Éppen ezért a nagymamai köszöntő foglalkoztat leginkább, emlékezem, és segítek a lányaimnak ebben és az ünneplésben is, de én nem igénylek említést a saját anyai mivoltomban. Furcsa helyzet. Főleg, hogy egyébként is imádom a körülöttem élő nagymamákat megfigyelni, kicsit talán mazochista módon elkalandozva, hogy az én anyukám milyen nagymama lett volna. Talán a lelkes figyelmemnek is köszönhető, hogy

igazi „nagyipéldaképekkel” találkozom rendszeresen, akik sokszor bátrabbak, vagányabbak, a nagymamaságukat jobban megélni merők, mint a temérdek elvárással küzdő mai anyukák.

Az én gyerekkoromban még nagyjából kétféle „nagyisztenderd” volt: az „otthonkás sütiillatú” és a „kosztümös nagyasszony”. Most meg?

Trendi mami a játszón

Katival rendszeresen szoktam találkozni a játszótéren, időnként mi vagyunk a magas sarkús különítmény. Nincs olyan szettje, amit ne fogadnék el boldogan (az alakjával együtt), pedig 20 évvel idősebb nálam. A leheletfinom, nagyon menő smink és a Zara katalógus-szettek nem tántorítják el attól, hogy beüljön a homokozóba, szaladjon a kötélpályán csúszó unokája után, vagy akár felmásszon a csúszdára. Engem sem szokott különösebben zavarni a játszótéri akciókban, ha éppen csiniben vagyok, de ez egyrészt nem mindig van így, másrészt

én még tornacipőben sem vagyok annyira vagány és fürge, mint ő nyolc centis ezerpántos szandiban.

A trendi külső ellenére – néhány beszélgetés alatt – kiderült, hogy sok dologban elég konzervatív. Nem helyesli, hogy a fiúk babázzanak, az unokái öltöztetésében a klasszikus kék-rózsaszín vonalat támogatja, és felvont szemöldökkel meséli, ha a fia felesége időnként kicsit sokat dolgozik, és gyakran kell neki játszótereztetni az amúgy már nagyóvodás és iskolás gyerekeket. Akiknek azért szerinte leginkább az anyukájuk mellett a helyük. Neki pedig otthon a konyhában, hiába nem szeret főzni, azért a fél hétkor érkező meleg vacsorát minden este csúszás nélkül prezentálja a még hatvan fölöttiként is elég sokat dolgozó férjének.

Jóganagyi és „onmama”

Marcsi egy barátnőm anyukája, akivel a lánya esküvőjén találkoztam először, és másnap már be is jelölt a Facebookon. Ekkor még nem voltak gyerekeink, aztán mindkettőnknek lettek, és Marcsinak az addig sem visszafogott közösségi médiás életét elárasztotta a nagymamaság. Ne azokra a virágokat és idézeteket posztoló, mindent megosztó idősekre gondoljatok, akik hajlamosak a rutintalanságuk miatt túltolni az értelmetlen kontentet. Ő külföldi WHO állásfoglalásokat foglal össze magyarul a legfrissebb hozzátáplálási irányelvekről, csodaszép (bár néha kicsit sok) fotót posztol az unokájáról és kedvenc hobbijáról, a jógáról.A legmenőbb telefonja van, amit nemcsak facebookozásra használ, csetel, e-mailezik, nemrég regisztrált az Instagramra. És mindezt munka mellett csinálja.

Az aktív online élethez az is hozzátartozik, hogy a valóságban is szuperlelkes nagyi, ha kell, szabadságot vesz ki, hogy babajógára vihesse az unokáját, és nemcsak azért, hogy ezt ki is posztolja.

Minden újdonságot lelkesen fogad, mindennek utánaolvas, igazi információfüggő. Közben pedig mindennap jógázik, csodásan néz ki, indiai utazásra gyűjt és még arra is van energiája, hogy töretlen optimizmussal keresse azt a nagypapit, aki bírja ezt a nem éppen meditatív tempót.

