A világon az emberek harminc százaléka szenved valamilyen allergiától élete során

A szezonális szénanátha sokunknak ismerős lehet, de az állatok szőrére való allergia sem ritka. Kolléganőm, Filákovity Radojka például – mint utólag kiderült – a macskaszőrre allergiás, ennek ellenére két cicával osztja meg otthonát.

„Gyerekkoromban mindig is voltak cicáim, de sosem éltem egy légtérben velük. Így nagy meglepetés ért öt évvel ezelőtt, amikor összeköltöztem a – ma már – férjemmel, aki viszont kettő szőrgombócot is magával hozott a kapcsolatba, és így kiderült, erősen allergiás vagyok a macskaszőrre. De nem olyan tessék-lássék módon, egy-két nőies hapcival elintézve, hanem szó szerint taknyom-nyálam-könnyem összefolyik, ha nem gyógyszerezem magam rendszeresen. Ha pedig a pollenszezon miatt keresztallergia lép fel, néha még asztmatikus tüneteket is produkálok, és az inhalátort is be kell vetnem. Ennek ellenére sosem cserélném le a két szőrgolyót!”

Hát igen, a szerelem mindent legyőz! 

Bár mindenfajta allergia rendkívüli módon megkeserítheti az ember életét – és természetesen nem szeretnék elindítani egy „kinek az allergiája pokolibb” versenyt e cikkel –, ám léteznek olyan ritka túlérzékenységek is, amik csak szórványosan fordulnak elő, így a szakemberek jóval kevesebb adatot tudnak összegyűjteni róluk, ezért a kutatásuk is körülményesebb.

1. Vízallergia (aquagenic urticaria)

A vízallergiában szenvedő személynek minden, de minden kontaktust kerülnie kell a vízzel, különben azonnal fájdalmas kiütések, de akár angioödéma is keletkezhet a testén – ez utóbbi során a bőr mélyebb rétegeiben alakul ki hirtelen duzzanat, ami akár életveszélyes is lehet. A vízzel való kapcsolat kerülése pedig még annál is macerásabb, mint az ember elsőnek gondolná (pedig nem kell szárnyaló fantázia hozzá, hogy elképzeljük a mindennapos vele járó nyűgöt). A BBC számolt be egy vízallergiás nő, Rachel Warwick keserves kihívásairól, ami a betegségével való együttéléssel jár, a vízzel való bármiféle kontaktus (és ezalatt érts bátran minden víztartalmú dolgot: a saját könnyét és verejtékét is) olyan számára, mintha egy pohár hipóval érintkezett volna: feldagad tőle az érintett terület, fájdalmas pörsenések nőnek rajta, és az egész heves, több órán át tartó fizikai reakció annyira elfárasztja, hogy le kell pihennie, amíg kiheveri. Rachel nem futhat a busz után, nem nézhet könnyfakasztó filmeket, nem jár uszodába, víz helyett többnyire tejet iszik, és hetente csak egyszer mosakszik.

Hogy mi okozza a vízallergiát, arról több elmélet is létezik. Egyesek szerint a víz kölcsönhatásba lép a bőr olajos tartalmával (ami megakadályozza, hogy kiszáradjon), és a két anyag mérgező vegyülékére a szervezet ezzel az immunválasszal reagál. Mások szerint a víz felbontja a legfelső, elhalt bőrréteg vegyületeit, így azok olyan mélyre tudnak a bőrben hatolni, ahol allergiás reakciókat okozhatnak. Ez utóbbit igazolja az a módszer, aminek során eltávolítják a bőr legfelső rétegét, ekkor ugyanis víz hatására nem jelentkezik az allergiás reakció.

2008-ban végül a kutatók előrukkoltak egy olyan megoldással, ami talán segíthet: rájöttek, hogy létezik egy olyan asztma elleni szer, ami gyógyír lehet e ritka betegségben szenvedőknek. A módszer egy középkorú nőnél, akinek a bőre a legkisebb nyomásra is azonnal viszketni és dagadni kezdett, illetve egy professzornál, aki már lemondott volna az egyetemi karrierjéről, olyannyira allergiás volt a saját verejtékére, csodák csodájára működött. A vízallergiában szenvedők azonban távolról sem lélegezhetnek fel.

