Lassú víz…

Nem olyan nagy attrakció az egész, mégis hatalmas mutatványnak tűnik. Egyfajta lelassulás, ami a mai fénysebességgel pörgő és megállíthatatlanul oszcilláló világban szinte lehetetlen. Mert vannak a rohanó emberek, és a kevésbé rohanók. Lassút és nyugodtat szinte sehol sem látni.

Egy dologra figyelni (amikor ezer van...)

Van a hygge-ben egyfajta odafigyelés. Mondom, egyfajta. Vagyis, hogy egy dologra figyel csak az ember. Arra viszont nagyon. Elmélyül benne, szabályosan lubickol a pillanatban, és megmártózik az érzésben. Az egy dologra figyelés mesebeli állapotát elég nehéz manapság előállítani! Egyik kezünkben mindig valamilyen gép, melyen az ujjunk lövésre készen áll: mint vadásznak a ravaszon. Mert miközben eszünk, görgetünk. Miközben iszunk, csetelünk. Miközben beszélgetünk valakivel, videót nézünk. A hygge-ben ennél sokkal több a gondoskodás. Öngondoskodás (igen, már a nyugdíj előtt el lehet kezdeni, ez ugyanis másról szól). Ön- és közgondoskodás.

„A hygge egyfajta kollektív létezési mód, amelynek lényege, hogy törődjünk másokkal és önmagunkkal.”

Egyszerű dolgok

A hygge egészen egyszerű dolgokkal is kezdődhet. Például, ha olyan tárgyakkal veszem körül magam, amelyek „jól érzik magukat” a térben. Alattam. Körülöttem. Vagy a kezemben. És amelyekkel én is jól érzem magam, mert jelentésük van, történetük, formájukkal, felületükkel, kopottságukkal, színükkel üzennek valamit, ami fontos az indentitásomhoz. Az önazonosság és a saját helyünk megtalálása fontos fogalmak a hygge átérzéséhez, megéléséhez.

„Ha azt akarjuk, hogy a hygge légköre vegye körbe otthonunkat vagy egy eseményt, a dolgokat szeretettel kell elrendezni, azután el kell engedni.”

Nem mindegy, mit és hogyan tálalsz

A barátságos, élményeket adó, gondolatokat ébresztő, meghitt téren kívül, fontosak az ízek is. Nem mindegy, hogy csak átmegy az ízlelőbimbóinkon az étel, vagy sétál kicsit rajtuk, és engedi magát megcsodálni. Enni nemcsak kell, de igen jó dolog is. A minőségi alapanyagok, az odafigyelés, az elkészítéskor érzett odaadás az ízek lelke, sőt még a tálalás mikéntje is hozzátesz valami kis apró varázslatot a hygge-hez.

„Egy jó vacsora után az ember bárkinek megbocsát. Akár még a saját rokonainak is.” – Oscar Wilde

Kapcsolódás

Az odafigyelés hygge-jéről már beszéltem. De mi a helyzet szociális becsatornázásunkkal? Hány emberre, történetre, életre, gondolatra, barátra, ismerősre tudunk igazán rákapcsolódni? Mindenkinek megvan az a jelenet az Avatarból, amikor a navik varkocsuk idegvégződésével kapcsolódnak rá a lovukra, és fonódnak össze a legutolsó neuronjukon keresztül is az állattal? Hát, valami ehhez hasonló egymásra fonódás, összehangolódás lenne ideális ahhoz, hogy a hygge belebegjen az életünkbe, barátságainkba, és viszonyainkba. Hogy egy picit emberileg is együtt rezeghessünk.

„A hygge lényege az odafigyelés, a rákapcsolódás.”

Természetesen ezek sokszor illékony és rövid pillanatok. Mégis olyan erős menedéket építhetünk belőlük, ami rengeteg dologtól megvéd bennünket. Ha ügyesek vagyunk, egyfajta lelki bunkerként működhetnek ezek az emberi kapcsolatokból kialakított kuckók, melyek megóvnak a főnök atomrobbanásszerű indulatkitöréseitől. Vagy a férjünk flegmaságától. Vagy a gyerek szemtelenségétől. Vagy a barátnőnk érzéketlenségétől. A dugóban harciaskodó nagy autótól. Amire egyébként bosszankodva reagálnánk, az a hygge lelki menedékében csak bolhapattogásnak fog tűnni. Vagy legfeljebb tücsöktoporgásnak. Érdemes tehát néha elbújnunk ezekbe az emberi kapcsolatokból rakosgatott kuckókba, és ott jól kipihenni magunkat.

„Nagyra kell értékelni az emberi kapcsolatok menedéket adó biztonságát.”

Ha pedig már ennyi mindent tudunk a hygge-ről, nem marad más hátra, mint az, hogy elkezdjünk így élni. Mert erre harmóniára nem csupán várni kell, muszáj tenni is érte. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne repülhetne bele a sült galamb szájunkba. De csak abban az esetben, ha történetesen épp galambot sütöttünk, és úgy gondoljuk, hogy vacsora gyanánt egymás szájába dobáljuk a falatkákat…

Finy Petra

Az idézetek Louisa Thomsen Brits Hygge című könyvéből valók. 

Petra nemrég Berlinben járt, az ő hygge-jüket „nyuggi”-nak nevezte el.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Rawpixel