Miért kopaszodnak a férfiak?

Van, akinek a homlokánál indul, ritkább esetben a fejtetőn kezdődik, de a legtöbb férfi előbb-utóbb kopaszodni kezd. A férfiak hajritkulásához három tényező járul hozzá: a genetika, a hormonok és az életkor.

A genetikai vonalat talán nem szükséges magyarázni: ha egy férfinak az apja is kopaszodik, akkor bizony jó esélye van arra, hogy az idő múlásával az ő hajkoronája is olyan formát fog felvenni, mint férfi felmenőié. Magának a kopaszodásnak az oka a férfi hormonoknál keresendő: a tesztoszteron más, vele függésben álló hormonokkal karöltve tehet a férfiak hajának módszeres kihullajtásáról. Ugyanis érzékenyen hatnak a hajtüszőkre, aminek következtében rövidül a hajszál növekedési ciklusa, elvékonyodik, majd elhal és kihullik. Mindez csak a fej bizonyos pontjain lévő hajszálakra van hatással, ezért fordul elő az, hogy a férfiak a mindenki által jól ismert sémák szerint kopaszodnak:

a hajvonal elkezd hátrafelé húzódni a homloknál, ritkul a fejtetőn, ám például a tarkón lévő hajszálakat nem érinti a hormonkoktél romboló hatása, így ott megmarad a haj.

Mindemellett persze az életkornak is meghatározó szerepe van, ugyanis annak a genetikai lottónyertesnek, aki fiatalon nem kezdett kopaszodni, ahogy idősödik, és a szervezete egyre jobban épül le, a haja is elkezdhet kihullani. Persze vannak szerencsés kivételek, akiket egy életen át elkerül a kopaszodás, ám ők sajnos a kivételt jelentik, és nem a szabályt. Mindez pedig azért probléma, mert sok férfi szorong a kopaszodás miatt, és egy részük nehezen küzd meg a ténnyel, hogy bizonyos területekről kihullik a haja.

A kopaszodás megszüntetése – beültetés nélkül

Paul Kemp, a HairClone társalapítója és vezérigazgatója maga is kopaszodik – elmondása szerint ezért választotta tudományos témájának a férfiak hajhullását. A vállalat ugyanis olyan kísérleti sejtterápiát fejleszt, ami a kopaszodást megelőzni szeretné – nem pedig kezelni, mint a már most elérhető és elég drága hajbeültetések.

Az utóbbi években a tudósok ugyanis felfedezték, hogy a kopaszodás eredete a hajszálak alapját alkotó specializált bőrsejtek, úgynevezett dermális papillák elvesztésében rejlik. Ezek a sejtek kulcsfontosságúak a haj vastagságának, növekedésének, szerkezetének és talán még a színének szabályozásában is. De a legtöbb férfi esetében ezeket a sejteket fokozatosan elpusztítja a dihidrotesztoszteron nevű hormon, amely a férfi test érését okozza a serdülőkor alatt.

„Egy hajszálon körülbelül ezer dermális papillasejt van – mondta a Guardiannek Kemp.

„Minél több ilyen sejt van a hajszálon, az annál vastagabb lesz. Ám amikor fogyni kezdenek, és a számuk a felére csökken, a haj elvékonyodik.”

A folyamat vége az, hogy a hajszálak annyira vékonyak lesznek, és olyan lassan nőnek, hogy gyakorlatilag láthatatlanná válnak, majd kihullanak.

Kemp és vállalata pedig azon dolgozik, hogy ezt az elvékonyodási folyamatot átfordítsa. Terveik szerint a kezelés menete úgy nézne ki, hogy egy ember száz hajszálát őriznék lefagyasztva, majd amikor szükség van rájuk, felolvasztják őket, és ezekről lehetne a dermális papillasejteket laboratóriumi körülmények között szaporítani. Ezeket a sejteket pedig visszainjekciózzák a fejbőrbe, ami által a haj újra erőre kap. 

Kísérleteket eddig csak egereken végeztek el, de ezeknek az eredményei bizakodásra adnak okot – 12-18 hónapon belül pedig megkezdik az eljárás tesztelését önkénteseken is.

A tudósok szerint a dermális papillasejtekben olyan genetikai markerek is megtalálhatóak, amikből az is kimutatható, hogy az adott egyénnek hol fog húzódni a kopaszodás által a hajvonala, mely területek érintettek, és ezáltal megelőzés jelleggel lehet majd kezelni a pácienseket. Kemp elmondása szerint ez az eljárás tehát elsősorban a fiatalabb korosztálynak lehet hasznos, akik szeretnék megelőzni a kopaszodást.

Forrás: ITT és ITT.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Regina Burganova

Dián Dóri