„Nemcsak a hírességek körében, hanem a hétköznapi életben is egyre jellemzőbb, hogy kitolódik a szülés időpontja” – mondta dr. Végh György, a Szent János Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa. „Azonban minél idősebb a kismama, annál nagyobb esélye van annak, hogy kóros lesz a terhesség, bizonyos kor fölött jóval gyakoribb a terhességi magas vérnyomás, a terhességi cukorbetegség, a terhességi toxémia, illetve a koraszülés. Mivel a szövetek sincsenek már olyan állapotban, mint fiatal korban, jóval nagyobb a császármetszés aránya. 

Kockázatot jelent továbbá az idősebb korban vállalt terhességnél a magzati kromoszóma-rendellenességek nagyobb gyakorisága, ezek viszont szűrővizsgálatokkal észlelhetőek. Éppen a kötelező szűrés az oka annak, hogy egyes betegségek gyakrabban kerülnek napvilágra, mint a fiatal szülők babáinál, hiszen 37 éves kor alatt nem kötelező elvégeztetni ezeket a teszteket.”

Az, hogy miért tolódik ki a szülési kedv a fejlett országokban, mindenki számára világos.

A nemi szerepek átalakultak, a nők is építenek karriert, a párkapcsolatok egyre bizonytalanabbak, sokan valóban csak a negyvenes éveikben találnak olyan társat, akivel biztosítottnak látják a családalapítást.

Dr. Végh György sok párral találkozik, és ő is hasonlóképpen látja ezt a problémát. A férfiak „kifutási ideje” sokkal hosszabb, mint a nőké, akik viszont egyre önállóbbak, mégis sürgeti őket az idő. Tehát nem ugyanazt, és nem ugyanakkor akarja a nő és a férfi.

Az adott társadalmi jelenségek alapján megpróbáltam kategorizálni, ki miért vállal későn gyereket, és példákat is mutatok. Nyilván vannak olyan kategóriák, amelyekre nem gondoltam, és akadnak olyan „idősebb szülők”, akik több csoportba is besorolhatók lennének. Az extrém, rekordokat döntögető dél-kelet ázsiai és román anyukákkal ezúttal nem foglalkoznék, hiszen az ő, gyakran minden ésszerűségnek ellentmondó vállalásuk valóban nem hétköznapi.

1. Csapongók

A legmarkánsabb példa a csapongó férfiakra, akik sok családot alapítanak, aztán továbbállnak, meg itt-ott még elszórnak egy-két gyereket, Anthony Quinn. A nagyszerű színésznek összesen 12 gyermeke született négy különböző asszonytól. Az utolsó két gyermekáldás idején 78, illetve 81 esztendős volt. 86 évesen halt meg, vagyis öt esztendeig tudta nevelni tizenkettedik gyerekét.

Czeizel Endre nem csapongott, első felesége, akitől három gyermeke született, elhunyt, majd második nejével nem lett közös gyermekük. Hatvanhat esztendősen ismerte meg a 23 éves joghallgató Dórát, akivel egymásba szerettek. Házasságát nem rúgta fel, de felesége tudott szerelméről. A társadalom kritikusan fogadja az ilyen ügyeket, de érzelmi kérdéseket nem lehet és nem is szabad kívülről megítélni. Dóra két gyermekkel ajándékozta meg az orvos-genetikust:

Czeizel Endre fia, András születése idején 71 éves volt, Fanni fogantatása idején már rákbeteg volt, a kislány nem sokkal édesapja 81 évesen bekövetkezett halála előtt jött a világra.

2. Újrakezdők

Sokan azért alapítanak családot, illetve vállalnak gyereket későn, mert az első házasságuk zátonyra futott, és új párjukkal is szeretnék megpecsételni a szerelmüket egy gyermek érkezésével. Erre rendkívül sok példát találhatunk, van, amelyik igazi sikertörténet, és akad olyan is, amelyik nem váltotta be a hozzá fűzött reményt. 

Somló Tamás esete például fájdalmas véget ért, és nem csak azért, mert a kiváló zenészt elragadta a halál. Hanem azért is, mert jóval fiatalabb élettársával – noha barátságban és szoros kapcsolatban maradtak – nem tudták megőrizni a szerelmüket, még úgy sem, hogy Somló 53 évesen, habár már voltak nagy fiai, újra apa lett. El kellett fogadnia, hogy lányának édesanyja új kapcsolatot kezd egy másik férfival, előfordult, hogy így, az új felállásban, négyesben mentek nyaralni, ami a zenészlegenda nagy lelkéről tett tanúbizonyságot.

A halál kapujában ők, volt szerelme és lánya maradtak vele, az utolsó leheletéig fogták a kezét, Lili kamaszként maradt árván.

Jakupcsek Gabriella két nagyobb fia után, új férjével vállalt még egy gyereket 45 évesen. A tévés személyiség, aki, ugye, szült fiatalon és negyvenen túl is, korábbi interjúiban kiemelte, hogy érettebben máshogy éli meg az ember az anyaságot. Fiatalon, a karrierépítés és a hivatásban való elmélyedés közben minden hektikus az ember körül, nem tud tervezni, „csak úgy” alakulnak a dolgok.

