A legjobb esélyekkel indulni

Teljesen természetes, hogy szülőként azt szeretnénk, hogy a lehető legjobb körülményeket és lehetőségeket teremthessük meg a gyerekünknek. Milyen csodálatos lenne, ha előre garantálhatnánk számára a hosszú, boldog életet! Ez a vágy egyidős az emberiséggel. Az asztrológia híveinek épp ezért kézenfekvő lehet, hogy a baba tervezésekor a születés időpontját ilyen szempontból is megvizsgálják vagy megvizsgáltassák.

Hiszen olyan sok az ismeretlen, a kiszámíthatatlan egy ember életében, a körülöttünk lévő világ pedig annyira bizonytalan... hát, miért ne kereshetne valami kis bizonyosságot ott, ahol a hitét tartja?

Szóval, ebben a cikkben most nyitottan állunk ehhez a kérdéshez, és erre kérünk téged is; legalább a következő hat percben fogadjuk el és tartsuk tiszteletben, hogy embertársaink egy szabad szemmel is jól látható része hisz az asztrológiában. Abban, hogy egy ember sorsa és jelleme összefüggést mutat a bolygók járásával, hogy az emberek és égitestek világának eseményei között valamiféle szinkron van. E logika alapján érthető felvetés, hogy vannak olyan szempontok, amelyek befolyásolják a születendő baba személyiségét és boldogulási esélyeit a világban.

Azt még a laikusok is tudják, hogy bizonyos csillagjegyű emberek elvileg nem kompatibilisek egymással. Hozzáteszem, a férjem és én minden ilyen jellegű forrás szerint a lehető legrosszabb kombináció vagyunk. Persze nem mentünk bele a kérdésbe túl mélyen, csak poén szinten néztük meg ilyen-olyan online teszteken, hogy bizony én, a Kos és ő, a Skorpió jobb, ha nem packázunk egymással. Hát, ehhez képest egyelőre bírjuk a gyűrődést, nem érzem, hogy jobban küzdenénk más pároknál, de ki tudja, lehet, a köreinkben mindenki Kos és Skorpió.

Azt akarom mondani ezzel az egésszel, hogy abszolút érteni vélem, hogy akinek az asztrológiai szempontok fontosak, az szeretné, hogy a gyereke (és a család) ilyen tekintetben a lehető legjobb esélyekkel induljon.

A szorongás nagy úr

Ma gyereket vállalni már közel sem olyan evidens, mint régebben. Túl sok a bizonytalansági tényező, egyik válság jön a másik után, itt a klímaváltozás is, és egyre többen döntenek úgy, hogy inkább nem vállalnak gyereket. Ki a fenntarthatóság miatt, ki azért, mert fél, hogy nem tudja garantálni a gyerekének a biztonságos jövőt, aztán persze vannak azok is, akik csak simán nem akarnak szülővé válni. A stressz mindenesetre kőkeményen jelen van a családalapítás témában, és az asztrológia ennek csökkentésében játszhat fontos szerepet.

„A várandós szülők erős stressznek vannak kitéve. A lehető legjobbat akarják nyújtani gyermekük számára, de úgy érezhetik, hogy ennek befolyásolásában túl kevés a mozgásterük

– mondta Aiyana Willard, a londoni Brunel Egyetem pszichológiaoktatója, a vallások és a természetfeletti hiedelmek kulturális evolúciójának kutatója.

„Ez a bizonytalanság szorongást kelt az emberekben, különösen, ha nem kisebb a tét, mint például egy gyerek jövőbeli sikere és jóléte.”

Willard szerint, ha a szülők megpróbálják befolyásolni jövendőbeli gyerekük asztrológiai jegyét, az azt az érzetet keltheti bennük, hogy jobban kézben tudják tartani a helyzetet, azaz: visszaadja nekik a kontroll érzését. Márpedig, ha így nézzük, az, hogy csökken a szorongás, jót tesz a szülőknek és a gyereknek is.

Nincs garancia

Barbara VanDenburgh, harmincas éveiben járó szerkesztő, aki történetesen Vízöntő jegyű, például azt mondja, hogy ha valaha szülni fog, jókora erőfeszítéseket tesz majd annak érdekében, hogy a gyereke ne legyen Szűz. „Minden Szűz, akit ismertem, kiborított és megterhelt. Mintha egy párhuzamos világban élnének, amihez nem tudok hozzáférni és képtelen vagyok megérteni” – mondta. És mielőtt azt hinnénk, hogy csak mélyen spirituális szemléletűek gondolkodhatnak így, VanDenburgh nem vallásos, nem hisz a szellemekben, és általában a racionális magyarázatot keresi mindenre. Ám az eddigi tapasztalatai alapján arra jutott, hogy a Szűz jegyű emberek nagyobb százalékban mennek az idegeire, mint más csillagjegyűek, és szeretné, ha ez a saját gyerekével véletlenül se fordulhatna elő.

Claire Comstock-Gay, más néven Madame Clairevoyant, a The Cut online magazin asztrológusa szerint viszont egy adott csillagjegy még semmire sem garancia.

„Az egyes jegyekhez kapcsolódó jellemvonások sokféleképpen kifejezhetők. Nem minden Oroszlán drámakirály(nő), nem minden Szűz tisztaságmániás” – mondta. Sok más szempont is van, és mivel a születés pillanata is fontos tényező asztrológiai tekintetben, ezért szinte lehetetlen bebiztosítani mindent, percre pontosan, és ez nem is lenne helyes.

