Bár a veszprémieknek korábban sem volt okuk szégyenkezni, az elmúlt években még szebb lett a Bakony és a Balaton-felvidék határán fekvő, a fővárostól autóval és vonattal is egyaránt másfél óra alatt elérhető vármegyeszékhely. Magyarország egyik legrégebbi városának macskaköves utcáin sétálni már önmagában élmény, azonban számos programlehetőség várja az ide látogató párokat, családokat, baráti társaságokat, egyedül utazókat – egyszóval mindenkit. Mondom is, mit érdemes csinálni, ha errefelé jártok.

Balaton programajánló Veszprém királynék városa hosszúhétvége

Panoráma és szélesvászon

Ahhoz talán programajánló sem kell, hogy a Veszprémbe kirándulók célba vegyék a várat, ám rögtön egy praktikus információval kezdem: a várat éppen felújítják, így 2025-ig csak limitált időben látogatható, hétköznapokon csak délután öt óra után, hétvégén viszont egész nap lehet sétálgatni az épületek között. Érdemes tehát ennek ismeretében alakítani a programot, kihagyni azonban nem érdemes,

a Benedek-hegy már önmagában megér egy veszprémi utat, lenyűgöző kilátás nyílik ugyanis onnan a városra.

De nem csak a panoráma miatt érdemes a vár felé venni az irányt: a Dubniczay-palotában, a Vár Galériában október végéig a világhírű Lugossy Mária szobrász és üvegművész retrospektív kiállítása, illetve október 6-ig Can Togay Rettentő gondolatok boltja című tárlata várja az érdeklődőket – utóbbi azt a nagyon izgalmas kérdést boncolgatja, hogy mi számít művészetnek, és mesterséges intelligencia által generált képeket tekinthetünk meg. Ezeken kívül pedig egy téglagyűjtemény is várja a látogatókat, ahol több ezer pecsétes téglát lehet megtekinteni a világ minden tájáról.

Balaton programajánló Veszprém királynék városa hosszúhétvége

Ám az előtt is sok izgalmas programlehetőség vár ránk, hogy átlépnénk a Hősök kapuját, ami most nemcsak a vár bejárata, de a lezárt terület határa is egyben. Érdemes betérni a pár lépéssel előtte lévő, bal kéz felőli, Vár utca 17. szám alatti kapualjba, ahol egy igazán különleges épületegyüttes vár ránk.

Balaton programajánló Veszprém királynék városa hosszúhétvége

Szemben a Foton Specialty Café & Bar épülete, az istállóból lett kávézóban sokak szerint a város legjobb kávéját kapni. Balra mellette pedig egy kifejezetten izgalmas homlokzatú épületet találunk: ez a Foton Audiovizuális Centrum, lánykori nevén mozi. A Fotonban délután és este vannak vetítések,

a művészfilmektől a hollywoodi blockbusterekig mindenféle alkotás megtalálható a műsoron,

és érdemes idejében jegyet venni, ugyanis az egyedi kialakítású és családias méretű (főleg a franchise mozikhoz képest) terembe gyorsan elfogynak a belépők. Érdekesség, hogy a vetítéseket olykor összekötik más művészeti élménnyel is, ottjártunkkor egy kiállítás várt minket a terembe vezető folyosón.

Balaton programajánló Veszprém királynék városa hosszúhétvége

Művészet minden sarkon

Ha azt hittétek, hogy Veszprém híján van a múzeumoknak, nos, tévedtetek. Rengeteg kiállítás várja az érdeklődőket a legkülönbözőbb témákban. Annyi, hogy fel sem tudom sorolni mindent, de azért mesélek párról kedvcsináló gyanánt.

Rögtön a Fotonnal szemben található a Vass László műgyűjtő konstruktív absztrakt gyűjteményéből álló válogatás, amelyben magyar és nemzetközi alkotók művei egyaránt megtalálhatók. A képtárhoz tartozik a mellette lévő cipőkiállítás is, ugyanis Vass László foglalkozása cipőkészítő mester, ez alapozta meg a gyűjtemény létrehozását, a tárlat pedig a cipőkészítés rejtelmeibe avatja be a látogatókat.