Idősebb korban, rendezett viszonyok és körülmények között az ember jobban tud tervezni, tudatosabb, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb.

A cikk apropóját szolgáltató Rachel Weisz és Daniel Craig is élt korábban tartós kapcsolatban, a színésznő kisfia 12 éves, a színész lánya 25 esztendős. Nem sokkal azután ismerkedtek meg, hogy Rachel és élettársa útjai szétváltak, 2011-ben össze is házasodtak. Tudatosan elzárkóznak a nyilvánosságtól, Rachel a házasságukról is csak annyit mondott korábban, hogy

soha nem ambicionálta a férjhezmenetelt, egyszerűen csak az élet odasodorta elé azt az embert, aki megváltoztatta a véleményét a házasságról és a szerelemről. 

Liptai Claudia is azok közé tartozik, akiknek volt elég bátorságuk egy válás után új életet kezdeni, és akik negyven fölött vágtak bele a gyermekvállalásba, a tévés-színésznő 43 évesen szülte második gyermekét. Fésűs Nelly is közel volt a 43-hoz, amikor kamaszlánya mellé szült egy második kislányt is új párjának, Vajtó Lajosnak, aki 54 évesen lett megint apa.

De ide sorolható Alain Delon, aki 55 és 59 évesen élhette át újra az apai örömöket, bár az ő újrakezdése sem sikerült jól, viharos válás lett a kései szerelem vége. 

3. Akiknek későn jött össze

Fehér Anna színésznő nem jószántából szült 53 évesen, hanem azért, mert hosszú évekig nem jött össze a baba. A kis Barnabás érkezése mindenképpen ritkaság volt, ötvenen túl szülni ugyanis nemcsak lelkileg kihívás, de orvosilag is ritka. A színésznő és párja kapcsolatát nem tartotta egyben a kisfiú születése,

három évvel később elváltak útjaik, de ez semmit sem von le a színésznő boldogságából, hiszen Barnabás érkezése valóságos csoda.

Fábry Sándor is sokáig várt arra, hogy végre apa lehessen, ami 57 évesen sikerült neki, Borbála tette teljessé a showman és párja életét. 

Holly Hunter színésznő a színpadon esett szerelembe: az a kollégája lett élete párja, akivel a szerepe szerint bántalmazó kapcsolatban élt. A valós életben szerencsére erről nincs szó, a gyermekáldás azonban későn érkezett, tekintve, hogy Holly 43 éves volt, amikor megismerkedtek. Az ikerfiúkat 48 évesen szülte.

Hosszas várakozás és próbálkozás után adhatott életet gyermekeinek Courtney Cox és Kim Basinger színésznő is, mindketten – habár már tartós kapcsolatban éltek – negyven felett szültek.

Nicole Kidman első férjével, Tom Cruise-zal két gyereket fogadott örökbe, miután nem lehetett közös. Második férjével azonban összejött a baba, 39 évesen adott életet kislányának, két évvel később béranya hordta ki második közös gyermeküket. Azt azonban fájlalja a színésznő, hogy adoptált gyermeki nem vele, hanem apjukkal élnek.

4. Későn jött az ideális partner

Simorjay Emese színésznő 40 éves volt, amikor megismerte később férjét, és mire minden elrendeződött körülöttük, eltelt néhány esztendő, Emese 44 évesen adhatott életet első gyermeküknek. Egy percig sem gondolták úgy, hogy azért, mert viszonylag későn kezdték meg közös életüket, le kell mondaniuk a gyerekről. Sőt, Emese azzal érvelt egy korábbi interjúban, hogy a fiataloknak olyan gyakran csúszik be váratlanul egy baba, aki sokszor sajnos útban van,

a kései, tudatos gyerekvállalásnak viszont megvan az a szépsége, hogy a gyermek ilyenkor valóban áldás és nem teher.

Geena Davis színésznő is 46 éves volt, amikor megszülte a lányát, neki a negyedik férjéig kellett várnia, mire úgy érezte: ennek a férfinak végre boldogan szülne. Iráni származású párjával nem érték be ennyivel, Geena 48 évesen szülte meg az ikerfiúkat.

Szulák Andrea 43 éves volt, amikor tíz évvel fiatalabb párjával együtt kislányuk érkezésének örülhettek. És ugyan a kapcsolat nem bizonyult örök életűnek, Andrea életét – a munkáján kívül – imádott lánya teszi teljessé. 

Madonna esete érdekes, mert a lányát úgy szülte – 38 évesen –, hogy a gyermek apja valójában nem volt más, mint egy két lábon járó, beazonosított spermadonor. Ugyan volt kapcsolatuk, de Carlos Leon legfőbb szerepe a díva életében kétségkívül az volt, hogy anyává tette. Guy Ritichie-vel már valódi partneri viszonyt folytattak, össze is házasodtak, 41 éves volt Madonna, amikor megszületett kisfiuk.

Marcia Cross színésznő is azok közé tartozik, akik negyven felett találták meg az igazit: ő és a tőzsde nagyura azonban nem mondtak le a családalapításról, Marcia 44 volt, amikor megszülte ikerfiait.

