– 

1. Szex első látásra

„Honnan tudtad, hogy Meghan számodra a nagy Ő? – kérdezték Harry hercegtől abban az interjúban, amiben nyilvánosságra került az eljegyzésük.

„Az első pillanatban éreztem” – szólt a romantikus válasz… amitől most valószínűleg minden érző szívű nő azonnal szanaszéjjel olvad meghatottságában. Pontosabban olvadna! Ha nem lennének a holland tudósok.

A Groningen Egyetem pszichológusai ugyanis azt kutatták, valóban létezik-e szerelem első látásra. A válasz pedig felettébb kiábrándító: amit akkor érzel, amikor megpillantod életedben először a szerelmedet, az bizony nem egyéb, mint fizikai vonzalom. Csak hogy jobban értsd: nix költészet, zéró romantika, fennkölt gondolatok is nuku. Amit ilyenkor magadon tapasztalsz, az a jó öreg dughatnék, semmi más.

A kutatók közel négyszáz, javarészt holland és német diák részvételével végezték el a felmérést. A diákok 60 százaléka nő volt, és legtöbbjük heteroszexuális, akik online kérdéssort kaptak, illetve különböző hosszúságú speed datingen (azaz gyorsrandin) vettek részt. A tesztek elemzésekor 32 résztvevő (akiknek a nagy része amúgy férfi volt) állította azt, hogy 49 esetben éreztek a frissen megismert partnerük iránt szerelmet első látásra. A rózsaszín ködöt azonban némileg árnyékolta a tény, hogy az urak ezeket a hölgyeket fizikailag is felettébb vonzónak találták. Amikor később – ha már Harryékhez hasonlóan szárba szökkent a viszony – úgy emlékeznek erre a pillanatra, hogy tulajdonképpen már ott beleszerettek a másikba, az „nem egyéb, mint utólagos történelemgyártás” – foglalták össze eredményeiket a kutatók. Viszont éppen az azonnali fizikai vonzalom miatt ezeknél a pároknál később is jellemző volt a szenvedély a kapcsolatra.

2. Sülve-főve

Jó-jó, azt már tudjuk, hogy az érzés, ami úrrá lesz rajtunk új párunk kapcsán, nem egyéb, mint szexuális vonzalom. De ha már kölcsönösen úrrá lett rajtunk, miért ne engedelmeskedhetnénk neki, nem igaz? – vélik sokan, és így is tesznek. Friss szerelmükkel legszívesebben minden pillanatot együtt töltenének, senki más társaságára nem vágynak jobban, mint a szívüket megigéző tekintetek tulajdonosáéra. Ám aki így gondolja, bizony rosszul teszi, állítja egy brit pszichiáter.

Heti kettőnél többször szerinte vétek találkozni az újdonsült szerelmeseknek, csak így biztosíthatják ugyanis, hogy a legmélyebb érzéseiknek legyen idejük kibontakozni. Ezáltal pedig nem fogja elhomályosítani (annyira) a rózsaszín köd a tudatukat és az esetleges problémákat, a makulákat is jobban észre fogják venni.

Így aztán elkerülhető, hogy két évtized múlva ocsúdjon fel bárki a fejét fogva, hogyan is köthette össze az életét egy önző, csélcsap, nárcisztikus féreggel. Például.

A ritkább találkozó azért is jó, mert így elkerülhető az a gyakori probléma, amikor az egyik fél annyira belelkesedik már a kapcsolat legelején, hogy éppen ezzel riasztja el a párját – annak ellenére, hogy a viszonyuk temérdek potenciált hordozott (volna) magában. Persze a ló másik oldalára sem kell átesni, az sem jó, ha túl ritkán randiznak a felek. Heti kettő – ez lesz a tuti befutó, és így legalább a baráti kapcsolataidat vagy a sportolást sem kell elhanyagolnod.

3. „Én írok sms-t magának. Kell több? Nem mond ez eleget?”

Lehet, hogy Tatjana is sikeresebb lett volna Anyegin szívének azonnali meghódításában, ha okosabban fogalmazza meg az üzenetét, és mindezt Messengeren mondja el. Egy friss vizsgálat szerint ugyanis azok a párok a legboldogabbak a kapcsolatukkal, akik hasonló üzenetküldési szokásokkal bírnak. Egy New York-i egyetem pszichológusai a 18-29 év közötti korosztályt faggatták üzengetési habitusukról. Milyen sűrűn kezdeményeznek ők egy beszélgetést például, és hogy milyen célból írnak, csak jelzésértékűen köszönnek, az érzelmeiket öntik karakterekbe, netán konkrét dolgokat akarnak-e megbeszélni? A válaszaikból, illetve az ezt követő kérdőív elemzéséből arra derült fény, hogy azok a párok a legelégedettebbek a sorsukkal, ahol hasonló jelleggel folyik az online csevej.

Mondjuk, ez érthető is, baromi fájdalmas lehet akár az, ha valaki a szerelmi vallomásodra csupán egy mosolygós emojit küld válaszul, de legalább ennyire bosszantó, ha a „jó reggelt!” kívánó sms-edre a pasid hosszas filozófiai eszmefuttatásokba kezd. A kutatók annyit azonban még hozzáfűztek az eredményeikhez, hogy mivel a felmérésben résztvevők háromnegyede nő volt, lehet, hogy inkább arról van szó, hogy a csajok azok, akiknek nagyon fontos az online üzengetés műfaja. Úgyhogy íme, egy praktikus tanács a férfiaknak: érdemes odafigyelni, ha pittyen a telefon.

 

Fiala Borcsa

Képek: ITT, ITT, ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/bokan76