Go home January, you are drunk

A téli depressziót elsősorban a hőmérséklet ingadozása és a fényhiány okozza. Azt is mondhatnánk, megszívtuk: a földgömb rossz oldalán vagyunk, hiszen ez a jelenség a trópusi országokban élők számára ismeretlen. A téli depresszió más szempontból sem túl egyenlőségpárti: túlnyomórészt a nőket érinti. Az őszi hónapokban kezdődik és január–februárban csúcsosodik ki. Még a legtöbb szakítás is ebben a hónapban történik!

A hónap közepére pedig már annyira veszítünk a szilveszteri lendületünkből, hogy január 17-re az emberek zöme feladja az újévi fogadalmait is, amire szintén létezik egy frappáns kifejezés az angolban: „Ditch New Year’s ReSolution Day”. Én csak úgy fordítanám, hogy ez a Nemzetközi add fel az újévi fogadalmadat nap. Szóval az egész január elmehet a francba – sikertelenségre és kudarcra van ítélve. Ennek oka többnyire a téli depresszióban keresendő: ilyenkor az emberek energiaszintje lemerül.

Megeshet, hogy ebben az időszakban nyomottabb a hangulatod, kedvetlen vagy, nehezen kelsz fel (hétköznap és hétvégente egyaránt), rendszeresen elkésel a munkahelyedről. Ingerlékenyebb vagy, egyre több a konfliktusod, és az önbizalmad is a béka segge alá kerül: elkezded megkérdőjelezni, hogy elég jó vagy-e bármihez és bárkinek – állítják a mentálhigiénés szakemberek.

via GIPHY

Ha te is úgy vagy vele, hogy nem szeretnéd végigvonszolni magadat a januáron, mert élvezni akarod az év minden hónapját, akkor gyere, intsünk be együtt a januárnak!

A szakemberek szerint a következőkre kell odafigyelni:

  • szánjunk magunkra több minőségi időt;
  • éljünk intenzívebb szociális életet;
  • pótoljuk a fényhiányt;
  • legyünk többet a természetben;
  • mozogjunk többet;
  • és átvitt értelemben vagy szó szerint vigyünk színt az életünkbe!

Ezen elvek alapján összegyűjtöttem néhány ötletet, amik segíthetnek visszaszerezni az energiáinkat.

Minőségi idő otthon

Hygge, lagom, koselig – a dán, svéd és norvég elméletek mind a boldogság titkáról szólnak, és legfőképp arról, hogyan teremtsd meg az életedben a külső-belső harmóniát. A magyarok fele ennél a mondatnál talán már szivárványt hány, a másik fele hanyatt-homlok rohan a boltokba, hogy megvegye ezeket a könyveket és birtokában legyen a titkos tudásnak. Bármennyire cinikus nép vagyunk is, sokat elárul rólunk, hogy hónapokon át toplistás könyv volt a Hygge és a Lagom is.

A zord északi országok már jó ideje megtalálták a választ arra, hogy hogyan érezd jól magad a bőrödben akkor is, amikor kegyetlenül bánik veled az időjárás. Ami a szűkebb környezetedet és egyben a low budget megoldásokat illeti: kezdd a terápiát az otthonoddal.

Foglalkozz azzal, hogy otthonosan érezd magad a lakásodban. Vigyél rendszert az életedbe, bármilyen nehezedre esik is. Ne becsüld alá a pihentető alvás erejét! Ne vigyél haza munkát, feküdj le idejében este, és kelj fel reggel!

Építs be a napirendedbe egy-egy olyan dolgot, amit szeretsz és régóta halogatsz. Akár egy kedvenc sorozat megnézését vagy egy félretett könyv folytatását. Készíts magadnak habfürdőt, vagy határozd el, hogy kipróbálsz egy olyan receptet, amire régóta vágysz. Legyen az akár egy olyan egyszerű, mint a mentatea, gyerekkorod csokis piskótája, tejbegríze vagy rakott krumplija – a lényeg, hogy olyat készíts, ami örömöt szerez.

via GIPHY

Úgynevezett szociális élet

A Stanford és a Glasgow-i Egyetem kutatói egyetértenek abban, hogy a téli depresszió leküzdésére a legjobb módszer, ha ezután kimozdulsz otthonról és találkozol a barátaiddal. Persze az év első hónapjában a toxikus emberek is erőre kapnak – de te legyél résen, és ültesd őket kispadra, máris jobban fogod érezni magad! Előretervezéssel tök jól fel lehet tölteni a napjaidat energiát adó társas programokkal.

Irány például a termálfürdő!

