A placebohatásról vélhetően mindenki hallott már: legtöbbször egy-egy új gyógyszer bevezetésekor fókuszcsoportokon tesztelik, hogy mi történik az alanyokkal, ha hatóanyaggal rendelkező gyógyszert kapnak, és ezzel szemben milyen hatása van, ha a páciensek a tudtuk nélkül csak placebót, azaz álgyógyszert kapnak. Jó pár kutatás bebizonyította már, hogy a pozitív hiedelmeknek számos élettani hatása lehet: ha az elménk úgy érzékeli, hogy valódi kezelést kap, akkor a fizikai állapotunk is jelentősen javulhat, még valódi gyógyszer vagy beavatkozás alkalmazása nélkül is.

Fejben dől el – de lehet, hogy rossz irányba

Ezzel szemben a nocebohatás éppen ennek az ellentéte, ilyenkor ugyanis a negatív előítéletek, félelmek kelnek életre a betegben, akár súlyos fizikai vagy mentális tüneteket eredményezve. 

„A nocebo lényegében ugyanaz, mint a placebo, csak ellentétes az előjele. Kissé leegyszerűsítve, a valódi hatások nélkül is jelentkező negatív mellékhatásokról van szó”

mondta 2014-ben az Élet és Tudománynak Bárdos György biológus, az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet akkori igazgatója. A placebo és a nocebo mechanizmusa kapcsán hozzátette: „azt gondoljuk, van az embernek egy képessége, amelyet az utóbbi évezredekben elfelejtett vagy legalábbis elnyomott a szociális és kulturális fejlődés. Ez az öngyógyító képesség, amely azon alapul, hogy nagyon magas bennünk a pszichológiai erő, s ez különböző utakon aktiválható. Ugyanúgy, ahogy az önrontó mechanizmusok is.

Mind a kettő erős, gyakran nem tudatos pszichés kontroll alatt áll, és nagyon erős rajta a kulturális hatás.”

Ha rosszul vagy, ne guglizd meg!

A nocebohatás létrejöttében az elhitt negatív információk játszanak kulcsszerepet, amelyet ismerősöktől, rokonoktól, a gyakorikerdesek.hu-ról, a médiából, vagy ki tudja, még honnan szerzünk, de az sem mindegy, hogy például a kezelőorvos hogyan vélekedik az adott gyógyszerről vagy beavatkozásról. Több kísérlet is alátámasztotta már, hogy

ha az orvosok lelkesen, pozitívan nyilatkoznak, egy kezelési módszer lehetséges előnyeit, nem pedig hátrányait, mellékhatásait emelik ki, akkor a páciensek ritkábban tapasztalnak fájdalmat vagy eredménytelenséget.

Biztos veled is előfordult már, amikor egy ismerősöd arról kezdett el mesélni, hogy a gyógyszer, amit szedsz, vagy a műtét, ami előtt állsz, nála milyen borzalmas mellékhatásokat okozott, mennyire iszonyatos fájdalommal és milyen elviselhetetlen kínokkal járt. Az elméd erre azonnal szörnyűbbnél szörnyűbb forgatókönyveket kezd el gyártani, lelki szemeid előtt már látod, te mit fogsz tapasztalni: az agyad pedig máris elkezdi a tested manipulálni, aminek következtében akár fizikai tüneteid is jelentkezhetnek. Végül a negatív jóslatok jó eséllyel beteljesítik önmagukat, és rosszabbnak fogod megélni a kezelést, mintha valaki arról biztosított volna, hogy hamar túlleszel rajta, nem lesz olyan borzalmas, alig fogod érezni a fájdalmat.