Mariah Carey az a fajta tehetség, akinek jót tett volna, ha egy stabil kapcsolatban meg tud pihenni. Nem adta meg neki az élet: 41 évesen szülte ikreit 31 éves férjének, de válás lett a kapcsolat vége, jelenleg bipoláris zavarral kezelik az énekesnőt.

Halle Berry amilyen gyönyörű, olyan balszerencséje van a férfiakkal, még azokkal is, akik gyermekkel ajándékozták meg. Lányát 41 évesen szülte, fiát 47 esztendősen, de lánya apjával évekig harcban állt a gyerekfelügyelet miatt, sőt, gyerektartást is fizetnie kell a férfinak. Sajnos fia apjával is szakítottak, de ez a válás legalább békésebb volt.

Dr. Erős Mónika, a Szent János Kórház Patológiai Osztályának főorvosa orvosként és viszonylag idősen szülő édesanyaként is beszélt a témáról. Ő is azok közé tartozik, akik azért szültek későn, mert csak akkor találtak megfelelő partnert a családalapításhoz.

„Másfél évvel a férjem megismerése után már állapotos voltam az első fiammal, 36 és fél évesen szültem az első gyermeket” – mesélte Mónika. „A második idején már majdnem negyven voltam. Ekkor várandóságom félidejében ultrahangos vizsgálattal megállapították, hogy kevés a magzatvíz a baba körül, így a további 16-18 hétig kórházban kellet volna feküdnöm, de mivel otthon egy hároméves fiúcska is várt, hosszas megbeszélések után, napi orvosi ellenőrzés és infúziós kezelés mellett nem kellett elszakadnom a családomtól. Szülni már nem hagytak, császárral jött világra a második fiam is. Én, ugye, fiatalon nem szültem, de már ezt a több mint háromévnyi különbséget is megéreztem. Noha fiatalos a külsőm, az ember teste mégsem hazudik, nehezebben viseltem mindent három évvel később, például vizesedett a lábam. És nemcsak a terhességben mutatkozott meg, hanem például az éjszakázás során is, a másodiknál már rosszabbul viseltem az alvásmegvonást.

Az sem mellékes, hogy az ember tíz-tizenöt évvel fiatalabb anyukákkal van egy »csapatban« az óvodai és iskolai eseményeken, szerencsére arra még nem volt példa, hogy nagyszülőnek néztek volna.”

5. Akik tudatosan szültek későn

Celine Dion énekesnő és menedzser férje, René Angélil abban a tudatban vállalták be az újabb gyermekeket, hogy René már túl volt egy infarktuson, egy rákos megbetegedésen és egy szívműtéten. Celine 42 évesen adott életet az ikreknek, René rákja három évvel később kiújult és hat esztendővel az ikrek érkezése után, 74 évesen, elhunyt. 

Kelly Preston és John Travolta súlyosan beteg fia 17 éves volt, amikor elhunyt. A színészházaspárnak lányuk jelentett vigaszt, de úgy gondolták, a gyászt akkor tudják a legkevésbé fájdalmasan feldolgozni, ha vállalnak még egy gyermeket. Benjamin születésekor édesanyja 48, édesapja 56 éves volt. 

Jaksity Kata műsorvezető első gyermeke elvesztése – a kislány halva született – után nehezen állt talpra, de aztán kiegyensúlyozott családi élete valamelyest gyógyírt jelentett a számára. Házassága azonban meg-megingott, férjével többször különváltak, legutóbbi egymásra találásukat – két fiúgyermek után – egy kislánnyal pecsételték meg, Kata ekkor 42 éves volt. Sajnos azonban a házasság azóta újra zátonyra futott.

6. Halogatók

Pásztor Anna és férje, Balázs 26 évnyi ismeretség, kaland és váltakozó felállás – hol egyiküknek volt másik párja, hol a másiknak – után vállaltak gyermeket. Az Anna and the Barbies énekesnője ekkor 40 éves volt, majd két évre rá megint kisbabának örülhetett a pár.

Monica Bellucci és férje, a szintén színész Vincent Cassel 14 évvel a megismerkedésük után vállaltak gyereket, a gyönyörű díva ekkor 40 esztendős volt, a második érkezésénél pedig már 46. Kár, hogy házasságuk nem élte túl a család kiteljesedését.

Összességében az, hogy ki mikor szül, rengeteg körülménytől függ. Dr. Erős Mónika úgy látja, hogy aki fiatalon válik anyává, még nem aggódja túl a dolgot, sokkal természetesebben kezeli a helyzetet, inkább az ösztöneire hallgat, és kevésbé tudatos, aggodalmas.

De ha nem adatik meg az, hogy az ember az ideális korban – 25 körül – szüljön, akkor sem nem szabad lemondani az álomról, hogy anyává váljon.

Tamás Rita

Hiszem, hogy az ember igenis annyi idős, amennyinek érzi magát – Anyává válni 50 évesen Olvassátok el Tamás Rita írását Zsuzsáról, aki ötvenévesen vállalta első gyerekét.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/Kevin Winter