Kevés ennél jobb szociális programot tudok elképzelni, ami feltölt, és megfizethető. Leányfalui fürdő, Paskál, Lukács fürdő, Rudas, Irgalmasok Veli bej fürdője – mind tökéletes választás arra az esetre, ha ejtőzni szeretnél egyet a meleg vízben. A törökfürdő a testre és lélekre egyaránt jó hatást gyakorol: kioldja belőled a stresszt, a szorongásokat, minden szennyeződést a lelkedből.

De egy közösen elfogyasztott forró ital vagy forró leves is segít az ellazulásban és feltöltődésben. Budapesten elképesztően jó helyek kínálnak már leveseket, például az ázsiai fúziós konyhájáról ismert Oriental Soup House, a XIII. kerületi Balzac utcában, a vietnámi Hanoi Xua bisztró, a Nagyvárad téren, vagy a Kertész és Dob utca sarkán található Komachi bisztró is.

#repost

Télen is vár a természet!

A fényhiány pótlására a szakemberek azt tanácsolják, hogy minél több időt töltsük a szabadban a nappali órákban. Ehhez válassz olyan mozgásformát, amit kint is űzhetsz: a korcsolyázást vagy a kirándulást például. Töltsetek el egy hosszú hétvégét a szlovéniai Bledi-tónál, vagy barangoljatok belföldön, nézzétek meg a téli Balatont, túrázzatok a Bükkben, a Mátrában, látogassatok el a Kékestetőre.

"Mindegyik évszaknak van valami bája. Van aki leszólja, van ki megcsodálja! Ha kívül hideg van, öltözz melegebben, a lelked sem fázik, ha van szeretet benn. Gyújts tüzet, ha fázol, s tested átmelegszik, lelked is gyújtsd lángra, mert, ha szeret, tetszik! Arcod a tűz lángja, s mosoly melegítse, mosolyod más szívét, jobb kedvre derítse. Hagyd a zord világot, hagyd át melegedni, fagyot felolvadni, kivirulni, lenni! Találd meg az okot derűre, vígságra, öntsd szíved melegét a fagyos világra!" /Aranyosi Ervin/ Legyen mindenkinek olyan az előttünk álló éve, amilyet megálmodott magának! 💕

A legnagyobb nehézség a hétköznapok színesítése, hiszen a fő probléma, hogy sötétben kelünk és sötétben érünk haza, a világos órákat pedig négy fal között töltjük. Úgyhogy maradjunk a valóság talaján, és találjunk olyan mozgásformát, amit szívesen űzünk heti kétszer. A kollégáim esküsznek a Gyerünk, anyukám! edzésprogramjára, de van köztünk olyan is, aki rendszeresen táncol, míg más a hidegben is lelkesen futja a szigetköreit.

A színeket pedig az öltözködésben, az otthoni dekorációban vagy egy jó kiállítással is be lehet szerezni. Jó példa erre, amikor Csepelyi kolléga legutóbbi „emberkísérletében” tesztelte, mi történik, ha egy napig teljesen kizár minden művészetet az életéből. Elárulom: arra jutott, hogy művészet nélkül egyszerűen nem lehet élni

A Szépművészeti Múzeumban most épp a Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykorát nézhetitek meg egészen február 16-ig, de ha inkább egy igazi életmesét szeretnétek látni, akkor látogassatok el a szemközti Műcsarnokba Keleti Éva retrospektív kiállítására, ami február 2-ig látogatható. Ha pedig egy igazán különleges, hazai grafikust szeretnétek megismerni, akkor még ma este menjetek el a Magvető Caféba Turi Lilla Jég című kiállítására.

These market guys are coming with me with a few other prints to the @inkpaperandprint Illustration + Print Fair on Saturday! Meet us in The Guildhall, Cambridge, and say hi! Find us at our table with @inspiredbykriksis, we will be on Stage :D . . . . . #printisnotdead #print #illustartion #illustationprint #inkpaperandprint #artfair #fair #illustrationfair #sketch #sketchbook #buyart #illustrationartist #illustrator #csacbi #cambridgeschoolofart #drawing #pencil #marketscene #walktosee #watercolorpencil #carandache

De persze az is jó hatással van az ember hangulatára, ha maga alkot valami színeset! Ha megvan benned rá a késztetés, akkor irány a Felszabtéri rajziskola, az Alkotás utca, a Fess neki vagy a MadeByYou workshopjai, ahol kiélheted magad.

Végül bevallom, az én hyggém alkotóelemei a következőkből állnak: termálfürdő, forró leves, kirándulás és alkotás. De a lényeg, hogy ne hagyd magad – a téli depresszió nem győzhet!

Szőcs Lilla

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images