Nagyi és anyu egyszerre

Editet gyerekkorom óta ismerem, végigkövettem a családjuk akkor tényleg újdonságnak számító bővülését: negyvennégy évesen azt hitte, változókorban van, majd pár hét után gyanús lett neki, hogy nem egészen erről van szó. Gyorsan kiderült, hogy huszonegy és tizennyolc éves – szinte felnőtt – gyerekei mellé érkezik egy „utolsó napsugaracska”.

Így Edit most amellett, hogy háromszoros nagymama, egy kiskamasz anyukája is.

Ennek megfelelően alakították át a házukat, ahol a hatalmas nappali és a minikert tele lett kisebb és nagyobb gyerekeknek is ideális pihenőhelyekkel, játékkosarakkal, olvasósarkokkal. Azt a fajta nagycsaládi életet élik, ahol mindenki a közelben lakik, és a szülői házban mindig van valaki – akire akár rá is lehet bízni az egyik (vagy mindhárom) unokát. Nagy élet zajlik, Edit minden hajnalban megfőz nagyjából 20 emberre, aztán aki épp arra jár ebéd vagy vacsoraidőben, az eszik, náluk mindig kész minden arra, hogy betoppanjon nyolc váratlan vendég, ezért aztán gyakran be is toppannak.

A klasszik nagymama modern verziója

Erzsi olyan, mintha egy régi típusú nagymama 2.0 verziója lenne. Imád főzni az unokáinak, de a legfrissebb Jamie Oliver videókból inspirálódik, és ha kell, akkor fondant-nal borított repülős tortát készít a légi járművek iránt rajongó unokájának. Van kertje, amibe alkalomszerűen ültet is virágokat, legtöbbször a lányunokája által kiválasztott pinkeket és rózsaszíneket. De leginkább a szép zöld fű, és a homokozó az, amivel az unokákat várja, hogy egy kis friss levegőt szívjanak a nagyinál a Budapest melletti kistelepülésen.

Közben, ha kell, besegít a gyerekek szállításába, családi ünnepséget szervez, és nyaranta mehetnek hozzá „nyaralni” az unokák, amíg a szülők dolgoznak.

Még nem nyugdíjas, de könyvelőként dolgozik, így maga osztja be az idejét. Ennek, meg a rengeteg energiájának köszönhető, hogy minden tekintetben elkényezteti a lánya családját: mindig csomagol néhány finom falatot, átviszi és elindítja náluk a saját robotporszívóját, ha kell – szóval ott segít, ahol csak tud. Azért otthonka helyett inkább farmerben és pólóban ténykedik.

Inspiráló nagymamák külföldről

Elon Musk anyukája, a világszerte ismert 70+-os modell és dietetikus May Musk  amellett, hogy elképesztően néz ki, és iszonyú menő Insta-oldallal rendelkezik, nyolcszoros nagymama is.

Blythe Dannert, Gwyneth Partlow anyukájának nevét lehet, hogy nem ismerik annyira sokan, de az Apádra/Vejedre/Utódomra ütök filmekből mindenkinek ismerős: ő játszotta Robert de Niro feleségét. És bárkit szívesen helyretesz, aki kritizálja az unokái nevét (Apple és Moses).

A 90 éves taiwani nagymama, Moon Lin 83,4 ezer követővel osztja meg menő szettjeit, amiket maga vásárol és állít össze.

Ezek a sikkes hölgyek és urak is könnyen lehet, hogy nagymamák és nagypapák.

A Not So Mumsy ausztrál modern anyukablog alapító főszerkesztője, Marica Leone egy közös kampányban vett részt az anyukájával, aki 11 gyermeket nevelt fel: hatot szült és ötöt örökbe fogadott. Ő mondta mindig azt a lányának, hogy ne hasonlítsa magát másokhoz, küzdje meg a saját versenyét. Ez pedig minden anya és nagymama számára érvényes tanács lehet.

Ti milyen oldschool vagy newschool nagyikat ismertek?

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Innocenti