Ami a dánoknak a hygge, az a svédeknek a lagom. Utóbbiról írt könyvet Linnea Dunne, aki azt ígéri, megtudhatjuk belőle, mitől olyan kiegyensúlyozottak, hogy csak na. Meg mi is azok leszünk tőle, ha követjük őket. Mondjuk, svéd fizuval és szociális hálóval én valószínűleg a megtestesült Buddhává válnék két hét alatt, de ezt sajnos nem intézi el Dunne...

A lagom szó jelentése „nem túl kevés, nem túl sok, épp elég”.

Engem ezzel máris meggyőztek. A lagom nem más, mint a normális élet, azaz: normális otthon, megfelelő méretekkel, nyugodt hely, ahol dolgozni tudunk, megfelelő összeg a bankszámlán, amit nem szórunk el, hanem odafigyelünk az igényeinkre, és takarékosan élünk, de nem is nélkülüzünk, közben hasznos tagjai vagyunk a társadalomnak, és sikeresen abszolváljuk a munka és a családi élet közti egyensúlyt. Erről szól nagy vonalakban Dunne könyve, aki oda-odaszúr a dánoknak, és persze a hyggének is közben.

Elolvasva a könyvet, az volt az első gondolatom, hogy azonnal felmondok, és megyek szoc. munkásnak Svédországba, hogy a négyhetes nyári szabimat már a tengernél töltsem, hisz bőven megkeresném a rávalót, és vödörszámra innám a kávét, azaz eltölteném a kávé-süti-időmet, az úgynevezett fikát a helyi kollégákkal, péntekenként pedig jöhet a fredagsmys, azaz „pénteki kényelem”, amikor a kanapén fetrengve, tacot tömve az arcunkba bámulhatjuk a bugyuta B-kategóriás amcsi limonádét. De aztán inkább maradtam, és megírtam ezt a cikket.

A könyv valójában nem szól túl sok mindenről, a szerző összegyűjtötte benne azokat a dolgokat, amelyeket a svédek szívesen művelnek (nem, nem az ivásra, a nyomasztó krimikre és az állatokkal való szexre gondolok – vicc, helló), és ezt szépen dizájnolva, tematizálva, receptekkel ellátva összerakták, míg lett belőle egy 160 oldalas könyvecske, amit jó lapozgatni, de azért nem jut túl nagy felismerésekre az, aki megpróbál harmóniában élni magával és a világgal. 

Mindenesetre nem szeretném, ha bárki a lagom életérzés nélkül maradna, így aztán itt van nyolc dolog, amin akár a saját életedben is megváltoztathatsz azért, hogy te is olyan übernyugodt legyél, mint a svédek. Ki tudja, hátha isteni csoda történik, miután ezt végigolvasod.

1. A fika a kávé+süti ideje!

A svédek átlagosan másfélszer annyi kávét fogyasztanak évente (7,32 kg), mint a többi európai. Tudnak élni, ezzel lazítanak, és hozzá kanelbullart esznek, azaz fahéjas tekercset, amit – gondolom – vagy összedobnak munka előtt, vagy a helyi pékségben vesznek belőle néhány darabot pogácsa helyett. A filteres kávét éjjel-nappal isszák, órákig ülve a kávézókban. 

2. Szeress enni, gyűjtsd össze az erdőben a vacsorád!

A skandináv konyha nagyszerűségét a Michelin-csillagok és a TOP10-es listák bizonyítják, a mostani trendek szerint az igazi kúl konyhai arcokat északon keresd. Vad, hal, zuzmó, gomba, virágok és rügyek – ezek alkotják a végletekig letisztult északi konyhát. Ez az igazi lagom-életérzés: te gyűjtöd, nem pazarolsz, helyi alapanyagok – meghatódunk önmagunktól. Természetesen a vacsorára a barátok is jöhetnek, akik házi szörpökkel és saját főzésű sörökkel érkeznek. 

3. Letisztult lakás, sok gyertya, meleg fények 

Bárhol is élsz, a svéd stílus bárhol kivitelezhető – már ha szereted. Jó ár-érték arányú bútorok, kevés csetresz, hívogató, meleg takarók és karosszékek – ezt szeretik a svédek. Ha belecsempészel néhány újrahasznosított holmit, és mindent elsuvasztasz fonott kosarakba, valamint fadobozokba, máris svéddé váltál. 

4. Funkcionális öltözködés, csak semmi flanc

Egy svéd sosem fog csilivili szerkóba bújni, nagy logóval hivalkodó holmikat hordani de mégis képes stílusos lenni. Természetes anyagok, laza szabás, esetenként hatalmas fülbevalók, vörös rúzs, rövid haj, hátizsák. Minden stílusos, gyakran bio, jó szabású, de egész nap hordható. Újíts fel, szabd át, vedd elő a nagyiét, és bánj nagyvonalúan a színekkel!

5. Mozogj közösségben!

Még hogy a mozgás magányos sport! Haha, a svédek ezt is szeretik együtt csinálni. Nincs megszakadás, csak laza munka, ahogyan azt kell, szerényen, nem megszakadva. A svédek annyira komolyan veszik a sportot, hogy a legnagyobb szabadidős szervezet, a Friskis&Svetis 526.000 tagot számlál. 

6. A közlekedés legyen élmény

Nem könnyű lemondani az autó kényelméről, de a lagom hívei simán gyalog mennek vagy bringával, vagy csak leszállnak egy megállóval előbb, hogy sétálva érjenek a célhoz. De az is belefér, hogy kicsit eltéved az ember, és kering egyet a környéken, hátha felfedez egy szép épületet, csodás tájat.

7. Barátkozz a szomszéddal!

Nem ciki jóban lenni a szomszéddal. Sőt szomszédbulit szervezni sem az, viszont roppant hasznos lehet. Egy közös sütögetés a társasház kertjében, vagy csak egy kis piknik összehozza a szomszédokat, ami sosem árt. Soha nem tudhatod, mikor lesz szükséged a melletted élőkre. Vagy nekik rád.

8. Nem mindegy, mi lesz a bolygóval! (Neked sem.)

A jó élethez az is hozzá tartozik, hogy odafigyelünk a környezetünkre, az életterünkre. Ez lehet az újrahasznosítás, a vásárlás megszüntetése adott időszakra, a műanyagtalanítás, vagyis amikor igyekszik az ember elkerülni a műanyag csomagolást, és helyette bolygóbarát megoldást választ. 

Szóval, izé: lagomra fel! Vagy mi. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Ivan Kruk