Korábban ITT és ITT írtam már arról, hogy milyen megpróbáltatásokon mentem keresztül az elmúlt hónapokban, hogyan hatott rám az endometriózis diagnózisa, és miként próbálok a felszínen maradni, miközben ennek a betegségnek a testi és lelki oldala is végletekig megterhelő tud lenni. Teljes gőzzel vetettem bele magam abba, hogy elinduljak a regenerálódás és egyben a megelőzés útján, és a lehető legtöbbet megtegyem annak érdekében, hogy a testem és a lelkem is gyógyulhasson. Annak a gondolatával egyelőre igyekszem nem terhelni magam, hogy ha majd babát szeretnénk vállalni, vajon mennyire lesz könnyű dolguk a petesejtjeimnek. Ám amikor az orvosaim azt javasolták, hogy avivázzam (amiről már elvétve egy-egy barátnőmtől is hallottam dicsérő szavakat az évek során), illetve jobban elmélyedtem a módszerben, ráeszméltem:

ezzel a tornával több legyet ütök egy csapásra, hiszen szinte az összes nőgyógyászati problémán segíthet.

Tehát nemcsak az endometriózisomra, de a gyerekvállalásra való felkészülésben is hatékony. Sőt, mint utóbb kiderült, még a férfiaknak is nagyon hasznos lehet. 

Na, de kezdjük az elején! Mi is az az Aviva?

Ahogyan az a Hivatalos Aviva Módszer oktatók közössége és az Aviva Alapítvány weboldalán olvasható, a módszert kidolgozó Aviva Gabriella Steiner 1930. február 15-én született Budapesten, Fazekas Gabriella néven. Mindig is érdekelte a mozgás, a zene, a tánc, a kultúra és a nyelvek, tanulmányait a Krausz Hilda Magyar–Angol Leánynevelő Intézetben folytatta (ez később Magyar Zsidó Leánynevelő Intézet néven működött), a német megszállás alatt azonban elvesztette a szüleit, 1946-ban pedig Palesztinába telepítették.

Később Izraelben, a Ben Seben iskolában fejezte be a tanulmányait, majd a Kibucok Szemináriumán, a Testnevelési Főiskolán gimnasztika szakon szerzett tanári diplomát. Emellett Gertrud Kraustól tanult balettet, és a tel-avivi operaház balerinája lett. Miközben férjével családot alapítottak, Avivában egyre erősebbé vált a gyógyítás iránti vágy. Jeruzsálemben anatómiát és fizikoterápiát tanult az orvosi egyetemen, mellette tornát is tanított, a paralízisjárvány idején pedig a Hádásszáh Egyetemi Kórházban dolgozott.

Érdeklődésének középpontjában leginkább a női egészség és a női ciklus állt, illetve mindezek kapcsolata és összefüggései a rendszeres mozgással és a tudatossággal.

Közel harminc éven keresztül összpontosított az alhasi vérkeringést serkentő gyakorlatok kidolgozására, és vizsgálta azok hatásait. Munkája eredményeként született meg az Aviva Egyszerű módszer, az Aviva Rövidített módszer, az Aviva ovulációt serkentő gyakorlatsor, az Aviva Várandós torna, az Aviva Szülés utáni torna, az Aviva gátizomerősítő torna, de a férfiak számára is külön gyakorlatsort hozott létre. A módszer alapvetése, hogy a külső és belső izmaink mozgatásával jelentősen megváltoztatható, egyensúlyba hozható a szervezetünk hormonális állapota.

Tóth Lívia 1998-ban kelt útra, és utazott el Avivához Tel-Avivba, hogy elsajátítsa a módszert, amelyről már sokat hallott egy közös barátjuktól, majd még ebben az évben megjelentette magyar nyelven az Aviva Módszer I-es, majd a II-es kötetét, és a metódus népszerűsítésébe kezdett, ennek hatására már nemcsak itthon, hanem Európa-szerte is ismert az Aviva-torna. 