Balaton programajánló Veszprém királynék városa hosszúhétvége

Veszprém óvárosában az is csodálatos, hogy bármerre nézünk, mindig valami látnivalón akad meg a szemünk. A Vass László-gyűjteménytől néhány méterre a város egyik jelképét, a Tűztornyot csodálhatjuk meg. Az eredetileg őrtoronynak épült, majd tűzfigyelési célokra újjáépített 48 méter magas torony a város legmagasabb pontján áll, copf stílusú réztorony órája pedig minden egész órakor Csermák Antal verbunkos zenéjét játssza. A torony tetejébe csigalépcső vezet, ahonnan szintén mesés kilátás nyílik a városra.

Balaton programajánló Veszprém királynék városa hosszúhétvége

Mindössze tízpercnyi sétára a Fotontól és a Vass-gyűjteménytől található a Lackó Dezső Múzeum, ahol állandó kiállításokkal és időszakos tárlatokkal is várják a vendégeket. Ezek közül kettőt emelnék ki: az egyik az ugyancsak az Európa Kulturális Fővárosa idején megújult állandó kiállítás, az ezeréves város történetét bemutató tárlat, így, ha szeretnétek minél többet megtudni Veszprémről, és kíváncsiak vagytok, mi minden történt itt még az előtt, hogy a magyarok elfoglalták a területet, akkor semmiképpen se hagyjátok ki. A másik, Laczkó 120 nevű tárlat december 1-jéig látogatható, és az első állandó kiállítás évfordulójára készült. Ezen a különleges kiállításon egy „raktárban” nézelődhetünk, ugyanis azt mutatják meg az érdeklődőknek, hogy mi van a múzeum kiállítóterein kívül.

A tárlat bemutatja a múzeumi munka közönség számára kevésbé ismert folyamatait, a végén pedig mi is összeállíthatjuk a saját kiállításunkat.

Balaton programajánló Veszprém királynék városa hosszúhétvége

Ember a rács mögött

Néhány sarokkal odébb megint az Európa Kulturális Fővárosa évad örökségébe futunk bele: Veszprém egyik legizgalmasabb és egyben legsúlyosabb újdonsága a megújult várbörtön kiállítás. A Ruttner-palotából – amit szintén nemrég újítottak fel romos állapotából, jelenleg hostelként és kávézóként működik – indulva egy lifttel lehet eljutni a várfalra épült egykori börtönbe, amely otthont ad ennek a nem mindennapi múzeumnak.

A kiállítás címe Ember a rács mögött, ugyanis egyik fele azt mutatja be, hogy milyen volt a hozzáállás a bűnhöz és a büntetéshez a modern kori börtönök előtt, a másik fele pedig a mai magyar börtönök világába ad komplex betekintést úgy, hogy a hangsúlyt a rabokra helyezi. Az interaktív kiállítás nem könnyed program, olykor megdöbbentő részletességgel mutatja be a mai viszonyokat, és megrázó információkkal szolgál arról, mi vár egy elítéltre, miután szabadult.

Mélyre menő élmény, aminek célja, hogy a látogatók pontos képet kapjanak arról, milyen viszonyok uralkodnak ma a magyar börtönökben.

Balaton programajánló Veszprém királynék városa hosszúhétvége

Minden, mi szem-szájnak ingere

Az egész napos városnézést érdemes meg-megszakítani, hogy Veszprém gasztronómiai kínálatát is élvezzük kicsit. Annával mi a Füge Fagyiudvar és Kávézóba tértünk be egy lattéra, és a pisztáciás croissant-jukat is szívből ajánlom, az egyik legjobb, amit valaha ettem.

Balaton programajánló Veszprém királynék városa hosszúhétvége

Reggelizni a Kunszt!-ban érdemes, a Papírkutya, a Fricska, a Pizza Rosa, és az Elefánt Étterem jó választás, ha ebédelni vagy vacsorázni szeretnénk, a vegánokat pedig szeretettel várja az Ablak a bablak.

Veszprém nem csupán azért jó választás egy hosszú hétvégére, mert gyönyörű és rengeteg kulturális programlehetőség közül válogathatunk, hanem mert kiváló főhadiszállás ahhoz, hogy csillagtúrában bejárjuk a környéket.

A természetimádókat egyik irányban a Bakony, másik irányban a Balaton várja, és a kettő között is akad látnivaló bőven.

És ha már Balaton: hazánk legnagyobb tavához nem csak nyáron érdemes ellátogatni, sőt. Ősszel van egy különleges, nyugodt, a lelket feltöltő és kisimító hangulata a hatalmas víznek, ami szerintem – bár nyilván elfogult vagyok – a Veszprémtől bő húsz percre lévő almádi mólóról a legszebb.

Dián Dóri

Képek: Kerepeczki Anna / WMN