Dirk Varelmann, Carlo Pancaro, Eric C Cappiello és William R Camann tanulmánya azt vizsgálta, hogy milyen hatást váltott ki egészséges kismamákból az, amilyen kifejezéseket az aneszteziológusok használtak, miközben beadták nekik a helyi érzéstelenítő injekciókat. Ha arra hívták fel a betegek figyelmét, hogy „olyan lesz, mintha egy óriási méh megcsípné, ez lesz a beavatkozás legrosszabb része”, a nők közvetlenül az injekciók beadása után magasabbra értékelték a fájdalom mértékét egy 1-től 10-es skálán, mint azokban az esetekben, amikor azt mondták nekik, hogy „helyi érzéstelenítőt fogunk adni, ami kissé elzsibbasztja az adott területet, hogy önnek a lehető legkomfortosabb legyen a beavatkozás.” A tudósok szerint a gyengédebb, megnyugtatóbb megfogalmazás javította a páciensek szubjektív élményét az eljárás során.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy legyőzd a pszichológiai eredetű tüneteidet?

Érdemes odafigyelni arra, hogy milyen információkat és hiedelmeket táplálsz magadban az egészségeddel kapcsolatban. A felfokozott szorongás vagy az állandó negatív gondolkodás nemcsak nocebohatást eredményezhet, de a stresszt és az egészségi problémák kockázatát is növelheti, akár konkrét tünetek, fizikai érzetek formájában.

Az első lépés a nocebohatás leküzdésében az lehet, ha tudatosan igyekszel alakítani a gondolataidat,

időről időre visszarántod magadat a valóság talajára, ha olyan információkra, tényekre támaszkodsz, amelyek valóban igazoltak, és nem csak légből kapott elképzelésekre, szubjektív tapasztalatokra épülnek.

Fontos, hogy ne szentelj túl nagy figyelmet a negatív információknak, és ne hagyd, hogy félelmek és aggodalmak uralják a gondolkodásod.

Bár napjainkra elcsépelt klisévé degradálódott a pozitív gondolkodás fogalma, ráadásul a toxikus pozitivitás veszélyei is jelentősek, érdemes tudatosan arra tréningezni az elmédet, hogy az örömteli, jó dolgokra fókuszáljon. Például arra, miért lehetsz hálás, mi az, aminek örülhetsz, valamint

érdemes elsajátítani bizonyos stresszkezelési technikákat, relaxációs, meditációs módszereket is, hogy az agyadat és a testedet is megszabadítsd a felgyülemlett feszültségtől.

Mindez nem azt jelenti, hogy ne lehetne teret engedni a félelmeknek, az aggodalomnak, a nehéz érzéseknek, de ahelyett, hogy elfojtanád, elhessegetnéd, vagy éppen túlzottan elmerülnél bennük, és egy végeláthatatlan spirálba kergetnéd magadat, érdemes megtanulni, hogyan lehet ezeket a megfelelő módon megélni, átfolyatni magadon és feldolgozni. Ha pedig mindez nem megy egyedül, önállóan, érdemes szakember segítségét igénybe venni.

Jelentősen csökkentheti a nocebo esélyét,

ha bízol az orvosodban, ha van lehetőséged feltenni a kérdéseidet, megosztani az aggályaidat,

és természetesen az sem hátrány, ha az orvos is a pozitív kommunikáció híve, tehát ahelyett, hogy halálra rémisztene, inkább az adott gyógyszer, kezelés, beavatkozás előnyeit, pozitívumait hangsúlyozza. 

Unásig ismételt közhelynek hathat, de az egészséges életmóddal, a helyes táplálkozással, a rendszeres mozgással, a megfelelő mennyiségű pihenéssel is jelentősen befolyásolható, hogy a test-lélek-szellem hármasa harmonikusan működhessen.

Az nocebohatás nem pusztán kellemetlen pszichológiai jelenség, hanem komoly élettani következményekkel is bírhat, ha nem vagy elég tudatos. Ha azonban fülön csíped, és kellő figyelemmel fordulsz a félelmeid, előzetes hiedelmeid felé, képessé válhatsz pozitívan befolyásolni az egészségedet és az életminőségedet. Ezzel együtt azt is fontos megjegyezni, hogy a pozitív gondolkodás önmagában nem elegendő a gyógyuláshoz, és nem helyettesíthet orvosi segítséget. Az azonban tudományosan is alátámasztott tény, hogy a hit, az optimizmus valóban hozzájárulhat a beteg állapotának javulásához.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Aleksei Morozov

Krajnyik Cintia