Nem kötelező, de…

Noha nagyobb beruházásoknál kötelező, családi építkezéseknél, felújításkor ritkán alkalmaznak műszaki ellenőröket – pedig nagyon is hasznos volna.

Hiszen ki ellenőrzi máskülönben, hogy minden a terveknek megfelelően, megfelelő minőségben valósul-e meg? Hogy ne hagyjanak ki anyagot, réteget (például tapadóhidat a csempeburkolat alá stb.), az kerüljön az alapba, falba, amiben megállapodtunk.

Ha családi házat építesz, és azt egy generálkivitelezővel csináltatod, ő adja a felelős műszaki vezetőt is. Abban az esetben viszont, ha külön-külön bízol meg alvállalkozókat, a felelős műszaki vezető mellett kötelező műszaki ellenőrt is alkalmazni az építkezésen.

Ám ha valaki csak részfelújításokat végez – például megbíz egy tetőfedő mestert, hogy cserélje le régit, a legtöbb esetben az történik, hogy száz százalékban a mesterre bízza magát, gyakran bármiféle terv nélkül.

Nos, épp ilyenkor kellene valakit megbízni, hogy ellenőrizze a mester munkáját – ugyanakkor sokan úgy vannak ezzel, hogy nem akarnak „pénzt kidobni” egy plusz szakemberre. Márpedig azt a cikksorozat előző részeinek horrortörténeteiből is tudjuk, hogy ami az építőiparban megtörténhet, az meg is történik. Íme, öt dolog, ami miatt érdemes megfontolnunk azt, hogy felkérjünk egy műszaki ellenőrt!

1. Időt spórol neked

Noha a műszaki ellenőr nincs ott állandóan – egy családi ház építésénél vagy egy tetőfelújítás esetén hetente egyszer-kétszer ellenőrzi a folyamatokat (tehát nem úgy, mint a felelős műszaki vezető, aki a kivitelezői oldalról vigyázza a munkálatokat), mégis képes neked időt spórolni. Hogy miként?

Például úgy, hogy a szabályozás szerint minden eltakarandó szerkezet eltakarása előtt meg kell jelennie, például vízszigetelést nem takarnak el anélkül, hogy ne látta volna a műszaki ellenőr. Ha valami nem tetszik neki, visszabontatja, átbeszéli a teendőket a tervezővel, a felelős műszaki vezetővel stb. Egyrészt tehát nem neked kell hadakoznod valami olyasmiben, amihez jószerével nem értesz, másrészt nem két munkafázissal később derül ki, hogy az egészet vissza kell bontani, mert valami hibádzik.

2. Pénzt spórol neked

Olcsó húsnak híg a leve, tartja a mondás, és talán nincs olyan területe az életnek, amelyre igazabb lenne, mint az építőipar. A szakértelem, a jó munkaerő és a minőségi alapanyag bizony pénzbe kerül. Nem kevésbe. Épp ezért lehet akár vonzó is kiskapukat keresni. Például az adott felújítást nem tervezteted meg, nem kérsz róla részletes árajánlatot… Oké, de mi lesz, ha valami gond merül fel? Mi alapján kéred számon a kivitelezőn?

Egy műszaki ellenőrnek megvan a megfelelő tudása ahhoz, hogy már a kezdetekkor ellenőrizze a terveket, és feltegyen egy sor kérdést, amit laikusként mi biztosan nem fogunk tudni feltenni, kiszolgáltatva így magunkat a kivitelezőnek.

Például: mi legyen pontosan a műszaki tartalom? Mi szerepel az árajánlatban? Mit tartalmaz a részletes költségvetés? Például egy tetőfelújítás esetében: van-e benne rovarháló, milyen vastag ellenlécekkel dolgoznak, milyen a tetőfólia stb. – ehhez bizony ki kell dolgozni előre a terveket, és az ajánlatok is csak így lesznek átláthatók.

A műszaki ellenőr felhívja a figyelmed olyasmikre is, amiket egy kókler simán elhallgat előled, hogy olcsóbban dolgozhasson. Ami persze hosszú távon nagyobb rezsiköltséggel, esetleg konkrét károkkal is jár – a kókler viszont akkor már túl van árkon-bokron.

