. Chani azt vallja: az asztrológiai térképünk nem azt jelenti, hogy a sorsunk előre el van rendelve, és a dolgok csak megtörténnek velünk (meg hogy miiiiiiinden Szűz, Skorpió vagy Bak egyforma volna), hanem hogy a születésünk percére jellemző együttállások irányt mutatnak nekünk a kiteljesedéshez és önmagunk mélyebb megértéséhez.

Jól van, Chani, gyere rám!

Kíváncsivá tett a Chani-jelenség, így aztán belefogtam a Sorsunk a csillagokban – Fejtsd meg életed titkait az asztrológia segítségével című könyvébe. Az eredeti alcím – Asztrológia a radikális önelfogadáshoz – amúgy szerintem sokkal jobban átadja a kötet és Chani célját, ugyanis ez a könyv közel sem hagymázas jósolgatás meg léleksimogatás, hanem kőkemény meló, mindenféle értelemben.

Chani ugyanis nem szarral gurigázik: a könyv olvasásához megkapjuk a honlapjáról a saját asztrológiai térképünket – minél pontosabban tudjuk a születésünk időpontját, annál pontosabb lesz ez is. Mivel én percre pontosan tudom, elég jó alapokkal vágtam neki az elemzésnek. És persze jó Szűzhöz illő módon (ahahahaha…) elemezve, hibát keresve, kritizálva.

Aztán néhány órával később, mire a születési képletem elemzésének végére értem, kedvem lett volna kiállni a gangra, és elordítani maga, hogy BASZKIIIIIIIIIIII!!!

Az az ijesztő helyzet állt ugyanis elő, hogy Chani Nicholas Kanadából pontról pontra felhívta azokra a dolgokra a figyelmet önmagammal és az életemmel kapcsolatban, amelyeket a pszichológusommal felfejtettünk az utóbbi hónapokban. De nem csak tessék-lássék, hanem tényszerűen, tételesen, nyíltan, világosan, szó szerint. Rohadt ijesztő!

És még mielőtt azzal jönne bárki, hogy belemagyarázom, szeretném deklarálni, hogy az említett beszélgetések november eleje óta zajlanak, a könyvet viszont (hosszas khm, rákészülés után) január elején olvastam. Szóval most már egészen lassan haladó (újság)író vagyok, és vállalom.

Tovább is van, mondjam még?

Az év végén megjelent a CHANI applikáció iPhone-ra – ami nemcsak vizuálisan formabontó (nagyjából olyan, mint egy hippi LSD-trip), de a sokféleségét tekintve is. A lustábbak kaphatnak egyszavas napi figyelmeztetéseket, a kevésbé lusták hosszabb heti előrejelzést. Azok, akik hallgatni szeretnek olvasás helyett, 30 perces podcastet – ez a nő nem spórolja ki a melót belőlünk, az biztos.

  

Azoknak pedig, akik eminens tanulóként használják Chani magyarul is megjelent könyvét, és ismerkednek – nem középiskolás fokon – az asztrológiával, az app segít átlátni, mi történik aktuálisan az égbolton, milyen együttállásokra, eseményekre érdemes figyelnünk, melyik bolygó hol jár éppen.

Az elsőre bonyolultnak tűnő képletek és szavak a könyv olvasása után gyerekjátéknak tűnnek angolul is, szóval egy-két nap után simán kiismertem magam az appban, és használom azóta is folyamatosan. (Személyre szabott, csak a saját jegyedet látod.)

Bónusz: a hírlevelekben plusz információkat is kapunk, lehetőségünk van egyéb online kurzusokra jelentkezni és plusz tartalmakat kapni. Emellett a cikk írása közben eléggé rágyógyultam Chani Szűz jegyűeknek készített lejátszási listájára Spotify-on, szóval ezt is teszteltem, ne mondjátok, hogy kamuból ajánlgatok bármit is nektek. Elég finnyás vagyok, aki követ Instán, az tudja, de ezek a számok, amiket amúgy magamtól tuti, nem túrok fel, jólestek.

Mit mond Chani Nicholas 2021-re?

A Vanity Fairnek adott interjújában Chani azt mondja, nem lesz könnyű évünk, de van remény. Az egyik fontos jelenség az évben a Szaturnusz–Uránusz kvadrát. A Szaturnusz a szervezettség, a rendszer bolygója, az Uránusz pedig a felemelkedésé, a felfordulásé és rebellióé – nem nehéz kikövetkeztetni (és a jelen társadalmi-politikai helyzetben könnyen el is képzelhető), hogy 2021-ben akár alapjaiban kérdőjeleződhetnek meg rendszerek, társadalmi berendezkedések és szervezetek.

A Jupiter és a Szaturnusz decemberben együtt lépett a Vízöntő jegyébe (az utóbbi 2023. március 8-áig ott is lesz) – ilyen, úgynevezett királyi együttállásra 1405 óta nem volt példa, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha 2021-ben minden megszokott, jól bejáratott rendszer újraértelmeződik és átalakul.

Miközben ezeket a sorokat írom, nálunk este nyolctól kijárási tilalom van, Angliát hermetikusan lezárták, amerikai fegyveres tüntetők pedig betörtek a Capitolium épületébe. És ez még csak januárt hetedike.

Csepelyi Adrienn

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images