Mivel a betegség ennyire ritka – a világon 230 millió emberből összesen egyet érint -– nincs elég ember a reprezentatív teszteléshez, illetve a gyógyszergyáraknak sem éri meg tovább fejleszteni egy olyan medicinát, amire a világon összesen 32 embernek van szüksége.

2. Sperma-allergia (seminal plasma hypersensitivity, azaz HSP)

Mivel a tünetek nők esetében nagyon hasonlítanak egyes nemi betegségek panaszaihoz (kipirosodás, égő, viszkető érzés, fájdalom és duzzanat), férfiak esetében pedig influenzaszerű szimptómával jelentkezik, nem minden esetben ismerik fel a sperma-allergiát, azaz a prosztata-specifikus antigén által kiváltott hiperszenzitivitási reakciót. Becslések szerint csak az Egyesült Államokban akár 40.000 nő is érintett lehet. 

 

Férfiak esetében előfordulhat, hogy a saját spermájukra allergiásak. Az orgazmust követő betegségszindrómát (POIS – azaz post orgasmic illness syndrome) 2002-ben írta le először Waldinger és Schweitzer. Bár az esetek súlyosságban és tünetekben (ami a fejfájástól, hidegrázástól a ingerlékenységen ködös tudaton át egészen az afáziáig sok minden lehet) eltérhetnek egymástól, közös bennük, hogy ejakuláció után pár másodperccel már megjelennek, és akár négy–hét napig fennmaradnak, annyi kellemetlenséget okozva, hogy a POIS-ban szenvedő férfiak emiatt inkább megpróbáljanak tartózkodni a szexuális együttléttől.

Sperma-allergia bármikor kialakulhat, egy kutatás szerint a legtöbb érintett nő a harmincas évei elején tapasztalta először a HSP megjelenését. Illetve az is előfordulhat, hogy míg az egyik partner spermája egyáltalán nem jelent gondot, a másiké anafilaxiát (súlyos, akár életveszélyes, a teljes szervezetet érintő túlérzékenységi reakció) okoz. A sperma-allergia ellen természetesen nagyon jól lehet óvszerrel védekezni (kivételt képez ez alól, ha valaki a saját spermájára allergiás), és valószínűleg egészen addig nem okoz gondot, amíg a pár nem tervez gyereket. 

Érdekes viszont, hogy arra is van példa, amikor kifejezetten a sperma-allergia segített valakin, ahogy az történt egy brit nővel, Kathryn Berrisforddal, akinek négy vetélés után javasolták az orvosai, a sikeres teherbeesés érdekében részesüljön egy olyan immunterápiás eljárásban, melynek során allergiássá tették a férje spermájára, amit a szervezete így már képes volt idegen anyagként felismerni. A trükk bevált, 2005-ben életet adott első gyermekének.

3. Ritka ételallergiák

A legtöbben ismerjük, hallomásból, vagy elszenvedőként a nyolc leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszert, melyet 2004 óta a csomagoláson is fel kell tüntetni a gyártóknak: tojás, tej, kagyló, diófélék, földimogyoró, búza, szója és hal.

Ez utóbbi egyébként akkor is veszélyes lehet az arra érzékenynek, ha nem eszik a halat tartalmazó ételből, csak közelről megszagolja, mert már az étel gőzében jelen lehetnek az allergizáló anyagok, amik heves immunreakciót válthatnak ki.

Legalábbis nagy valószínűséggel ez okozhatta annak a 11 éves fiúnak, Cameron Jean-Pierre-nek a halálát, aki újévkor rokonlátogatóba ment, és a lakásban fővő hal miatt olyan erős asztmatikus reakció lépett fel nála, hogy már nem tudták megmenteni.

Ám a fenti gyakoribb ételallergiákon kívül vannak olyanok, akik a mangóra vagy az avokádóra allergiásak (kész szerencse, hogy ezek nélkül még egész jól el lehet lenni) – érdekesség, hogy akik e két egzotikus gyümölcsre érzékenyen reagálnak, azoknak nagy valószínűséggel van latexallergiájuk is. De van vörös húsra, gumicukorra, kukoricára hevesen reagáló allergia is… és ami számomra a legrettenetesebb (a vizes után): a vörösbor-allergia, amit valójában az italban lévő szulfátok váltanak ki.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/VioletaStoimenova