Létezik egy „biofeedback” eszköz, ami megmutatja, mi történik a puncidban

Több mint kilenc éve találkoztam először azzal az információval, hogy nekem intimtorna-gyakorlatokat kell(ene) végeznem. Kaptam róla egy prospektust, utánanéztem a neten, és olyan egyszerűnek tűnt: amikor épp van pár percem, akkor rászorítgatok, miközben élem az életem. Ezt azóta változatos intenzitással meg is teszem – és csak most tudtam meg, hogy jó eséllyel teljesen feleslegesen. Hogy miért? Gonda Sára gyógytornász megmagyarázza: „Mivel ez egy kívülről egyáltalán nem látható folyamat, nem olyan, mint például bicepsz- vagy tricepszerősítő gyakorlatokat végezni, így 

valójában a páciens maga sem tudhatja, hogy éppen összehúzó vagy préselő gyakorlatot végez (vagy nem a megfelelő helyen történik az összehúzás, nem a hüvely körül, csak a combban, fenékben). 

A szorítás helyett ugyanis jobban szeretjük az összehúzás szót, mivel az inkontinencia ellen izomösszehúzó gyakorlatokra van szükség, a préselés viszont éppen a medencefeneket gyengítő mozgás, így abból hiába csinál valaki rengeteget, nem hoz változást inkontinencia területén. Ennek az ellenőrzésében segít egy bizonyos biofeedback készülék, ami – ahogy a nevében is jelzi – visszajelzést ad az izmok aktivitásáról. Ez valójában egy tamponnál kicsit vastagabb eszköz, ami a hüvelybe felhelyezve megmutatja a kezelő szakembernek, hogy milyen típusú és mértékű mozgás történik, amikor a páciens megpróbálja összeszorítani a medencefenék-izmait.

A készüléknek köszönhetően a monitoron láthatjuk, hogy a páciens medencefenék-izmainak milyen az alaptónusuk, mekkora erőkifejtésre képesek, és megfelelő mozgást végez-e velük. És ha nem megfelelő a mozgás, akkor a gyógytornász az eszköz visszajelzéseivel kiegészítve segít elsajátítani a megfelelő gyakorlatot. Ezután következik 

a tudatosítás folyamata, aminek során a páciens megtanulja a megfelelő mozgássort (medencefenék-összehúzás, megtartás, majd lazítás). 

Ez a legtöbb esetben – ahol nincs más probléma – egy néhány alkalmas tréningsorozat keretében történik. A gyakorlatokat természetesen utána is rendszeresen kell csinálni, legalább három hónapig intenzívebben, hogy megtörténjen a pozitív változás, de ha már eljutott a páciens a kívánt eredményig (vagyis megszűnt az inkontinencia), akkor kevésbé intenzív gyakorlással is működik a szinten tartás.”

Mi történhet, ha gyengék a medencefenék-izmaink? Egyáltalán, mit tudunk róluk?

Bár ritkán beszélünk a medencefenék-izmainkról, rengeteg dologra hatással vannak. Legtöbbször pont a vizeletinkontinencia kapcsán kerülnek szóba, aminek két típusa is létezik: a stresszinkontinencia és az „urge”, vagyis sürgősségi inkontinencia, de létezik a kettő keveréke is. A stresszinkontinencia esetén köhögés, tüsszentés, nevetés, ugrálás hatására cseppen el a vizelet, a sürgetőnél viszont hirtelen érkezik egy azonnali vizelési inger, akár olyankor is, amikor egyáltalán nincs tele a hólyag, és ekkor csöppen el a vizelet. Terhesség alatt gyakori mindkettő, de sokszor szülés után megoldódik, vagy legalább javul a helyzet. 

A medencefenéki izmok diszfunkciója okozhat fájdalmakat, székletürítési problémákat, akár székletinkontinenciát, szexuális problémákat, sőt az aranyérrel is összefüggésbe hozható az, ha nem megfelelő a székletürítés, ami szintén a medencefenék-izomzathoz tartozik. 

Mivel ezek nagyon változatos tünetek, az érintettek sokszor nem is tudják, hova forduljanak. Ezt megerősíti Gonda Sára is, aki gyógytornászként foglalkozik külön ezzel a területtel: „A legtöbben, ha ilyen típusú problémájuk adódik, háziorvoshoz vagy nőgyógyászhoz fordulnak, de a nőgyógyász sokszor nem foglalkozik urológiai kérdésekkel, az urológusok nagyobb része pedig kifejezetten a férfiakra specializálódott. A vizeletinkontinencia viszont nagy százalékban a nőket érinti.

Létezik úgynevezett uroginekológus, aki kifejezetten a kismedencét érintő problémákkal foglalkozik, az inkontinenciától a gátsérülésen át a különböző kismedencei süllyedésekig. Ők tudnak abban segíteni, hogy mi az inkontinenciát okozó probléma alapja, és hogyan tovább.

Ha izomgyengeségről van szó, akkor a gyógytorna a megfelelő megoldás, de vannak esetek, amikor műtétre vagy más típusú kezelésre van szükség, esetleg gyógyszer okozza a problémát. Ha beidegzési zavar okozza a problémát, akkor arra megoldást nyújthat a biofeedback készülékhez hasonló, de már stimulációs eszköz, ami elősegíti az ideg–izom kapcsolat helyreállításának a beindulását, majd később ugyanúgy a biofeedback készülék segítségével megtanulja a páciens akaratlagosan is dolgoztatni az izmait, és ennek a terápiának is az a vége, hogy a megfelelő rendszer kialakítása után már maga is szinten tudja tartani.”

Sokan még mindig nem mernek szakemberhez fordulni a problémával

Gonda Sára tapasztalata az, hogy egyre többen mernek szakemberhez fordulni ezzel a problémával (sőt, néhányan akár megelőző jelleggel is), de azért valószínűleg még sokkal kevesebben, mint ahány embert, vagyis elsősorban nőt érint. Az internet segít abban, hogy egyre többen megfelelő szakemberre találjanak a problémájukkal, még akkor is, ha szakember segítsége nélkül egy intimtornáról szóló videó nem mindenkinek hasznos. Viszont tapasztalatom szerint nagyon 

sok érintett, ha még csak enyhék a tünetei, inkább együtt él vele, és minden nevetésnél, tüsszentésnél gondosan keresztbe teszi a lábát, nehogy baj legyen, de nem gondolkozik tudatosan a megoldáson.

A szakértő szerint jó lenne, ha a medencefenék- és a hozzá kapcsolódó izmok működése már kisgyerekkortól az egészségnevelés része lenne, mert akkor sokkal könnyebben indulnának el a segítségkérés felé azok, akiknek bármilyen ehhez kapcsolódó problémája, diszkomfortérzete van. Mert az inkontinencia csak egy a sok közül (ami idővel a legtöbb nő életében bekövetkezik), de idetartozhat a gyakori székrekedés és az aranyér is, ami viszont már nem csak a nőket érinti. 

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / AndreyPopov