Kiskamaszkoromban csapott le rám először az allergia egy balatonvilágosi nyaraláson

Olyan szemviszketés és tüsszögőroham jött rám, hogy míg a többiek vidáman ugrották a seggeseket a stégről, én a nappaliban kuksoltam, és a túlélésre játszottam. Azóta hol intenzívebben, hol gyengébben jönnek ki rajtam a tünetek, hol szedek gyógyszert, hol nem. Anno a vizsgálat kimutatta, hogy lényegében mindenre allergiás vagyok, ami csak tavasztól őszig virágzik, parlagfű, nyír, lándzsás útifű, fekete üröm, pázsitfűfélék, fűkeverék. Egyszerűbb lett volna ráírni a leletemre, hogy az ország teljes flórája allergiás reakciókat vált ki belőlem. A karon elvégzett provokációs Prick-tesztem (a vizsgálat egyébként vérvétel útján is elvégezhető, ha valamilyen oknál fogva a bőrpróba nem) olyan vad eredményt hozott, hogy az asszisztensek egymásnak kurjongattak: nézd már, Marika, ilyet még nem láttál. Tényleg szinte mindenre a maximális csillagot kaptam, ennek tükrében kifejezetten meglepő, hogy vannak évek, amikor tünet nélkül vészelem át a szezont.

Fontos, hogy ne keverjük össze a megfázással, amikor a szervezet elkezdi produkálni az allergiás reakciókat. Ez nem azt jelenti, hogy valaki „immungyenge”, épp ellenkezőleg: a jól fejlett immunrendszer a pollenek ellen harcol hisztérikus erővel, amelyek igazából nem is akarják bántani. Lényegében csak paranoiás szegény. Engem leggyakrabban az orrdugulás sújt, ami azért óriási szívás, mert a legtöbb vény nélkül kapható orrspray csak arra jó, hogy pillanatok alatt ráfüggj, mint egy igazi junkie, és onnantól kezdve a kezedhez nőjön, míg végül azon kapd magad, hogy már napok alatt elhasználsz egy dobozzal. De dr. Szalai Zsuzsanna arra is rávilágít, hogy

ezek a szerek ráadásul súlyosan károsítják az orrnyálkahártyát, így használatukkal több kárt teszünk, mint jót.

A recept nélkül kapható gyógyszerekkel sajnos hasonló a helyzet:

„Az antihisztamin-tabletták csak az enyhe tüneteket enyhítik, az orrdugulást gyakorlatilag nem befolyásolják. Korábban ezek a tabletták altató hatással is bírtak, az újabb típusúakra ez már viszont szerencsére nem igaz.”

De akkor mi a megoldás?

A doktornő szerint a rossz hír az, hogy hatékony gyógyszert csak orvos tud felírni, és a reklámokban ajánlgatott gyógyszereket jobb elkerülni, helyettük inkább úgynevezett „nazális szteroidot” kell kérni szakembertől, ami nagyon hatékonyan csökkenti a gyulladást az orrnyálkahártyán, ezáltal csaknem teljes tünetmentességet okoz. Van olyan orrspray, ami antihisztamint tartalmaz, ez kiváló, ha nincs súlyos orrdugulás, de olyan termékek is elérhetők, melyekben szteroid és antihisztamin is van, ezért nagyon hatékonyak, feltéve, hogy a beteg mindennap hajlandó használni azt, nem csak időszakosan, amikor épp rosszabbul van. A szteroidos termékektől sokan félnek, azonban ez olyan minimális mennyiség, hogy a doktornő szerint nem kell tartani a komoly mellékhatásoktól, leszámítva az orrvérzést, mert az néha előfordul, de tapasztalatból mondom, hogy az sajnos spray használata nélkül is megesik az intenzív orrfújós időszakban. 

 

Alternatív kezelési módszerek

Milyen lehetőségeink vannak, ha semmilyen körülmények között nem szeretnénk gyógyszeres kezelést? Rengeteg opció közül választhatunk, kísérletezni kell, hogy kinél mi válik be, de allergológus tanácsát mindenképp érdemes kikérni. Egyes források szerint hatékony fegyvernek bizonyulnak a gyógynövények és a csalán, illetve a papsajt rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti az allergiás tüneteket, a doktornő azonban óvatosságra int, mert akár ronthat is az állapotunkon.

Az egyik leghatékonyabb megoldás lehet az immunterápia, ez azonban három–öt évig tartó kezelést jelent, de a hatása már az első évben is tapasztalható, melynek köszönhetően csökkennek az orr-, garat- és szemészeti tünetek. Ennek a módszernek a lényege abban rejlik, hogy

a testünkbe juttatják az allergéneket injekció formájában vagy nyelv alá helyezve, az immunrendszerünk pedig szép lassan kialakítja rá az erős ellenválaszt,

melynek hatására idővel érzéketlenné válunk az adott allergénre. 

 

Van, aki a sóbarlangra, illetve -inhalátorra esküszik, mivel a só belélegzése enyhíti panaszokat, segíti a légutak természetes tisztulását. Gégészek szokták javasolni az orr sós vizes kiöblítését, amivel ki lehet mosni a polleneket az orrüregből, de ez patikában kapható sóoldattal is megoldható vagy akár otthon is elkészíthető, elszánt allergiások szokták ezt a módszert bevetni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy akinek asztmás tünetekig fokozódik az allergiája, tehát szárazon köhög, mellkasszorítást tapasztal, éjszaka felébred hasonló tünetek miatt, vagy nehezen bírja a terhelést, köhög futás után, esetleg néha halkan sípol a tüdeje, akkor

a lehető leghamarabb fel kell keresni egy tüdőgyógyász szakorvost, mert csak ő írhat fel korszerű belégző gyógyszereket.

Az azonban minden módszer mellé jól jön, ha kiemelt figyelmet fordítunk a tisztaságra, a környezetünkre, irtjuk a parlagfüvet, és a kritikus időszakokban rögtön zuhanyozunk, hajat mosunk, szennyesbe dobjuk a ruhánkat, ahogy hazaérünk, így megszabadulunk az utcán ránk rakódott pollenektől. Lehetőség szerint ne nyírjunk füvet, húzzunk gyakran ágyneműt, főleg a párnahuzatot, porszívózzunk, mossunk fel gyakrabban, és nedves ruhával végezzük a portörlést, valamint igyekezzünk este vagy hajnalban szellőztetni inkább.

Krajnyik Cintia

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/RealPeopleGroup