Az ember személyiségét és sorsát ezer szempont befolyásolhatja, ezért még akkor sincs garancia a várt eredményre, ha valami csoda folytán pontosan akkor születne a baba, ami a kalkulációk szerint a tökéletes lenne.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekeknek bőven elég feladat saját magukat megismerni, felfedezni anélkül is, hogy a szüleik csillagjegyek szerint akarnák őket előre meghatározni, és ezt még asztrológusként is kiemelten fontosnak tartja.

Programozott függetlenség

Az utóbbi időben egyre többen fordulnak az asztrológiához, ami nem kis részben köszönhető annak, hogy polikrízisben élünk, azaz egy olyan korszakban, ahol válság követ válságot, és kimaradnak a két nehéz időszak közti „boldog békeidők”. Az elbizonytalanodott, talajt vesztett ember pedig hajlamosabb a megfoghatatlan, az anyagon túli, azaz: az ezoterikus felé fordulni. Ráadásul, mint mindent, ezt a folyamatot is felgyorsítja és felnagyítja a közösségi média, ahol az utóbbi években óriási lendületet kapott a spiritualizmus.

Igen ám, de az előző generációk életében is volt már krízis, ott is előfordult olyan szülő, aki az asztrológiát hívta segítségül a gyerektervezéshez, így felnőtt már olyan generáció, aminek születési időpontját így matekozták ki. Georgia Andrews például a harmincas éveiben jár, Nyilas csillagjegyű. Édesanyja igazi fekete övesnek számít a kérdésben, nem bízott semmit a véletlenre. Nemcsak a napot, hanem a napszakot is meghatározta, ezért programozott császárral szülte meg a babáját. Az lebegett a szeme előtt, hogy a baba mindenképp Vízöntő legyen.

„Ha reggel születek, az úgy tudom, a függetlenségemre hatna, ha délután, akkor szorosabb lenne a kapcsolatunk anyával. Végül a reggelt választotta, és nem bánta meg”

– mondta Andrews, és hozzátette, hogy a Vízöntő független, erős akaratú és természetű lehet, ami rá történetesen igaz is, és pár apróságot leszámítva úgy tűnik, nagyjából bejöttek a számítások. Alapvetően jó érzései vannak anyja döntése kapcsán, még akkor is, ha számára ez inkább csak egy jópofa családi anekdota. De, mint mondja, „azért tette, mert úgy gondolta, így lenne számomra a legjobb és ezzel furcsa lenne vitatkozni”. 

A Redditen is érdekes diskurzusokra leltem a témában. Az egyik felhasználó például nem tervezi kiszámolni a gyereke ideális születési időpontját, de őt magát gondosan kikalkulálták a szülei. „Apa Ikrek, anya Vízöntő, és Ikreknek terveztek. Szerintem remek ötlet! A szüleimmel hihetetlen kapcsolat volt közöttünk mindig” – írja. Egy másik felhasználó pedig azt ecsetelte, hogy mennyire örül, hogy nem Oroszlán lett, mert ahogy a szülei, úgy ő is kiborul tőlük, nem tudnak velük kapcsolódni, olyan hisztisek, és ez volt az egyetlen ok, amiért kiszámoltatták egy asztrológussal, hogy mikor tilos próbálkozniuk, hacsak nem akarnak Oroszlán gyereket.

És persze minden elégedett gyerekre jut egy elégedetlen, aki szerint nem jöttek be a szülők kalkulációi és az asztrológiai papírformának abszolút ellentmond a „végeredmény”. 

A bizonytalanság mozgásban tart

Fontos megjegyezni, hogy a mai ember már túlságosan hozzászokott ahhoz, hogy kontrollálja maga körül, amit csak lehet.

Egyre nehezebben viseljük a bizonytalanságot. A gyerekvállalás pedig maga az ősbizonytalanság.

Nem tudhatjuk, mikor fogan meg, mikor akar majd megszületni, azt pedig pláne, hogy milyen lesz. Nem tudhatjuk, melyik éjszaka lesz az, amit végre végigalszik, hogy mikor nőnek ki a fogai, mikor mondja ki az első szavait és azt sem, mikor jön el a nap, amikor először vágja be előttünk a szobája ajtaját. Hozzáteszem: éppen ez a bizonytalanság tart minket, szülőket mozgásban. Az, hogy mindig tanulni, fejlődni kell, új és újabb motivációt találni arra, hogy foglalkozzunk a gyerekünkkel és minél jobban megismerhessük őt. De megértem, hogy ebben az eredendően bizonytalan állapotban, amikor még a környezetünk is folyamatosan erősíti bennünk a kontrollvesztettség érzését, kapaszkodókat keresünk. Sokan már a párválasztásnál, sőt az esküvő tervezésénél is figyelembe veszik az asztrológiai szempontokat, hát ők pont a gyerektervezésnél hagynák figyelmen kívül a csillagjegyeket? Nyilván nem.

Amíg a dolog nem árt senkinek, addig talán nincs is ezzel baj. Aztán vagy bejönnek a számítások, vagy nem.

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép forrása: Getty Images / Allexxandar; Getty Images / John M Lund Photography Inc

Szabó Anna Eszter