Így találtam én is magam a tanfolyamon

Az említett vasárnap az első két órában a módszer elméleti hátterével, jótékony hatásaival ismerkedtünk meg, és mindenkinek lehetősége nyílt az egyéni problémáit, felmerült kérdéseit is feltenni, majd a következő két órában az Egyszerű módszer gyakorlatait sajátítottuk el – legalábbis próbáltuk. Első alkalommal inkább csak alapozás történik, utána érdemes néhány gyakorlati órán is részt venni, hogy rögzüljenek a feladatok. Furcsábbnál furcsább mozdulatsorokkal durrantottuk be az alhasunk kazánjait, mert akkor csináljuk a legjobban a gyakorlatokat, ha melegséget érzünk. Az biztos, hogy ha valaki kívülről nézett volna minket, esetleg azt is gondolhatta volna, hogy egy női szekta termékenységi rituáléján veszünk részt. Én éppen azért vettem rá egy barátnőmet, hogy jöjjön el velem, hogy kevésbé érezzem kínosan magam, amikor egy csapat idegen ember előtt igyekszem a kismedencémet az ég felé billenteni. Közben azonban, a többieket hallgatva rájöttem: óriási baromság ezen szorongani,

hiszen mindenki okkal van itt, valamilyen problémát szeretne feltárni, és megoldani, és a nőgyógyászati problémáink révén alkotunk közösséget arra a pár órára.

A különféle beszorító és ellazító mozdulatok hatására a vérkeringés fokozódik az alhasban, ez által a megfelelő hormonok fokozott mértékben jutnak el az illető célszervekhez – ezért is nevezik hormontornának –, továbbá aktiválják, helyreállítják, regenerálják és a működésükben segítik ezeket a szerveket. Az én esetemben például a petefészkek működésének elősegítésével a torna segíthet a progeszterontermelésben, az ösztrogéndominancia csökkentésében, hiszen az endometriózis egy ösztrogéndomináns állapot. A módszer különlegessége egyben az is, hogy annak megfelelően alkalmazható – esetenként egy-egy apró mozdulat különbségével –, hogy milyen problémát szeretnénk vele orvosolni.

Ahogy az az I-es kötet fülszövegében olvasható, az Aviva az alábbi esetekben igazoltan segített a nőknek:

  • premenstruációs tünetegyüttesre;
  • kimaradt vérzésre;
  • havi ciklus beállítására;
  • termékenység fokozására;
  • petevezeték letapadására és elzáródására;
  • mióma és ciszta eltüntetésére;
  • inszemináció előtti stimulálásra;
  • lombikprogram előtti felkészítésre;
  • PCOS-re;
  • szülés utáni inkontinenciára;
  • változókor tüneteire;
  • csontritkulásra.

Férfiaknak pedig ezekben válhat a javára:

  • növelheti a hímivarsejtek számát;
  • javíthatja a hímivarsejtek minőségét;
  • fokozhatja a hímivarsejtek mozgékonyságát;
  • javíthatja az ondóvezeték átjárhatóságát;
  • csökkentheti a herevisszér okozta panaszokat;
  • fokozhatja a potenciát;
  • megszüntetheti az impotenciát;
  • visszahozhatja a reggeli merevedést;
  • segíthet a prosztataproblémák kialakulásának megelőzésében;
  • fokozza a vérkeringést.

Természetesen az orvosi és a kontrollvizsgálatokat nem helyettesíti a torna, illetve a fenti problémáknak számos oka lehet, aminek érdemes szakemberrel is utánajárni. De a módszer sok esetben bizonyult sikeresnek, úgyhogy ebben bízva, ma estére én már jelentkeztem is az első online gyakorló órára, hogy rögzülhessen mindaz, amit a tanfolyamon elsajátítottam. A szomszédoknak üzenem, ha látnak az ablakból: Nyugi, csak avivázom!

Krajnyik Cintia

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Westend61