1. Légy méltó példakép!

A lányodnak te vagy a legnagyobb, a legerősebb, a legszebb, a legokosabb, a legodaadóbb az egész világon. Mindent tegyél meg, hogy ez valóban így legyen, és így is maradjon, ameddig csak lehet. Ne egy képzelt hős legyél, aki csak a fejében létezik. Ne csalódjon, mert akkor szar lesz az életed.

2. Ő nem egy kis te

Ne próbáld belenevelni a saját szenvedélyeidet, legyen az bármennyire vicces vagy menő. Ha eljön az ideje, úgyis rákap majd. Vagy nem, de az már nem a te dolgod.

3. Ne szúrj ki magaddal!

Hagyd ezt a macsó vadászpuskás dumát, mert már tíz éve is idegesítően régi volt. A lányodnak lesz fiúja vagy nője, élettársa vagy férje. Tehát lesz majd egy olyan valaki, aki az adott időszakban közelebb fog állni hozzá, mint te. Ha ezt a valakit te kapásból utálod, akkor nemcsak a lányodnak ártasz vele, de magadnak is. Nem is kicsit.

4. Figyelj rá!

A lányok általában érzékenyebbek, mint a fiúk, vagy, mondjuk, mint amilyen te voltál kis korodban. Erre viszont egyáltalán nem az a megoldás, hogy fiúsítod! Próbálj meg a lehető legjobban odafigyelni rá, nyílj meg felé jobban. Hidd el, a hála nem marad el. A kapcsolatotok viszont garantáltan jobb lesz.

5. Ne légy szexista barom!

Meg se próbáld elhitetni vele, hogy kevésbé tud autót vezetni, hogy gyengébb a matekban, hogy rosszabb sportoló, hogy a munkája kevesebbet ér! Ha te mégis így gondolod, akkor súlyos bajok vannak veled,

gondold át az életed, és adj hálát a sorsnak, hogy még változtathatsz ezen!

6. Szeresd az anyját! Jól.

Ha azt látja, hogy nem tiszteled az anyját, ha előtte „oltod le” hülyeségek miatt, ha másodrendűként kezeled, akkor számára is ez lesz a minta. Nem akarhatod, hogy bizonytalan legyen a saját értékeiben. Ehhez persze előbb a párkapcsolatodban kell normálisan működnöd.

7. A pink is lehet macsó

A Barbie, a rózsaszín hátizsák, a csillámpónis kitűző csak annak gáz, akinek önértékelési zavarai vannak, és aki bizonytalan a saját férfiasságában. Ha büszke apa vagy, akkor ezekkel gond nélkül kimész a játszótérre, vagy akár megjelensz az iskolai ünnepségen is.

8. Elegancia

Amit viszont mindenképpen meg kell értenie, hogy a fiúknak soha nem az jön be, ha egy lány fut utánuk. Ha meg akar kapni valakit, akkor is okosan, elegánsan csinálja. Ha úgy sem jön össze, akkor meg hagyja a fenébe az egészet, nem érdemli meg az a rohadék.

9. Büszkeség és balítélet

Büszke, és ne nagyképű nőt nevelj! Nagyon figyelj, mert sokan összekeverik a kettőt. Figyeljen oda magára, de ne az legyen a legfontosabb, hogy a szemöldök, haj, köröm rendben van-e, hanem az, hogy mi van a fejében. Ha tisztában van az értékeivel, és él is velük, nagy baj nem érheti a világban.

10. Ott a helyed

Ha lesz egyszer gyereke, azaz nagyapa leszel, próbáld visszafogni magad. Akkor segíts, ha kéri, ne pedig akkor, amikor neked kedved van. Ne okoskodj, ne hidd, hogy te ezt is jobban tudod. A lányod felnőtt, elindult azon az úton, amit te már jól-rosszul, de megtettél. A saját hibáit azonban neki is el kell követnie, ugyanúgy, mint minden gyereknek az életben, és csak akkor fog belőlük tanulni, ha engeded. Akkor vagy a legjobb apa, ha olyankor is mellett állsz, amikor senki szerint nem érdemli meg... De ez lesz az a pont, amikor a legnagyobb szüksége van rád.

Kovács Márk

 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Dina Uretski