Igen, ha azt akarod, hogy jól meg legyen csinálva az a tető, akkor lehet, hogy pluszköltségekkel jár majd a munka. Mondjuk, a beszellőzés-kiszellőzés létfontosságú, de 30 szellőzőcserép plusz 100 ezer forintot jelent. 120 vagy 180 grammos tetőfóliát használjunk? Mi a rétegrend? Alumínium vagy műanyag beszellőzőszalagot alkalmazzunk? Lehet, hogy a kivitelezéskor plusz kiadást jelent a jó alapanyag és a részletes terv, meg még a műszaki ellenőrnek is van munkadíja, de mindez sokkal jobb, mint egy rosszul szigetelő vagy egyéb gondokat okozó tető alatt élni, nem?

De fordítva is működhet: egy jó szemű műszaki ellenőr azt is simán megbeszélheti a tervezővel, ha valami olcsóbban, egyszerűbben megoldható, netán bizonyos dolgok feleslegesek. Akárhogy is: a te pénztárcádat kíméli, akár rövid, akár hosszú távon.

 3. Segít, hogy minden szabályszerűen menjen

Egy műszaki ellenőr sokat tanul azért, hogy ezt a pozíciót betölthesse: nemcsak szakmai dolgokkal, de jogiakkal is tisztában kell lennie. Igen, olyanokkal is, amiket a jó magyar leleményesség gyakran figyelmen kívül hagy. Például: mihez kell építési engedély? (Nem, nem csak házépítéshez.)

A műszaki ellenőri munkához építészmérnöki vagy épületgépész-mérnöki végzettség szükséges, emellett el kell végezniük egy tanfolyamot, amelyen sok egyéb mellett jogi ismereteket is tanulnak, és sikeres vizsga után kapnak csak jogosultságot. Ezután pedig folyamatos képzésekre járnak, ötévente kötelező megújítaniuk a jogosultságukat megfelelő továbbképzések igazolásával.

Amelyek közt ott van minden, amit jogilag és szakmailag tudniuk kell. Például: ha leszigeteled a homlokzatot, ahhoz építési engedély kell-e, bejelentésköteles-e, ha arrébb kell tenni egy ablakot, s így megváltozik az utcakép, hozzányúlhatsz-e egy gázcsőhöz a társasházban stb.

Az én előző felújításomkor nagyon sokat jelentett, hogy egy gépész eligazított, mire milyen engedélyt kell beszereznem, mihez kell statikus és mit javasol, hogyan legyen költséghatékony a fűtési rendszerem. 

 

 4. Arra is gondol, amire te nem

Amellett, hogy a műszaki ellenőr ellenőrzi, minden a terveknek és költségvetésnek megfelelően megy-e, ő szakemberként még egy kontroll az építkezésen. Hiszen a tervezés egyedi dolog, nem olyan, mint az autógyártás, ahol prototípusok szerint dolgoznak. Minden épület más, és ezért több szem többet lát. A felelős műszaki vezetőnek/műszaki ellenőrnek kötelessége is jelezni, ha valami terv szerint nem jó, esetleg tervezési hibát vesz észre valahol, mondjuk (szélsőséges esetben) nem tervezték be az acél áthidalókat valahová, aminek nemcsak munka- és anyagbeli, de statikai vonzata is van.

5. Mert laikus vagy

A cikkekre érkező kommentek alapján igen sokan vannak, akik roppant magabiztosan állnak neki egy-egy munkafolyamatnak. Bevallom, sok minden van, amit én is bevállalok saját kezűleg – a jelenlegi lakásom felújítása is nagyrészt DIY módon zajlott. Ehhez azonban rendszeresen konzultáltam Giba Ágnessel, a cikksorozat elején is megszólaló belsőépítész barátnőmmel, és minden olyan munkafázishoz szakembert hívtam, amelyhez nem értek: így a gáz- és villanyszerelésnek sem én feküdtem neki (hála istennek).

Egy építkezés természetesen teljesen más tészta: ezernyi dolog van, amihez egy átlagember egyszerűen nem ért, és kész.

Ahhoz, hogy biztonságban, költséghatékonyan épüljön fel/alakuljon át az otthonunk, bizony, jól jön valaki, akiben szakmailag és emberileg is ráhagyatkozhatunk. Erre – amellett, hogy jó szakembert bízunk meg – sok esetben a legjobb egy műszaki ellenőr.

 Csepelyi Adrienn

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/AJ_Watt